życze powodzenia ...bo ja zaczełam grupować zdjęcia od siebie z róznych miesiecy tych samych rabat ....mordercze zajecie ...ale moze zima bedzie czas ze sie pokusze wstawic ...to co udało mi sie pogrupować
trzymajcie kciuki obym dotrzymała słowa bo samo grupowanie zdjęc juz mnie skutecznie zniecheciło
Żeby było ładniej (i Toszki nie raziło) zastąpmy słowo kopiowanie słowem inspirowanie się
Wszyscy się inspirujemy (ja też!) i nie widzę w tym nic złego, tylko moje zapytanie brzmi - dlaczego tak wiele osób inspiruje się tymi samymi pomysłami, skoro pomysłów jest tak wiele i tak różnorodnych
Ooo - fantastyczny pomysł! Będę niecierpliwie czekała na wstawienie
Myślę zresztą, że najtrudniejsza robota już za Tobą (no chyba że forum będzie muliło)
Przy nieznajomości roślin, ich zmieniającego się wyglądu, kolorów, rozmiarów duzo łatwiej zainspirować sie rabatą prosta , szpalerową z gatunków które widzi sie w wielu ogrodach w podobnych wersjach, większa szansa/przynajmniej przy planowaniu / ze wyjdzie coś sensownego, wyglądającego od razu w miarę fajnie a nie busz i chaos bez ładu i składu bo przy większej ilości gatunków trzeba dobrze ogarnąć ich parametry żeby coś z tego wyszło ładnego a nie kojarzące sie pewnie większości ogrodki z wcześniejszych lat gdzie sadziło się gdzie popadło.W wielu ogrodach mało pokazywanych jest tez szerszych kadrów czy porównań zeby zobaczyć ze jedna z tych paru marnych krzaków bedzie coś wow i co z czym zestawić Sama mam szpalerek z hortensji i kilka inspirowanych rabat bo tak jak z moja białą kuchnia chciałam je nim nastała na nie moda i poznałam Ogrodowsko Oczywiste ze O. pokzalo mi jak to zrobić i jak ustawić rosliny i jakie to w ogole sa rosliny a nie że tylko" ładne kwiatki" wiec czesciowo mam takie skopiowane- inspirowane rabaty. Myslke ze tez czesc osób dojrzewa ogrodowo i kazda przemiana to piekna nowa odsłona.
Powtórzę jeszcze raz: przenoszenia do siebie różnych pomysłów podpatrzonych u kogoś innego nie uważam za coś złego. Projektanci, zanim znajdą swój indywidualny styl muszą wiele ogrodów zrobić i wiele pomysłów przetestować, a my mamy tylko jeden ogród i ograniczone możliwości testowania.
Tym niemniej, w dobie internetu i pinteresta, instagrama jesteśmy mamy dostęp do w zasadzie nieograniczonej liczby inspiracji, stylów, pomysłów - a na forum widać jednak dużą powtarzalność stylu.
A tak w ogóle, to chyba muszę sobie zrobić przerwę od forum bo zaczynam marudzić. Może wcale nie mam racji, nie ma "stylu ogrodowiskowego" i tylko ja, zblazowana nadmiarem pięknych zdjęć, niepotrzebnie szukam dziury w całym
Może dlatego, że łatwiej zainspirować się a raczej skopiować dość proste rozwiązanie typu szpaler hortensji podsadzony trawkami lub rozchodnikami na tle cisów czy tuj niż zrobić to samo mając przed oczyma przywołany tu ogród Dominiki i jego kompozycje. Większa szansa, że wyjdzie dobrze , nie trzeba mieć tego czegoś w oku i takiej wyobraźni.