Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 10:33, 14 lip 2017

Odrosty lilaka wyrywaj póki małe. U mnie to zdaje egzamin. Jak mają powyżej pół metra już jest trudniej. Ogólnie tępienie takie jak przy sumaku... kosiarka
Wyrywanie to prawie pomaga
alis 14:20, 14 lip 2017

Toszka napisał(a)

I do ogólnej informacji szczególik o carex 'Frosted Curls' - może się taka informacja przyda.
Otóż w zeszłym roku, wczesną wiosna padły mi (czyt. wygniły) wszystkie. Od 2 tygodni jak grzyby po deszczu wyrastają mi siewki, wysiane w 2015. Najwięcej siewek wyskakuje w cieniu i pod innymi roslinami. Rosną w zawrotnym tempie!

Toszka FC w tym roku mi kwitnie, czyli jest szansa na siewki?

Kilka siewek z moich brązowych trawek znalazłam, tak jak piszesz, pod innymi roślinami i najwięcej przy obrzeżu.

makadamia 14:28, 14 lip 2017

Toszka napisał(a)
Odrosty lilaka wyrywaj póki małe. U mnie to zdaje egzamin. Jak mają powyżej pół metra już jest trudniej. Ogólnie tępienie takie jak przy sumaku... kosiarka
Wyrywanie to prawie pomaga

Wyrywam - cóż innego mam zrobić?

Ale rzadko jestem w stanie wyrwać całego, razem z korzeniem, więc nie robię sobie wielkich nadziei. Bo skoro odrosty wyłażą po wykarczowanej kępie, to co dopiero mówić o odrostach z żyjącego krzewu?

Toszka 18:39, 14 lip 2017

Mój lilak żyje - nie zauważyłaś na kwaśnej?
Wyrywam i jakoś specjalnie w tym samym miejscu nie wyrastają
Gruszka_na_w... 21:39, 14 lip 2017

Osobiście bardzo lubię połączenie berberysów z trawami. Trzeba tylko uwzględnić, że do trawy musi być dostęp podczas wczesnowiosennego cięcia (cobyś się nie zaklinowała w berberysie- kolce).
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
chagall 22:57, 14 lip 2017

Asiu, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i rady w moim wątku
Jestem u Ciebie pierwszy raz, chociaż podczytywałam już wcześniej Twoje rady u innych. Przejrzałam kilka stron wstecz (super szubienica ) i kilka stron na początku (opis ogrodu ).
Widzę, że u Ciebie linie proste!!! Też o takich myślałam, ale kształt podjazdu (fatalny - dziś bym zrobiła inaczej) nijak nie pasuje do "kancików".
Pozdrawiam serdecznie i idę czytać dalej Twoją ogrodową historię
Lulilaj 08:22, 17 lip 2017

Puk puk
makadamia 08:52, 17 lip 2017

Toszka napisał(a)
Mój lilak żyje - nie zauważyłaś na kwaśnej?
Wyrywam i jakoś specjalnie w tym samym miejscu nie wyrastają

Chyba muszę w takim razie bardziej się postarać
makadamia 08:53, 17 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Osobiście bardzo lubię połączenie berberysów z trawami. Trzeba tylko uwzględnić, że do trawy musi być dostęp podczas wczesnowiosennego cięcia (cobyś się nie zaklinowała w berberysie- kolce).

I nie masz problemów z chorobami traw, które podobnież berberysy przenoszą?
makadamia 08:55, 17 lip 2017

chagall napisał(a)
Asiu, dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i rady w moim wątku
Jestem u Ciebie pierwszy raz, chociaż podczytywałam już wcześniej Twoje rady u innych. Przejrzałam kilka stron wstecz (super szubienica ) i kilka stron na początku (opis ogrodu ).
Widzę, że u Ciebie linie proste!!! Też o takich myślałam, ale kształt podjazdu (fatalny - dziś bym zrobiła inaczej) nijak nie pasuje do "kancików".
Pozdrawiam serdecznie i idę czytać dalej Twoją ogrodową historię

Jakbyś się BARDZO uparła, to można by zrobić linie proste, ale te kółeczka dobrze u Ciebie wyglądają i moim zdaniem - nie co się kopać z koniem