No to jest ból niestety. Jak oglądam programy, w których tworzą ogrody to zazwyczaj zwracam uwagę, że one są tworzone na tu i teraz - pięknie zestawione kwitnące w danym momencie rośliny. A jak te ogrody wyglądają w innych porach roku???
Zresztą sama ten błąd popełniam i ciągle staram się naprawiać .
Dlatego też mam niecny plan posiedzenia zimą na forum i prześledzenia zdjęć z różnych ogrodów w różnych porach roku .
Pod tym względem blogi i fora ogrodnicze mają dużą przewagę.
Choć też nie do końca, bo wszyscy starają się pokazywać ogród od najlepszej strony, więc np.: rabaty z rododendronami rzadko są pokazywane jesienią, a trawiaste - wiosną
Bardzo dobrą dokumentację porównawczą robi Gruszka
Natomiast drugie budzi we mnie mieszane emocje i chęć dyskusji, tylko problem w tym, że od 10 minut próbuję tak wyrazić swoje myśli, żeby nikogo nie urazić i nie jestem w stanie
Generalnie chodzi o to, że wiele rzeczy może się podobać, ale niektóre pozostają w sferze inspiracji i marzeń, a inne są kopiowane.
I żeby nie sięgać daleko: szpalery hortensjowe, umbry i pissardi, rabatki rozplenicowo-rozchodnikowe mnożą się na forum w zastraszającym tempie.
Natomiast np.: ogród Dominiki, również przecież podziwiany jakoś nie może znaleźć sobie naśladowców. Dlaczego?
O matko!
Ewo - niczego gorszego chyba nie mogłam przeczytać.
To jest dokładnie odwrotność tego, co miałam na myśli!
To ja się tu produkuję, wrzucam linki, dyskutuję i generalnie usiłuję dać do zrozumienia że niekoniecznie trzeba powtarzać te same, znane schematy, żeby mieć piękny ogród (nie urażając przy tym tych, którzy właśnie mają u siebie przykład takiego schematu), a tutaj właśnie autorka takiego wyjątkowego, cudnego ogrodu, pięknego we własnym, charakterystycznym stylu pisze, że ją zdołowała cała dyskusja!
No dramat! I nie wiem, co mam teraz robić.
Chyba się po prostu zamknę!
Asiu ,no nie wiem w zasadzie co jest złego w kopiowaniu wypróbowanych połączeń,i tak u każdego będzie to trochę inaczej wyglądało. Jeżeli się sprawdzają. Nie każdy ma dar do kombinacji roślinnych . Rozumiem sens Twojej wypowiedzi ale nie zawsze jest to pójście na łatwiznę.
A tak na poważnie - moda, panie, moda... Ogród Dominiki jest klasycznie piękny, ale nie jest odzwierciedleniem aktualnie modnego schematu. I to jest dopiero sztuka - mieć taki ogród.