Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Iwk4 15:31, 10 mar 2017

To od czasu do czasu dasz jej konewkę wody.
Są rozne gatunki tych hortensji. Moja nie ma pieknych kwiatów. Ale fajna jest.
Toszka 15:43, 10 mar 2017

Posadzona od północy, na początek dostała stalową mocną podporę - taką niby drabinkę na 3 stopnie (miała iść drabinka na złom)

Dół ma niemal cały dzień w cieniu, góra jest w prażącym słońcu cały dzień.

Asiu, u ciebie absolutnie ta hortka da radę, bo to magiczna roślina. Zazwyczaj pierwsze 3-4 lata słabo rośnie i niemal nie kwitnie bo... w tym czasie pracowicie korzeni się aż do wód gruntowych!

Moja nie jest niczym podwiązywana. Przeplatam nowe, jeszcze elastyczne gałązki. Docelowo owa hortka ma wejść na słup i będzie formowana tak by uzyskać wyraźny pień.

asica 16:56, 10 mar 2017

Czekam i czekam, aż moja hortka zacznie tak piąć się w górę, właśnie te 3-4 lata minęły, więc może już w tym roku Listki też już puszcza.
Tess 22:13, 10 mar 2017

Toszka napisał(a)
Posadzona od północy, na początek dostała stalową mocną podporę - taką niby drabinkę na 3 stopnie (miała iść drabinka na złom)

Ona jest różowa????
Toszka 22:43, 10 mar 2017

nie Tessiu, ona jest śnieżnobiała.
pestka56 02:03, 11 mar 2017

Toszko, a przywarka japońska? Ja mam 2 piętra o szer. 4-5 m puste na płn-wsch ścianie domu, przy północnym narożniku
Toszka 09:48, 11 mar 2017

Kasiu, nie mam doświadczenia z przywarką i nie chcę powielać cudzych opinii.
Musisz na forum popytać - może ktoś ma i wie.
pestka56 13:02, 11 mar 2017

Dziękuję Toszko. Pytam, bo wiem tylko to co Marczyński napisał u siebie na stronie. Niby on godny zaufania, ale ogrodnik zawodowy, więc trochę inaczej / łatwiej mu dbać o rośliny.
Anda 21:02, 13 mar 2017

makadamia napisał(a)

Dobra, jeśli opowiadam tu jakieś herezje, to mnie poprawcie.

Nie mam pewności, ale z tego co czytam, i z tego co widziałam mączkę, to ona nie poprawia struktury gleby*, tylko wzbogaca ją w potrzebne minerały.
Do tego, z tego co czytałam, deszcz jej nie wymywa w głąb ziemi, czyli jak ją przegrzebiesz tylko na powierzchni (Ewa! to do Ciebie), to na powierzchni zostanie, a jak zakopiesz głęboko, to głęboko zostanie.
Wniosek - musisz dostarczyć mączkę dokładnie tam, gdzie będzie bryła korzeniowa roślin. Jak sadzisz krzewy i drzewa, to musisz wsypać ją głęboko do dołka. Późniejsze posypywanie powierzchni nie na wiele się już przyda.
Z kolei jak sadzisz byliny albo zakładasz trawnik, to głębokie kopanie nie ma sensu, bo rośliny korzeniami nie dosięgną.

* co innego struktura gleby, czyli gruzełkowatość, zdolność do zatrzymywania wody, napowietrzenie, a co innego skład chemiczny i biologiczny gleby.
Kompost, obornik to nawozy, które poprawiają jedno i drugie, ale wydaje mi się, że mączka działa tylko na skład chemiczny. Ona jest dużo drobniejsza niż piasek, pomiędzy jej drobinami powietrze się prawie w ogóle nie mieści (dlatego jest upiornie ciężka), więc na glinę nie zadziała tak rozluźniająco jak piasek.

Podkreślam - to są tylko moje bajania, które niekoniecznie mają dużo wspólnego z rzeczywistością

Ok, poczytałam trochę na temat mączki bazaltowej i jako że nie jestem chemiczką, to nie wytłumaczę w dostatecznym stopniu, ale troszkę tylko. W zależności od tego, z jakiego rodzaju skał pochodzi, ma też różne właściwości. Np. mączka z lawy ma większe ilości mikroelementów żelaza i bardziej nadaje się do odżywiania trawnika lub pomidorów. Najpopularniejsze znajdujące się w handlu mączki to bazaltowa i diabaz. Mają podobny skład pierwiastków i mikroelementów. Używa się ich przede wszystkim w celu zapewnienie glebie potrzebnych mikroelementów (magnez i żelazo) oraz poprawienia struktury gleby. Żeby korzenie roślin mogły pobrać potrzebne im mikroelementy, muszą one wejść w reakcję z wodą i zwietrzeć. Dlatego tak ważne jest, aby były naprawdę bardzo mocno zmielone, maciupkie cząsteczki. Co do poprawienia struktury gleby, to mączka ta zmienia fizyczne właściwości gleby (pojemność wymiany kationów, związki gliny z humusem, to chodzi o związki koloidowe). Pozytywnie wpływa na działanie mikroorganizmów. Dlatego można ją dodawać też do kompostu.
Mikroorganizmy najefektywniej działają w wierzchniej warstwie gleby, tak więc tam powinno się sypać mączkę. Na 1m2 używa się od 100g do 500g. Im bardziej wyniszczona gleba, tym więcej.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 21:11, 13 mar 2017

Dodam tylko to co napisała Ewa, że na piaszczystej glebie daje się mniej, ale częściej, a na glebach, ciężkich, zwięzłych więcej ale "na dłużej starcza", bo pierwiastki nie są tak szybko wymywane.