Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Iwk4 09:50, 06 wrz 2016

Beatko, jak podzielisz hostę, listkami się nie martw. Przytnij, jak będą źle wyglądać. Wiosną pięknie odbije, a teraz postara się o ukorzenienie.

Pamiętasz dyskusje u mnie na spotkaniu na temat chorób host? Obawiam się, że moje hosty z przodu domu muszę wyrzucić. Zauwazyłyście wtedy, ze nowe przyrosty nie mają białych paseczków. Wyrodziły się. Są zielone. Nie wiem teraz, czy czekać do wiosny, czy teraz zrobić z nimi porządek ...
wiklasia 11:34, 06 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)
Obawiam się, że moje hosty z przodu domu muszę wyrzucić. Zauwazyłyście wtedy, ze nowe przyrosty nie mają białych paseczków. Wyrodziły się.

lwk4 - nie strasz. Moje hosty przesadzone też zamiast pstrokatych zielone liście wypuszczają. A ja myślałam, że to od dobra wszelakiego jakiego w nowy dołek dostały. Co z nimi robić? Jaka tego przyczyna?
Zana 11:49, 06 wrz 2016

Dziewczyny nie panikujcie z tymi zielonymi liśćmi u host, przypuszczam że to jakaś mutacja a nie wirus. Spokojnie poczekajcie.
zoja 11:51, 06 wrz 2016

Dziewczyny wtrącę się, zerknijcie http://funkia.pl/poradnik-uprawy-host-inf-3.html
kolor zależy m.in. od wieku i pory roku
LyraBea 13:30, 06 wrz 2016

Ewa777 napisał(a)
O! To Twój ogród się zagęszcza Nowe roślinki. Musisz przez zimę zaplanować tę rabatę z piwoniami Hosta olbrzymia. Możesz ją podzielić na kilka i mieć cały gąszcz hostowy Dżemu z zielonych pomidorków jeszcze nie jadłam, ale brzmi bardzo apetycznie
Polecam dżemik. A co do host, to mus je podzielić, bo inaczej bym nie zatargala do dołów. Z piwoniami mam problem, bo nie rozjaśnia mi się, gdzie miałaby powstać ta rabata. Dlatego po przeglądnięciu korzeni, po oczyszczeniu, zaprawieniu, posadzę trochę na jednej kupie przy drewutni, gdzie mam już piwonię od Ciebie i od kuzynki. Tam jest przechowalnik i kolejna rabata tymczasówka. Wiosną poobserwuję, jak się zachowują, jak kwitną (jeśli w ogóle), a przez zimę na pewno dojrzeję do kolejnych rabat.
bogumila napisał(a)
Oglądam nowości...i pozdrawiam serdecznie w to zimne,deszczowe popołudnie.
POzdrawiam Bogusiu. Już ładna pogoda wróciła, więc pewnie działasz w ogrodzie
Rumianka napisał(a)
Wielkość host imponująca...W ubiegłym roku takie 4 olbrzymy dałam znajomej, która ma ogromny ogród do zagospodarowania...Dżem z pomidorów też pitrasiłam gdy przed laty miałam działkę na RODos...
Ja moje tak oddawalam, bo w przyblokowym ogródku co 2 lata musiałam je redukować. No i teraz los chciał, że dane kiedyś Mamie, wróciły z powrotem w moje ręce, do nowego ogrodu. Znam, je, lubię tę odmianę, dlatego nie mialam sumienia pozwolić im pójść na zmarnowanie. Najwyżej wydam, gdy mi nie będą do niczego w przyszłości pasować.
Kawa napisał(a)
dżem z zielonych pomidorów jest pycha
całe dzieciństwo się nim napychałam bo mieliśmy szklarnie

piękne hosty
Ja też znam ten smak z dzieciństwa i na dodatek nic a nic mi się nie zmienil. Nadal mi wyjątkowo smakuje. Macham.
Zana napisał(a)
Łooo raany aleś przytargała tego dobra od Mamy. Posadzone? A jak tak to pokaż
Posadzone, ale do pokazywania to one tak średnio się nadają
Iwk4 napisał(a)
Podzieliłaś hostę? Wielgachna.
Marga napisał(a)
Nooo...wielkie hościsko przytargałaś Będziesz ją dzieliła?
Tak, podzielilam. Z jednej dorodne 4 sztuki wyszły czyli razem 8 sztuk. Musiałam podziabać, bo kręgosłup buntował się przy dźwiganiu.
No dobra. Tak to na ten czas wygląda:

Figielka napisał(a)
Wieeeeeelkie dzięki za inspirację.
Właśnie jestem w trakcie realizacji.

Twoja rabatka trawiasta jest genialna )))
Dziękuję :* Jak się obrobię polecę zajrzeć, jak prace nad trawiastą u Ciebie.

LyraBea 13:40, 06 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)
Beatko, jak podzielisz hostę, listkami się nie martw. Przytnij, jak będą źle wyglądać. Wiosną pięknie odbije, a teraz postara się o ukorzenienie.

Pamiętasz dyskusje u mnie na spotkaniu na temat chorób host? Obawiam się, że moje hosty z przodu domu muszę wyrzucić. Zauwazyłyście wtedy, ze nowe przyrosty nie mają białych paseczków. Wyrodziły się. Są zielone. Nie wiem teraz, czy czekać do wiosny, czy teraz zrobić z nimi porządek ...
Wiem Iwonko, że nimi nie trzeba sie przejmować. Akurat w moim dosyć biednym rozeznaniu w roślinach, co do tych host, to mam już nastoletnie doświadczzenie. Dlatego nie dawało mi spokoju to co powiedziała bacowa, gdy zobaczyła sadzoneczki host, z ktorymi przyjechala Mirka. Ja stwiedziłam, że posadzę je w odosobnionym miejscu i będę obserwować. Te hosty po prostu były albo za mało odżywione, albo z kolei za bardzo. Mogły też mieć niewłaściwą miejscówkę, albo towarzystwo. W każdym razie hostom od Mireczki nic nie jest i zanim swoje wywalisz to faktycznie posłuchaj dziewczyn i poczytaj. To sami Ty wiklasia - posłuchajcie Anuli i Zojki.
Zobaczcie, jak wybarwiają się nowe listki host, które wzięłam od Mirki. Oto one:

Tak nie wyglądają przyrosty porażone wirusem czy innym paskudztwem Stare liście widać, że ciemne, młode pięknie wybarwione. Piękne sie robią Dziękuje Mireczko. Mam nadzieje, że zaglądasz czasem :*
Ja je mocno wykastrowałam dlatego malusie są, ale mają fajna dla nich miejscówkę póki co. A tak wyglądają hosty od Mirki w towarzystwie resztek z ciachanego na plasterki żywopłotu bukszpanów, których nie wykorzystałam do formowania kul. Porobiłam z nich pędzelki. Docelowo kulki na nózkach chcę poprowadzić. Oczywiście jeśli będą miały życzenie się przyjąć
LyraBea 14:00, 06 wrz 2016

I na koniec zanim pójdę trochę działać w ogrodzie chwalę się zakupami do ogrodu (a dodam, że mam szlaban na zakupy ):
Opryskiwacz z prawdziwego zdarzenia do OW (Octan Wapnia)i HT(Herbatka Tymiankowa). Mam jeszcze drugi na wszelkie trucizny, ale tamten to porażka, wiec mam nadzieję, że roślinki nie będą mi za często chorować. Oraz kilka trawek i krzaczki barbuli.

Makusia 15:44, 06 wrz 2016

Bea, no mnie to poraziłaś tym drewnem kominkowym pod linijkę ułożonym Co Ty Dziewczyno ze scyzorykiem i poziomicą układałaś?

Opryskiwacz piękny- też muszę zainwestować, ale może w zimę dopiero. Szlaban i u mnie
Iwk4 16:48, 06 wrz 2016

Drzewo pięknie poukładane. Tak lubię.
Z hostami poczekam do następnego sezonu. Dziwne to lato...
Opryskiwacz bardzo fajny. Też mam taki duży z lancą. Innej firmy. Żółty. Wychwalam e-Ma, co mi go kupił. Tylko mikstury zmieniam. Jak zrobię OW i HT, to postaram się o drugi mniejszy, jak u ciebie
zoja 17:59, 06 wrz 2016

Super zakupy
...i tez masz szlaban

Rabatka calkiem calkiem