Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

DorKa 09:20, 25 lut 2020

Ja ze swojej strony jako użytkownik podestu mogę tylko polecić tą formę zagospodarowania trudnego miejsca pod drzewami.
Jak sama pamiętasz ( projektantko podestu ) miejsce w którym powstał było koszmarne.
Nic tam nie chciało rosnąć przez korzenie starodrzewu.
Teraz to ulubione miejsce wypoczynku całej rodziny. Fajnie tak w cieniu drzew usiąść
Mnie się ten pomysł bardzo podoba. I ta forma jaką Hania narysowała - pięknie!
makadamia 09:38, 25 lut 2020

A myślałam, że mam ogród w zasadzie zrobiony

Dorka - cieszę się, że u Ciebie podest się sprawdził

Iwonko - w tej chwili to już niczego nie wykluczam

Zastanawiam się tylko, z czego by ten podest zrobić: z jednej strony to jedyna szansa na nawierzchnię drewnianą (na tarasie ze względów technicznych prawdopodobnie się nie da położyć drewna), z drugiej strony - znowu kolejny materiał wprowadzać? A z trzeciej - jeśli nie drewno, to co innego?
TAR 10:04, 25 lut 2020

makadamia napisał(a)

Tarciu, przykro mi, ale widzę, że dziewczyny wpadły na świetne pomysły i wszelkie głazy, korzenie odpadają

Asia no co ty? chodzilo mi, ze ogrod pokazany Tobie sie spodoba U siebie robisz jak najlepiej dla Ciebie. A pomysly coraz lepsze
mrokasia 10:11, 25 lut 2020

makadamia napisał(a)
A myślałam, że mam ogród w zasadzie zrobiony

Dorka - cieszę się, że u Ciebie podest się sprawdził

Iwonko - w tej chwili to już niczego nie wykluczam

Zastanawiam się tylko, z czego by ten podest zrobić: z jednej strony to jedyna szansa na nawierzchnię drewnianą (na tarasie ze względów technicznych prawdopodobnie się nie da położyć drewna), z drugiej strony - znowu kolejny materiał wprowadzać? A z trzeciej - jeśli nie drewno, to co innego?

Pomysł z podestem świetny!
Ja bym robiła z drewna, masz ścieżki z belek, może spróbować dobrać kolor?
TAR 10:11, 25 lut 2020

Laski ogarniaja temat, moze dlatego taka moc, ze wszyscy wyczekujemy tej wiosny jak kania dzdzu

Podest bajer, jak dla mnie drewniany chyba najladniejszy byłby. Wez przyklad z mojej lezakowni, kombinowalam z plytami, kamyczkami, niewygodne toto bylo. potem z pseudo drewnem, stanelo ostatecznie na drewnie. Mialo byc robione wiosna ale ze wzgedu na sprzedaz, ostatecznie nie zrobimy.

Dobrze zaimpregnowane drewno zadziala, ewentuanie podstawe zrobilabym metalowa spawana i na to drewno. Na pewno bedzie trwalsze niz drewniane legary bezposrednio na gruncie.
makadamia 10:12, 25 lut 2020

A już zaczynałam się zastanawiać, skąd by takie głazy skombinować
Pszczelarnia 10:13, 25 lut 2020

Niesamowite jest to wspólne planowanie, otwiera tyle możliwości. Podest Wam się przyda. Fajnie będzie wyglądał naprzeciw hamaczyska.

Donice też, jak lubisz murowane i spasują ze ścianką.

makadamia 10:16, 25 lut 2020

mrokasia napisał(a)

Pomysł z podestem świetny!
Ja bym robiła z drewna, masz ścieżki z belek, może spróbować dobrać kolor?

Jeśli już, to bym dobierała pod drewno, które już jest, czyli ławeczka i konstrukcja hamakowa. Nie elewacja - te same argumenty co przy ogrodzeniu.

Te ścieżki z podkładów miały być w założeniu nieformalne, wtapiające się w roślinność. Docelowo prawie nie będzie ich widać.
makadamia 10:19, 25 lut 2020

TAR napisał(a)
Laski ogarniaja temat, moze dlatego taka moc, ze wszyscy wyczekujemy tej wiosny jak kania dzdzu

Podest bajer, jak dla mnie drewniany chyba najladniejszy byłby. Wez przyklad z mojej lezakowni, kombinowalam z plytami, kamyczkami, niewygodne toto bylo. potem z pseudo drewnem, stanelo ostatecznie na drewnie. Mialo byc robione wiosna ale ze wzgedu na sprzedaz, ostatecznie nie zrobimy.

Dobrze zaimpregnowane drewno zadziala, ewentuanie podstawe zrobilabym metalowa spawana i na to drewno. Na pewno bedzie trwalsze niz drewniane legary bezposrednio na gruncie.

No właśnie też myślę o wygodzie: z tych świerków nieustająco lecą igły i szyszki. Co chwila muszę zamiatać/grabić. Deski chyba łatwiej zamieść niż płyty betonowe. Zresztą, chyba nie chcę więcej betonu w ogrodzie. Wystarczy to co jest, i to co w planach
mrokasia 10:20, 25 lut 2020

makadamia napisał(a)

Jeśli już, to bym dobierała pod drewno, które już jest, czyli ławeczka i konstrukcja hamakowa. Nie elewacja - te same argumenty co przy ogrodzeniu.

Te ścieżki z podkładów miały być w założeniu nieformalne, wtapiające się w roślinność. Docelowo prawie nie będzie ich widać.

No widzisz sama ile masz drewna w ogrodzie .