Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Margerytka40 10:38, 10 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Margerytko, na 2 szpadle wystarczy. Wcale nie trzeba głębiej. W podglebiu i tak nie ma co mieszać za bardzo. Tylko doły pod rośliny większe/głębsze, żeby miały na start.

Ewa ,to fajnie. Myślałam że trzeba jak najgłębiej a tak to łatwiej będzie.
makadamia 11:27, 10 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Anduś mnie zależy najbardziej na poprawieniu struktury gleby to tak mi się na blond rozum wydaje,że im głębiej przekopę tym lepiej.

Dobra, jeśli opowiadam tu jakieś herezje, to mnie poprawcie.

Nie mam pewności, ale z tego co czytam, i z tego co widziałam mączkę, to ona nie poprawia struktury gleby*, tylko wzbogaca ją w potrzebne minerały.
Do tego, z tego co czytałam, deszcz jej nie wymywa w głąb ziemi, czyli jak ją przegrzebiesz tylko na powierzchni (Ewa! to do Ciebie), to na powierzchni zostanie, a jak zakopiesz głęboko, to głęboko zostanie.
Wniosek - musisz dostarczyć mączkę dokładnie tam, gdzie będzie bryła korzeniowa roślin. Jak sadzisz krzewy i drzewa, to musisz wsypać ją głęboko do dołka. Późniejsze posypywanie powierzchni nie na wiele się już przyda.
Z kolei jak sadzisz byliny albo zakładasz trawnik, to głębokie kopanie nie ma sensu, bo rośliny korzeniami nie dosięgną.

* co innego struktura gleby, czyli gruzełkowatość, zdolność do zatrzymywania wody, napowietrzenie, a co innego skład chemiczny i biologiczny gleby.
Kompost, obornik to nawozy, które poprawiają jedno i drugie, ale wydaje mi się, że mączka działa tylko na skład chemiczny. Ona jest dużo drobniejsza niż piasek, pomiędzy jej drobinami powietrze się prawie w ogóle nie mieści (dlatego jest upiornie ciężka), więc na glinę nie zadziała tak rozluźniająco jak piasek.

Podkreślam - to są tylko moje bajania, które niekoniecznie mają dużo wspólnego z rzeczywistością
makadamia 11:31, 10 mar 2017

JoannaDe napisał(a)
Asia, ja nie wiem co Ty chcesz od tego swojego kominka. Jest to niewątpliwie znak rozpoznawczy Twojego ogrodu. Toszka dobrze radzi żeby go odświeżyć i będzie cudo.

Nie pozbywaj się go, proszę.

O pozbyciu się go nie ma mowy - chyba żeby z całym tym murem.

Mam nadzieję że za rok, dwa moje rabaty nabiorą cudownej piękności i to one będą stanowiły znak rozpoznawczy, a nie rozpadający się kominek

Ewentualnie, skoro musimy pozostać przy architekturze ogrodowej, może ten szary mur z bloczków betonowych, który tak się Aniom podobał?

Na taki kompromis mogłabym pójść
makadamia 11:32, 10 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Witam się Przebiegłam po wątku, bardzo dużo prac za Wami, a i plany na ten rok piękne, więc z chęcią będę podglądać

Zapraszam serdecznie!
natka098 11:45, 10 mar 2017

Asia a używasz tego kominka/grilla?
Margerytka40 11:58, 10 mar 2017

Czyli żeby poprawić strukturę gleby piasek,kompost,Oborniki a mączka w dolek pod rośliny?
Pszczelarnia 12:06, 10 mar 2017

makadamia napisał(a)

Dobra, jeśli opowiadam tu jakieś herezje, to mnie poprawcie.

Nie mam pewności, ale z tego co czytam, i z tego co widziałam mączkę, to ona nie poprawia struktury gleby*, tylko wzbogaca ją w potrzebne minerały.
Do tego, z tego co czytałam, deszcz jej nie wymywa w głąb ziemi, czyli jak ją przegrzebiesz tylko na powierzchni (Ewa! to do Ciebie), to na powierzchni zostanie, a jak zakopiesz głęboko, to głęboko zostanie.
Wniosek - musisz dostarczyć mączkę dokładnie tam, gdzie będzie bryła korzeniowa roślin. Jak sadzisz krzewy i drzewa, to musisz wsypać ją głęboko do dołka. Późniejsze posypywanie powierzchni nie na wiele się już przyda.
Z kolei jak sadzisz byliny albo zakładasz trawnik, to głębokie kopanie nie ma sensu, bo rośliny korzeniami nie dosięgną.

* co innego struktura gleby, czyli gruzełkowatość, zdolność do zatrzymywania wody, napowietrzenie, a co innego skład chemiczny i biologiczny gleby.
Kompost, obornik to nawozy, które poprawiają jedno i drugie, ale wydaje mi się, że mączka działa tylko na skład chemiczny. Ona jest dużo drobniejsza niż piasek, pomiędzy jej drobinami powietrze się prawie w ogóle nie mieści (dlatego jest upiornie ciężka), więc na glinę nie zadziała tak rozluźniająco jak piasek.

Podkreślam - to są tylko moje bajania, które niekoniecznie mają dużo wspólnego z rzeczywistością

Bardzo poprawne Twoje bajania. Chodziło o mączkę?
Anda 12:14, 10 mar 2017

Do mnie czyli Przemysle to, doczytam i wroce tu, i sie odniose ale nie wiem kiedy, bo gosci mam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 12:43, 10 mar 2017

natka098 napisał(a)
Asia a używasz tego kominka/grilla?

Nie.
On był zrobiony przez mojego tatę do palenia papierów, jak o ekologii nikt jeszcze nie słyszał, a za śmieci płaciło się od kubła.
Taki prototyp segregowania śmieci. Uczciwie, co sobotę paliliśmy same papiery, bez plastików

Potem te świerki zarosły i dym z komina zaczął je przypalać, a potem nastała era segregacji śmieci i palenie przestało być w ogóle potrzebne.

Żeby korzystać z kominka (choćby rekreacyjnie) trzeba by było wyciąć świerki, a od kiedy postawili nam po sąsiedzku blok, to moje najniezbędniejsze rośliny
makadamia 12:45, 10 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Czyli żeby poprawić strukturę gleby piasek,kompost,Oborniki a mączka w dolek pod rośliny?

Tak sądzę