wiesz co.. od 2 lat kocham się w kostkach i szpalerach hortensji, od ponad roku w wielopniowych w trawach czyli moich przyszłych środkowych... a w tym sezonie mam totalny minimal time for garden więcej macierzyńskich nie planuje więc MTFG będzię constans........resume.........
jeszcze nie doszłam do resume ale chciałam zebys wiedziała że myślę w sumie to niewiem czemu. uwzięłam się na Ciebie
Asiu, świetną lekturę podałaś do "czytania"
Zbieram się na rysowanie, mierzenie ale to troche potrwa bo kilka rzeczy muszę juz posadzić, mam nadzieję, że dobrze Wtedy dopiero będę się usmiechać
Wbrew temu co Asia napisała moim zdaniem najbardziej inspirująca jest Fiona Brockhoff i jej uniwersalna filozofia projektowania/tworzenia ogrodów co ma wyraźne przełożenie na realizacje.
"W ciągu dwudziestu pięciu lat projektowania krajobrazu moje wartości pozostały niezmienne; powiązanie ogrodu z terenem i otoczeniem, budowanie funkcjonalnych przestrzeni, które są odpowiednie dla potrzeb właścicieli i stworzenie pięknych ogrodów, które są również praktyczne. Tylko styl i elementy są różne w zależności od każdego indywidualnego i niepowtarzalnego miejsca".
Fiona kładzie nacisk na wtopienie ogrodu w okolicę i zsynchronizowanie flory oraz wykorzystanie materiałów budowlanych typowych i łatwo dostępnych w danym regionie. Od 25 lat realizuje to co stało się odkryciem w ostatnim czasie dla np. angielskich projektantów.
Dodatkowo jako ogrodnik podkreśla, że nasadzenia powinny być piękne i praktyczne (uwzględniając warunki pogodowe z warunkami wodnymi gleby).
Siła jej nasadzeń polega na ograniczonej palecie roślin opierając dobór na kontrastującej roslinności pod względem np. faktury liści lub pokroju.
Prawda, że to wszystko takie oczywiste?... a zarazem piekielnie trudne do realizacji