Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

Flower1 14:12, 24 lip 2016

LyraBea napisał(a)

Przedwczoraj (to nic, że w niedzielę) przeprowadziłam pierwsze koszenie.

Na zdjęciach wygląda poprawnie, chociaż nie da się nie zauważyć łysych, podmytych placków. Z bliska wygląda znacznie gorzej, ale najważniejsze, że zarasta mi ten wielki kawał ziemi, który jeszcze niedawno był jednym wielkim kurzowiskiem i patelnią z przesypującym się piachem.

No tarawniczek robi wrażenie, mi też się zdarza "siedzieć" w ogrodzie w niedzielę chowam się za krzaczkiem Miłej niedzieli Beatko!
mirkaka 19:20, 24 lip 2016

Pięknie wygląda ta trawiasta. U Ciebie limki pierwsze kwitną a u mnie są raczej jako ostatnie, niektóre dopiero maleńkie pączusie pokazały.
Beatko moje stara Anabelka też przesadzona w dobry dołek jesienią nie zakwitła w tym roku. Gdzieś czytałam że one nie lubią zimnych nóg, zlewnych gleb, ciężkich gliniastych i chłodnych. Moja rośnie teraz w miejscu gdzie właśnie gleba może być chłodna bo zacieniona, właśnie nogi ma zacienione, może to jest przyczyna. Jeszcze nie będę jej przesadzać, poczekam i zobaczę co będzie za rok.
Trawa ślicznie się zieleni, łyse placki jak dosiejesz znikną i będzie miodzik
Ach, i te słoneczniki no cuda
Marga 19:23, 24 lip 2016

Beatko, możesz być z siebie dumna. Trawniczek wygląda rewelacyjnie
LyraBea 09:26, 26 lip 2016

Makusia napisał(a)
Trawiasta, to już kawał byka! Bardzo dorodna!
A jak Ty masz schludnie i czysto-żadnego chwaścika, wszystko pięknie wypielone.
Trawiasta przysypana korą, to jakoś wygląda. Dobrze, że nie widzisz , jak wygląda miejsce za garażem. Chwasty po pas i nie przesadzam
dominika_ napisał(a)
Beatko Twoje świerki lekko chyba brązowieję, zwróć uwagę czy nie atakuje je przędziorek.
Poleciałam je obejrzeć, ale wydaje się być wszystko w porządku. Żadnej obcej formy życia na świerczkach nie zauważyłam. Popsikałam je przeciw brązowieniu igieł i obserwuję, ale z tego co pamiętam, Conica tak mają niestety, że igły wewnątrz roślinki lubią zanikać. Dzięki Kochana za czujność :*
blyxa napisał(a)

Napisz na PW proszę :] Z instrukcjami jak robisz krem. Ja w życiu kremu nie robiłam i tak się czaję, czaję, a że od czasu do czasu piekę babeczki na różne uroczystości szkolno-przedszkolne to chciałabym coś super fajnego się naumieć

O, bela falistego brzmi całkiem dobrze. Zapamiętam sobie!
Kurcze, nawet nie ma co lecieć na priv. U dorotus dokładnie jest co i jak, nie wiem jak mogłabym Ci jeszcze dokładniej napisać. Na przykład krem czekoladowy: biorę serek mascarpone albo Philadelfia, rozcieram lub krótko mieszam trzepaczką żeby rozluźnić a następnie dodaję nutellę przeważnie na oko. Mieszam tylko do połączenia składników, lekko schładzam, przekładam do rękawa i wyciskam na babeczki.
Lecę Ci to wkleić na priv, bo nie wiem czy do mnie zaglądasz
Flower1 napisał(a)

No tarawniczek robi wrażenie, mi też się zdarza "siedzieć" w ogrodzie w niedzielę chowam się za krzaczkiem Miłej niedzieli Beatko!
Ja centralnie na widoku z hałasującą kosiarką wystąpiłam, ale wcześniej wyłapałam uchem, że sąsiedzi z różnych stron kosiarki poodpalali Mnie sie zresztą cieżko ukryć za krzaczkami, bo takich miejsc brak. Wszędzie jak na świeczniku
mirkaka napisał(a)
Pięknie wygląda ta trawiasta. U Ciebie limki pierwsze kwitną a u mnie są raczej jako ostatnie, niektóre dopiero maleńkie pączusie pokazały.
Beatko moje stara Anabelka też przesadzona w dobry dołek jesienią nie zakwitła w tym roku. Gdzieś czytałam że one nie lubią zimnych nóg, zlewnych gleb, ciężkich gliniastych i chłodnych. Moja rośnie teraz w miejscu gdzie właśnie gleba może być chłodna bo zacieniona, właśnie nogi ma zacienione, może to jest przyczyna. Jeszcze nie będę jej przesadzać, poczekam i zobaczę co będzie za rok.
Trawa ślicznie się zieleni, łyse placki jak dosiejesz znikną i będzie miodzik
Ach, i te słoneczniki no cuda

Ta jedna limka to ma takie zaciszne miejsce, może dlatego. Pozostałe, te maleństwa zakupione w tym roku dopiero się szykują. Za to Pink Diamonds pięknie kwitną. Też malutkie a takie wdzięczne. Ciekawa jestem, jak będzie za rok, bo to przecież ich początek u mnie.
Co do mojej Anabelki, masz rację. Ona ma zdecydowanie źle w nóżkach. Wylot czerpni powietrza na pewno zmienia temperaturę otoczenia a hortka to wyłapałam. Powiedz mi, kiedy mogę ją stamtąd zabrać? Teraz, na jesień czy mam czekać do wiosny? Dam ją na "rabatę z rozmachem" do innych hortensji.
LyraBea 09:31, 26 lip 2016

Marga napisał(a)
Beatko, możesz być z siebie dumna. Trawniczek wygląda rewelacyjnie
Jak na trawnik po tylu przejściach, wygląda nieźle. Wczoraj miałam dzień koszenia i za płotem i cały w ogrodzie. Zasilony, podlany, po drugim koszeniu wygląda tak:
Margo 09:49, 26 lip 2016

Trawniczek wygląda super
I wszystko tak czyściutko wypielone, fajny widoczek masz już z okien
Zana 09:59, 26 lip 2016

Bea, boski trawnik

Ja to jestem ryzykantka i swoją hortensję kwitnącą przesadzałam w sobotę. Ale gorzej niż miała to już mieć chyba nie mogła, więc ryzyk fizyk. Dostała wreszcie dobrą ziemię i duuuużo wody.
Joku 12:41, 26 lip 2016

Pięknie się zrobiło z nowym trawnikiem. Nieźle wyszedł. Tylko ty wiesz ile cię trudu kosztował i my czytający
Basiula 12:43, 26 lip 2016

Ej, ale trawnik masz już imponujący
Trawiasta też śliczna

I kosmos, jak mi brakuje kwiatów! Zachywcam się kosmosami u Ciebie a ogólnie forumowow jeżówkami i całą resztą kwitnącego kwiecia.
U mnie tylko lawena, róża i rozwar z odzysku
W przyszłym roku poszalją kwiatowo, jak już ten nieszczęsny szkielet skończę
BasiaLT 12:45, 26 lip 2016

LyraBea napisał(a)
Jak na trawnik po tylu przejściach, wygląda nieźle. Wczoraj miałam dzień koszenia i za płotem i cały w ogrodzie. Zasilony, podlany, po drugim koszeniu wygląda tak:

O ja pierdziu... nie no trawnika jak ta lala... mówiłam ze to będzie Miss Ogrodowska