Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Kasia_CS 11:32, 21 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)

Dziękuję To jest Purple Prince. U mnie najwcześniej zakwita i nadal trzyma taki fason. Jest super. Teraz po kolei dołączają pozostałe odmiany, ale nadal kilka jeszcze jest w pąkach.

jupiii!! Bo on śliczny! a mam posadzone jakies 70 sztuk w rządku I czekam aż się rozwiną - narazie ledwo kolor w pąkach pokazują - co prawda wśród nich jeden czerwony wylazł, ale to się wytnie

czy u Ciebie już kwitnie powojnik jakiś?!

No faktycznie nie bardzo te trawy podobne Beatelsa nie mam, to nie wiem jak on startuje wiosną - podejrzyj u Angeliki
_Martini_ 11:48, 21 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)

czy u Ciebie już kwitnie powojnik jakiś?!

No faktycznie nie bardzo te trawy podobne Beatelsa nie mam, to nie wiem jak on startuje wiosną - podejrzyj u Angeliki

Teraz pokazał się właśnie ten powojnik ze zdjęcia, to Ruby. Pączki ma też Violet Pink, są podobne, ale ten pierwszy jest okazalszy.
Już poprosiłam Angelikę o radę
paulina_ns 12:16, 21 kwi 2018

Martynka ale pieknie u Ciebie wszystko takie soczyście zielone, tulipany piękny kolor no i ta nowa panna u Ciebie cudna czy to wiśnia amanogawa? Piękna jest
_Martini_ 17:51, 21 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
Martynka ale pieknie u Ciebie wszystko takie soczyście zielone, tulipany piękny kolor no i ta nowa panna u Ciebie cudna czy to wiśnia amanogawa? Piękna jest

Thanks! Tak, to jest Amanogawa. Po kilku latach wreszcie pięknie kwitną teraz na biało czereśnie i tak mi się spodobały, że chcę mieć więcej kwitnących na wiosnę drzew. Zamierzam jeszcze dokupić dwa inne (może wiśnie Kanzan) bo akurat mam takie dwie luki z tyłu ogrodu. Wtedy już prawie całkiem wysłonimy się od pola.
_Martini_ 18:10, 21 kwi 2018

Potrzebuję rady w sprawie tej rabaty (przepraszam za jakość zdjęcia)

Noszę się z zamiarem jej przerobienia.. Już pozbyłam się sosny, która była na środku i w jej miejsce stanie nowy nabytek Amanogawa. Z lewej strony tworzy się płotek bukszpanowy, z przodu i z prawej niskie iglaki. To wolałabym, żeby zostało. Z tyłu na widocznych patykach podparte są hortensje, te mogę przesadzić. Pozbywam się też wrzosów, które są teraz między tulipanami. Do wymiany ziemia i pozbywam się też kory, której strasznie nie lubię. Tym samym z jesiennej rabaty chcę stworzyć wiosenno-letnią. Rabata słoneczna, frontowa, często wieje. Kolory od bieli do różu i fioletu, żadnych czerwieni i pomarańczy.
Na razie błądzę z pomysłami. Może jakieś powojniki, może lilak Palibin, ale nie wiem czy on jest ładny z liści po kwitnieniu. Macie jakieś pomysły? Albo chociaż propozycję roślin?
Kasya 18:20, 21 kwi 2018

Palinin jest ładny, ma drobne liście a dodatkowo na jesieni ladnie się przebarwia
Anda 18:21, 21 kwi 2018

Jakie tam masz warunki? Światło, gleba itp.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
_Martini_ 18:26, 21 kwi 2018

Kasya napisał(a)
Palinin jest ładny, ma drobne liście a dodatkowo na jesieni ladnie się przebarwia

Ale czy one są takie jak u pozostałych lilaków? Bo te często latem są nieciekawe, zależy od odmiany. A na takie frontowej rabacie nie mogą szpecić.
_Martini_ 18:31, 21 kwi 2018

Anda napisał(a)
Jakie tam masz warunki? Światło, gleba itp.

Słońce niemal cały dzień. Jedynie tuz pod tujami jest cień do późnego popołudnia, dlatego tam mam teraz hortensje. Gleba raczej kwaśna, bo zasilałam wrzosy. Ale wymieniam tam ziemię i mogę też odczekać z przerabianiem tej rabaty, jeśli czas miałby w jakikolwiek sposób wpłynąć na glebę (nie znam się kompletnie na tym).
Kasya 18:33, 21 kwi 2018

_Martini_ napisał(a)

Ale czy one są takie jak u pozostałych lilaków? Bo te często latem są nieciekawe, zależy od odmiany. A na takie frontowej rabacie nie mogą szpecić.

No przecież zupełnie inne, drobniutkie