Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

mrokasia 09:18, 05 paź 2017

Oooo, jaka fajna lektura na długie jesienne wieczory .

Margerytka40 09:23, 05 paź 2017

No na inspiracjach to wszystko jest takie proste i piękne
Toszka 09:34, 05 paź 2017

Myślę, że największym problemem jest pokonanie naszych - jak to Ania-Anbu nazywa - "autystycznych" zapędów do sadzenia szlaczkami, tworzenia na rabatach "lustrzanych" odbić nasadzeń, trzymania się jakiegoś schematu mającego geometryczne zapędy, monotonnych sekwencji i ich powtarzalność.

Dla zobrazowania o co chodzi dam przykład ławeczki i nasadzeń po bokach. Z jednej strony sadzimy kulkę...lub dwie. To z drugiej strony też koniecznie chcemy dać kulkę...lub dwie. No już tak te nasze mózgi pracują, że nieświadomie wchodzimy w równy rytm. A przecież z jednej strony mozna dać trzy kulki, a z drugiej jedną i do tego jakąś formę zwisłą (drzewko) lub trawiszcze.
Margerytka40 09:45, 05 paź 2017

Toszko no dokładnie tak jest,znaczy się ja tak mam na pewno .. najgorsze,że to samo jakoś tak wychodzi. Nie chcesz a i tak wyjdzie jak zawsze .
makadamia 10:27, 05 paź 2017

Toszka napisał(a)

Wbrew temu co Asia napisała moim zdaniem najbardziej inspirująca jest Fiona Brockhoff i jej uniwersalna filozofia projektowania/tworzenia ogrodów co ma wyraźne przełożenie na realizacje.
"W ciągu dwudziestu pięciu lat projektowania krajobrazu moje wartości pozostały niezmienne; powiązanie ogrodu z terenem i otoczeniem, budowanie funkcjonalnych przestrzeni, które są odpowiednie dla potrzeb właścicieli i stworzenie pięknych ogrodów, które są również praktyczne. Tylko styl i elementy są różne w zależności od każdego indywidualnego i niepowtarzalnego miejsca".

Fiona kładzie nacisk na wtopienie ogrodu w okolicę i zsynchronizowanie flory oraz wykorzystanie materiałów budowlanych typowych i łatwo dostępnych w danym regionie. Od 25 lat realizuje to co stało się odkryciem w ostatnim czasie dla np. angielskich projektantów.
Dodatkowo jako ogrodnik podkreśla, że nasadzenia powinny być piękne i praktyczne (uwzględniając warunki pogodowe z warunkami wodnymi gleby).
Siła jej nasadzeń polega na ograniczonej palecie roślin opierając dobór na kontrastującej roslinności pod względem np. faktury liści lub pokroju.

Prawda, że to wszystko takie oczywiste?... a zarazem piekielnie trudne do realizacji

Złudnie oczywiste

Pod słowami, które zacytowałaś, pewnie wielu projektantów by się podpisało - są na tyle uniwersalne, że do wielu stylów można by je odnieść

Dla mnie w jej stylu charakterystyczne są dwie rzeczy:
- postawienie na dwie główne rośliny, kontrastujące fakturą - i to można w naszych warunkach zastosować oraz
- sadzenie w gołej ziemi (nie wiem co to jest: żwir, piasek?) i w zasadzie brak trawników. To jest charakterystyczne dla klimatów pustynnych i u nas by raczej nie przeszło. Zresztą, to właśnie Ty mnie kiedyś edukowałaś na wątku Nett o rabatach żwirowych

I jeszcze muszę o powiązaniu ogrodu z otoczeniem - zapewne podpadnę tutaj wielu osobom. Uważam, że w Polsce jest z tym duży problem.
Ja rozumiem, że są tzw.: okoliczności obiektywne, że zimne wiatry, że gęsta zabudowa, że małe poszanowanie dla prawa własności, że prywatność ale jak widzę ogród z pięknymi widokami, skrupulatnie wycięty z otoczenia wysokim żywopłotem, to aż zaciskam zęby. W Czechach przecież podobne uwarunkowania, a widać, że się da
makadamia 10:40, 05 paź 2017

Toszka napisał(a)
Myślę, że największym problemem jest pokonanie naszych - jak to Ania-Anbu nazywa - "autystycznych" zapędów do sadzenia szlaczkami, tworzenia na rabatach "lustrzanych" odbić nasadzeń, trzymania się jakiegoś schematu mającego geometryczne zapędy, monotonnych sekwencji i ich powtarzalność.

Dla zobrazowania o co chodzi dam przykład ławeczki i nasadzeń po bokach. Z jednej strony sadzimy kulkę...lub dwie. To z drugiej strony też koniecznie chcemy dać kulkę...lub dwie. No już tak te nasze mózgi pracują, że nieświadomie wchodzimy w równy rytm. A przecież z jednej strony mozna dać trzy kulki, a z drugiej jedną i do tego jakąś formę zwisłą (drzewko) lub trawiszcze.

Zgadzam się z Asią
Nie chcesz, a i tak samo wyjdzie

Bo z jednej strony - trudno powstrzymać swoje skłonności do "kokoszenia" ale z drugiej - dużo łatwiej wymyśleć od podstaw i zrobić rabaty składające się z paru roślin posadzonych w rządku, niż mieszanych.
Dlatego, jakbym miała możliwość (głównie finansową) skorzystania z usług dobrego projektanta, to długo bym się nie wahała
makadamia 10:46, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Oooo, jaka fajna lektura na długie jesienne wieczory .

Zapomniałam dopisać w tamtych postach, żeby wchodzić bezpośrednio w linki źródłowe - większość prowadzi do stron pracowni, gdzie można znaleźć więcej zdjęć i bardziej "poczuć" styl projektanta.

Jedyny problem z tymi wszystkimi inspiracjami jest taki, że pokazują ogród tylko w jednym momencie. Nie ma zdjęć z różnych pór roku.
makadamia 10:46, 05 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)
Aaa mrau mrau, jakie fajne linki Dobrze mi zrobią

Nie tylko Tobie
makadamia 10:48, 05 paź 2017

jolanka napisał(a)
Asiu, świetną lekturę podałaś do "czytania"
Zbieram się na rysowanie, mierzenie ale to troche potrwa bo kilka rzeczy muszę juz posadzić, mam nadzieję, że dobrze Wtedy dopiero będę się usmiechać

Pamiętam i czekam
makadamia 10:50, 05 paź 2017

anna_t napisał(a)
wiesz co.. od 2 lat kocham się w kostkach i szpalerach hortensji, od ponad roku w wielopniowych w trawach czyli moich przyszłych środkowych... a w tym sezonie mam totalny minimal time for garden więcej macierzyńskich nie planuje więc MTFG będzię constans........resume.........
jeszcze nie doszłam do resume ale chciałam zebys wiedziała że myślę w sumie to niewiem czemu. uwzięłam się na Ciebie

Bo my bratnie dusze jesteśmy i lubimy gonić króliczka

Jak masz ochotę na rozkminy, to we mnie zawsze znajdziesz chętną słuchaczkę