Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:42, 04 lut 2020

TAR napisał(a)

Aaaa, wreszcie załapałam! Nie ma to jak rysunek poglądowy

No to jest w ogóle rewolucyjny pomysł.
Tylko gdzie ja te kwiatki będę sadziła, co?
Pszczelarnia 13:46, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Aaaa, wreszcie załapałam! Nie ma to jak rysunek poglądowy

No to jest w ogóle rewolucyjny pomysł.
Tylko gdzie ja te kwiatki będę sadziła, co?

Asia, do czego jest ta ściweżka z drewnianych belek?

Tam kwiatki.
makadamia 13:48, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

na fioletowo są rabaty? te dwie małe po prawej stronie właśnie omawiamy.
natomiast tą dużą, po lewej stronie całkowicie zasłoniłaś przejście za dom, gdzie mamy całą część gospodarczą, w tym drewutnię, do której trzeba przewieźć drewno

I dlatego jeszcze nie wymyśliłam sposobu na powiększenie tej rabaty, a uwierz mi - robiłam już kilka podejść
HannaR 13:49, 04 lut 2020

Asiu, wklejam 3 zdjęcia, ale bez większego przekonania, że któryś się nadaje. Miałam tylko ochotę się pobawić:
TAR 14:01, 04 lut 2020

a z pergola przed furtka wyjdź, zeby głebsza byla, jak zarosnieta to i wzrok leci ku roslinie a nie samej furtce, juz glebokosc pergoli jako mini "tunelu" odwroci wzrok od samej furtki

a jak juz po lewej usuniesz jalowca to pomyslimy jak dalej to pozenic
makadamia 14:05, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Asia, do czego jest ta ściweżka z drewnianych belek?

Tam kwiatki.

Wkraczamy na wyższy poziom

ta radosna twórczość to szlaki komunikacyjne, z których korzystamy w zależności od potrzeby, warunków pogodowych i aktualnej ochoty:

Jak jest np.: mokro, to korzystamy z utwardzonych chodników pod domem.
Jak np.: idziemy z taczką, kosiarką czy czymkolwiek, to idziemy dłuższą drogą przez trawnik, bo chodniki są wąskie i mają schodek przy tarasie.
To tylko przykłady. Taki układ funkcjonalny nam się sprawdza i nie chciałabym go zmieniać.
Pszczelarnia 14:15, 04 lut 2020

Tutaj jest słabość tego szlaku komunikacujnego, i tak przez trawnik do podjazdu.
makadamia 14:16, 04 lut 2020

TAR napisał(a)
a z pergola przed furtka wyjdź, zeby głebsza byla, jak zarosnieta to i wzrok leci ku roslinie a nie samej furtce, juz glebokosc pergoli jako mini "tunelu" odwroci wzrok od samej furtki

a jak juz po lewej usuniesz jalowca to pomyslimy jak dalej to pozenic

A wiesz, że na samym początku też rozważałam takie koncepcje? Zdaje się że nie wyrzuciłam swoich starych rysunków - jak odgrzebię, to pokażę.

Ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu, bo obawiałam się, że ta pergola nie tyle schowa widok, co go podkreśli. Nie wspominając już o tym, że belkę poprzeczną narysowałaś mniej więcej na wysokości pasa.

W rzeczywistości wyglądałoby to raczej tak:

Oczywiście, sprawę rozwiązałaby zamiana tej niskiej, ażurowej furtki na wyższą i pełną, ale tutaj muszę mieć na względzie widok od strony rodziców. Głupio by było, gdyby całe ogrodzenie miało wysokość 1,2m, a tylko sama furtka - 2m.
makadamia 14:22, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Tutaj jest słabość tego szlaku komunikacujnego, i tak przez trawnik do podjazdu.

To prawda. Drugą sprawą, która mnie irytuje jest to, że przejście mogłoby iść bardziej pod świerkiem, tam, gdzie i tak nic nie chce rosnąć, zamiast iść koło lip, gdzie z powodzeniem różne rośliny by sobie poradziły.

Teraz pewnie bym coś na to poradziła, ale to był pierwszy zrobiony przeze mnie projekt. Miejże litość
Pszczelarnia 14:22, 04 lut 2020

To może tak wobec obostrzeń komunikacyjnych.

Asia, oczywiście nawet nie musisz się odnosić do tego. To tak jak pisze Hania - próby.