Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 15:05, 04 lut 2020

Ścianka w przejściu wg mnie wygląda średnio. Ewentualnie mogłabyś powiększyć taras, tzn. zamiast ścieżki zrobić taras aż do ścianki. Wtedy byłaby to jakaś całość. Jak dojdę do kompa to to narysuję, jeśli moje tłumaczenie jest niezrozumiałe

Pisałaś, że nie chcesz wymienić furtki na dwu metrową zabudowaną ze wzgl. na rodziców, a taka ścianka byłaby chyba jeszcze bardziej dystansująca niż furtka?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 15:14, 04 lut 2020

To już nie mam żadnych propozycji.

makadamia 15:15, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Jakiej wysokości musiałby to być żywopłot - wg Ciebie? Żaden nie zakryje konstrukcji drewnianej. Ukryje tylko klepisko tymczasowe pod świerkiem. Ale będzie masywną linią. I czy nasadzenia na tej mikrorabatce znowu Cię zadowolą (powiesz, że za małe)?

Trudno mi sobie wyobrazić odległości u Ciebie. Jaki wymiar będzie miała ta rabata pod hamakowiskiem?

Konstrukcji drewnianej nie chcę chować. Może by nawet dało się po niej puścić powojnika? Żywopłot miałby tylko zakryć klepisko. Myślę nawet, że taki wysoki żywopłot źle by w tym miejscu wyglądał, niezależnie od wszystkiego innego.

Szerokość całej tej rabaty to niecałe 4m. Przez środek muszą iść płyty, więc zostają dwa kawałki rabaty o szerokości ok. 1,5m każda.
Głębokość na oko mi wychodziła ok. 1,2.

Wiem, że mało, i wiem, że będę narzekała. Ale czy bez żywopłotu nie narzekałabym bardziej?
Pytanie retoryczne.
Lepiej nie odpowiadajcie
Pszczelarnia 15:18, 04 lut 2020

Ale bez żywopłotu będziesz miałą większą obfitość bylinową na rabacie. Będzie masa.
makadamia 15:22, 04 lut 2020

Anda napisał(a)
Ścianka w przejściu wg mnie wygląda średnio. Ewentualnie mogłabyś powiększyć taras, tzn. zamiast ścieżki zrobić taras aż do ścianki. Wtedy byłaby to jakaś całość. Jak dojdę do kompa to to narysuję, jeśli moje tłumaczenie jest niezrozumiałe

Pisałaś, że nie chcesz wymienić furtki na dwu metrową zabudowaną ze wzgl. na rodziców, a taka ścianka byłaby chyba jeszcze bardziej dystansująca niż furtka?

Przedłużony taras, to byłaby jakaś wielka, nieproporcjonalna patelnia. Nie mówiąc o tym, że po schodach nie dałoby się przejechać z tą taczką i kosiarką. Zupełnie tego nie widzę.
Funkcję "przedłużająco - łączącą" ma pełnić powierzchnia utwardzona, którą narysowałam tutaj. Taki połączony taras, tylko dwa schodki niżej.

Różnica między furtką a ścianką jest taka, że ściankę buduję na swoim, a furtka jest częścią wspólnego ogrodzenia.
makadamia 15:26, 04 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Ale bez żywopłotu będziesz miałą większą obfitość bylinową na rabacie. Będzie masa.

Jakbym posadziła te same cisy co pod ogrodzeniem, to różnica w powierzchni rabaty byłaby niewielka, bo one nie zajmują dużo miejsca.

Ja też już jestem na dzisiaj wyczerpana.
Idę przemyśliwać w terenie Wasze propozycje.
Anda 15:52, 04 lut 2020

makadamia napisał(a)

Przedłużony taras, to byłaby jakaś wielka, nieproporcjonalna patelnia. Nie mówiąc o tym, że po schodach nie dałoby się przejechać z tą taczką i kosiarką. Zupełnie tego nie widzę.
Funkcję "przedłużająco - łączącą" ma pełnić powierzchnia utwardzona, którą narysowałam tutaj. Taki połączony taras, tylko dwa schodki niżej.

Różnica między furtką a ścianką jest taka, że ściankę buduję na swoim, a furtka jest częścią wspólnego ogrodzenia.

No właśnie coś w tym stylu miałam na myśli, tylko żeby ten taras dolny bardziej wyglądał jak taras, a nie jak szeroki chodnik. Wtedy można by go zakończyć ścianką. Ścianka w przejściu wygląda jak... ścianka w przejściu czyli przeszkoda na drodze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:54, 04 lut 2020

HannaR napisał(a)
Asiu, wklejam 3 zdjęcia, ale bez większego przekonania, że któryś się nadaje. Miałam tylko ochotę się pobawić:

Jakoś najbardziej widzę tutaj takie rozwiązanie
Margerytka40 16:01, 04 lut 2020

O mamuniu! Ile się tu dzieje. Zmęczyłam się od samego czytania.
makadamia 17:21, 04 lut 2020

Ja też się zmęczyłam. Jestem kompletnie wyżęta.
Dobrze czasami zamienić się rolami.
Przepraszam wszystkie dziewczyny, którym kiedykolwiek udzieliłam jakiejkolwiek rady. Bardzo Wam współczuję

W każdym razie, wniosek na razie jest jeden: nad sposobem zasłonięcia furtki muszę jeszcze pomyśleć.
Pytanie zatem brzmi: czy w związku z tym, że ta kluczowa sprawa jest nieustalona - warto brać się za robienie tej rabaty/rabat od których zaczęła się cala dyskusja?
Za taras i jego okolice nie zabierzemy się jeszcze przez parę lat zapewne. Rabatę mogłabym robić już za miesiąc. Ale co, jeśli okaże się, że przez tą rabatę nie będę mogła zrealizować jakiegoś fantastycznego pomysłu, który komuś przyjdzie do głowy?