Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:07, 04 lut 2020

Może jeszcze dla pewności wyjaśnię, że to nie będzie taki goły mur, jak w pośpiechu narysowałam
Pod ścianą ma być ławeczka z donicami, a na ścianę puszczę jakieś pnącze - zapewne bluszcz.
Pszczelarnia 13:10, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)
ale że w ogóle?

to jak zakryć ten widok i jednocześnie zostawić przejście?

Asia, ale po co zakrywać widok? Czy jest szpetny do bólu?

O hamaczkowisku myślę - a może zrobić rabatę w wysokich bylin po prostu - rozluźnić widok na ten drewniany element?

TAR 13:18, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Tarciu, tam przejście musi być. I to wygodne, bo jest często używane

ale nie na przejsciu, na tej rabacie po prawej od furtki, przed samiutkimi cisami
makadamia 13:19, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Asia, ale po co zakrywać widok? Czy jest szpetny do bólu?

Tak
A drugim powodem jest całkowity brak prywatności
Jak wracamy z placówek i młodszy syn widzi samochód dziadka, to od razu woła, czy może do niego iść

Pszczelarnia napisał(a)

O hamaczkowisku myślę - a może zrobić rabatę w wysokich bylin po prostu - rozluźnić widok na ten drewniany element?

Upewnię się, że dobrze rozumiem: rabata miałaby taki kształt jak obecnie planuję, tylko bez tego żywopłotu z tyłu?
Mam dwie wątpliwości:
- nie wiem, czy będę potrafiła zrobić nasadzenia na takiej widocznej z trzech stron (a jednocześnie małej) rabacie; mam już wystarczający problem z obsadzeniem zwykłej jednostronnej rabaty
- jak nie będzie żywopłotu, to moje chłopaki będą przez tą rabatę przebiegali w te i we wte. Gwarantowane. Nie wiem, czy sytuacja estetyczna w związku z tym ulegnie poprawie.

Natomiast korzystanie z hamaka przy braku żywopłotu na pewno będzie wygodniejsze i widok od strony lip też chyba będzie lepszy.
Także pomysł do rozważenia.
Pszczelarnia 13:20, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Nie wiem, jakie to są odległości - ale wstawiasz kolejny element architektoniczny do ogrodu, a po lewej nadal istnieje inny element, o obecności którego chcesz zapomnieć.
Tak wiem, z tarasu chce się mieć widok i czerpać z niego przyjemność (czy ta furtka jest Waszą wejściową do domu?) Ale bliskość tarasu i elementu wodnego z ławeczkami (po co ławeczki dla tak małych odległości?) oznacza, ze element (z cegły) musi być wpisany w taras albo w rabatę.

Chyba, że wrócimy do źródła planowania. Zapowiada się interesująco.

makadamia 13:23, 04 lut 2020

TAR napisał(a)

ale nie na przejsciu, na tej rabacie po prawej od furtki, przed samiutkimi cisami

Aha.
Ale w takim razie: co z widokiem na furtkę?

Takie ciurkadełko jak opisałaś, to planowałam bardziej po lewej stronie. Tam gdzie obecnie krzakowisko z tuj straszy. Nawet jak je usunę i zrobię w końcu porządną rabatę, to ona będzie bardzo cienista i takie ciurkadełko będzie tam bardzo dobrze wyglądało.
A na prawo od furtki to cieszę się (na razie) możliwością sadzenia bardziej słońcolubnych kwiatków i dopóki nie muszę, to nie chcę z tej możliwości rezygnować
Pszczelarnia 13:24, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Tak
A drugim powodem jest całkowity brak prywatności
Jak wracamy z placówek i młodszy syn widzi samochód dziadka, to od razu woła, czy może do niego iść

Upewnię się, że dobrze rozumiem: rabata miałaby taki kształt jak obecnie planuję, tylko bez tego żywopłotu z tyłu?
Mam dwie wątpliwości:
- nie wiem, czy będę potrafiła zrobić nasadzenia na takiej widocznej z trzech stron (a jednocześnie małej) rabacie; mam już wystarczający problem z obsadzeniem zwykłej jednostronnej rabaty
- jak nie będzie żywopłotu, to moje chłopaki będą przez tą rabatę przebiegali w te i we wte. Gwarantowane. Nie wiem, czy sytuacja estetyczna w związku z tym ulegnie poprawie.

Natomiast korzystanie z hamaka przy braku żywopłotu na pewno będzie wygodniejsze i widok od strony lip też chyba będzie lepszy.
Także pomysł do rozważenia.

Jakiej wysokości musiałby to być żywopłot - wg Ciebie? Żaden nie zakryje konstrukcji drewnianej. Ukryje tylko klepisko tymczasowe pod świerkiem. Ale będzie masywną linią. I czy nasadzenia na tej mikrorabatce znowu Cię zadowolą (powiesz, że za małe)?

Trudno mi sobie wyobrazić odległości u Ciebie. Jaki wymiar będzie miała ta rabata pod hamakowiskiem?
TAR 13:31, 04 lut 2020

ooo ja myslalam o czym takim, banalnie na szybko, zeby zakryc podjazd sasiadów.
uporzadkowałabym tam drzewa na jeden gatunek (kulki czy wolne korony jak wolisz) twoje kanciki i kwadratowe rabaty az sie prosza o to, dól bym zrobila bardziej luzny i mniej formalny w nasadzeniach. Przed furtka bym zrobila (tu sie nie smiej kolejna pergole tez kanciata i ja obsadzila jakimis pnaczami aby bylo tylko przejscie. Ściana wody z boku rabaty odwroci wzrok od furtki. A taka "dzika furtke" moja mama zrobila sobie na dzialce, obsadziła winem i clemkami. Jest super.

Furtka jest po lewej patrzac na to zdjecie?
Nie budowalabym zadnego murku przed furtka, cieżkawo wyjdzie.

Jest jeszcze jeden plus takiej fontanny w poblizu, zrobi przyjemny mikroklimat przy hamaku i dla roslinek tam rosnacych, przywabisz ptaki i motyle
makadamia 13:37, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Nie wiem, jakie to są odległości - ale wstawiasz kolejny element architektoniczny do ogrodu, a po lewej nadal istnieje inny element, o obecności którego chcesz zapomnieć.
Tak wiem, z tarasu chce się mieć widok i czerpać z niego przyjemność (czy ta furtka jest Waszą wejściową do domu?) Ale bliskość tarasu i elementu wodnego z ławeczkami (po co ławeczki dla tak małych odległości?) oznacza, ze element (z cegły) musi być wpisany w taras albo w rabatę.

Chyba, że wrócimy do źródła planowania. Zapowiada się interesująco.

A pomiędzy tymi dwoma, bardzo różnymi elementami (kominek i ścianka) planuję wpakować jeszcze trzeci, czyli ciurkadełko

No tak, słuszne uwagi. Dochodzę do wniosku, że zbyt pochopnie przy remoncie elewacji domu poszliśmy w te szarości. Trzeba się było trzymać cegły
No ale co tu płakać...

Ale tak sobie myślę, że gładka biała powierzchnia, taka sama jak powierzchnia ścian, z cegłą nie będzie się kłócić.
Zwiększenie ilości małej architektury też mi nie przeszkadza - potrzebuję lepszej struktury w ogrodzie.
Ławeczka pod ścianką, nawet gdyby miała pełnić funkcję tylko estetyczną, to mi nie przeszkadza. Ale tak sobie myślę, że miło będzie usiąść w cieniu. Z nieocienionego tarasu często musimy uciekać.
Być może kiedyś przed ścianką postawimy w ogóle stół, a na tarasie będzie komplet wypoczynkowy, ale to pieśń przyszłości.
Furtka to nie jest główne wejście do domu, tylko przejście do domu dziadków. Często używane.

Miałam nadzieję, że zrobienie powierzchni utwardzonej pomiędzy tarasem a ścianką pozwoli właśnie na wizualne połączenie tych dwóch elementów.
Pszczelarnia 13:42, 04 lut 2020