Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 14:27, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

A wiesz, że na samym początku też rozważałam takie koncepcje? Zdaje się że nie wyrzuciłam swoich starych rysunków - jak odgrzebię, to pokażę.

Ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu, bo obawiałam się, że ta pergola nie tyle schowa widok, co go podkreśli. Nie wspominając już o tym, że belkę poprzeczną narysowałaś mniej więcej na wysokości pasa.

W rzeczywistości wyglądałoby to raczej tak:

Oczywiście, sprawę rozwiązałaby zamiana tej niskiej, ażurowej furtki na wyższą i pełną, ale tutaj muszę mieć na względzie widok od strony rodziców. Głupio by było, gdyby całe ogrodzenie miało wysokość 1,2m, a tylko sama furtka - 2m.

na szybko bazgralam , tylko twoja pergola jest plaska a ja myslałam o pergoli a'la tunel. wtedy furtka jest w głebi i nie rzuca sie tak w oczy, te automatycznie biegna ku nasadzeniom a nie furtce. Do tego jakbs pociagneła temat drzewek i fontanny z poprzedniego rysunku to mogloby zagrac.
Pszczelarnia 14:30, 04 lut 2020

Makadamiu, zanim dojdziesz do pergoli pomyśl o tych 2 elementach wodnych (mogą być szare, oczywiście).

Jeszcze mam pytanie albowiem ilość możliwości przemieszczania się po Waszym ogrodzie ma znaczenie.

Pszczelarnia 14:33, 04 lut 2020

makadamia 14:36, 04 lut 2020

HannaR napisał(a)
Asiu, wklejam 3 zdjęcia, ale bez większego przekonania, że któryś się nadaje. Miałam tylko ochotę się pobawić:

Widzę, że pergole na propsie

Haniu, te drzewka bardzo mi się podobają, szczególnie druga wersja.

Co prawda, nie jestem ścianka funkcjonalnie nadal bardziej mi pasuje, bo nie tylko zapewnia większą prywatność, ale też rozwiązuje problem pt.: co zrobić z miejscem pod tują.

Myślałyście, że to już wszystkie problemy, które muszę wziąć pod uwagę? Hahahaha
W tej gęstwinie stoi baniak, który zbiera całą deszczówkę z tego potężnego dachu (tzn.: z jego połowy). Musi zostać i musi być do niego dostęp
Planuję wręcz dostawienie drugiego..
No i pod tują nic nie chce rosnąć. Jakbym postawiła tam ściankę, to by się problem rozwiązał.
makadamia 14:40, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

dokładnie nie pamiętam, ale zdaje się że niecałe 3m

makadamia 14:42, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamiu, zanim dojdziesz do pergoli pomyśl o tych 2 elementach wodnych (mogą być szare, oczywiście).

Jeszcze mam pytanie albowiem ilość możliwości przemieszczania się po Waszym ogrodzie ma znaczenie.

To jest przejście do kompostownika.

Dwóch elementów wodnych? To ja się zastanawiam, jak ogarnąć jeden, a Wy już mówicie o dwóch? Zaczynam się Was bać
Anda 14:45, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo - Ando, ta robinia (Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - o niej mowa) jest zazwyczaj szczepiona i dobrze posadzona nie wypuszcza odrostów. Z nią jest tylko kłopot, że trzeba umieć ją zaszczepić, żeby nie uschła po 4 latach.

Jest jeszcze robinia (Robinia pseudoacacia 'Frisia') - mają dziewczyny na Forum, nic nie piszą o odrostach.

Robinia akacjowa gatunek - o niej najlepiej tutaj

Mam Umbraculiferę. Puszcza odrosty tak jak pisałam. Jest szczepiona na robinii akacjowej gatunku, stąd te odrosty. Najpierw rosła przed domem. Po dwóch albo trzech latach przesadziliśmy ją na tył. Tam gdzie rosła poprzednio wyrastają odrosty z korzenia. Tam gdzie rośnie teraz również.
Frisia to tzw. złota akacja, ma bardziej żółty odcień. Jest większa od Umbraculifery, mniej kulista i kwitnie. Też jest tak szczepiona.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:55, 04 lut 2020

TAR napisał(a)

na szybko bazgralam , tylko twoja pergola jest plaska a ja myslałam o pergoli a'la tunel. wtedy furtka jest w głebi i nie rzuca sie tak w oczy, te automatycznie biegna ku nasadzeniom a nie furtce. Do tego jakbs pociagneła temat drzewek i fontanny z poprzedniego rysunku to mogloby zagrac.

Pierwotnie to myślałam, żeby tą pergolę pociągnąć aż pod sam sam taras.
I w sumie, mimo że się zdecydowałam na tą ściankę, to tak całkiem z tej pergoli nie zrezygnowałam. Wybaczcie niedokładny rysunek:

Musiałabym porządniej wymierzyć teren i sprawdzić, czy na pewno wszystko się zmieści.
Wydaje mi się, że w tej konfiguracji ścianka nie byłaby taka przytłaczająca.

W związku ze ścianką, to ja bardziej się obawiam, że przejście zrobi się niewygodne.
makadamia 15:02, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
To może tak wobec obostrzeń komunikacyjnych.

Asia, oczywiście nawet nie musisz się odnosić do tego. To tak jak pisze Hania - próby.

Pasowałoby mi taka poszerzona rabatka, bo w tym cieniu trawa wcale nie chce rosnąć. Ale patrz:

Teraz ten kominek jest centralnie, a po powiększeniu rabaty będzie z boku.
Co prawda, wolałabym, żeby go nie było, ale skoro jest i ma zostać, to niech już robi tą perspektywę
makadamia 15:04, 04 lut 2020

Anda napisał(a)

Mam Umbraculiferę. Puszcza odrosty tak jak pisałam. Jest szczepiona na robinii akacjowej gatunku, stąd te odrosty. Najpierw rosła przed domem. Po dwóch albo trzech latach przesadziliśmy ją na tył. Tam gdzie rosła poprzednio wyrastają odrosty z korzenia. Tam gdzie rośnie teraz również.
Frisia to tzw. złota akacja, ma bardziej żółty odcień. Jest większa od Umbraculifery, mniej kulista i kwitnie. Też jest tak szczepiona.

Co tam robinia!
Ewcia, czy Ty też jesteś przeciwko ściance?