Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:50, 05 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

I to jest ten największy ból.

mrokasia 11:05, 05 paź 2017

makadamia napisał(a)

Jedyny problem z tymi wszystkimi inspiracjami jest taki, że pokazują ogród tylko w jednym momencie. Nie ma zdjęć z różnych pór roku.

No to jest ból niestety. Jak oglądam programy, w których tworzą ogrody to zazwyczaj zwracam uwagę, że one są tworzone na tu i teraz - pięknie zestawione kwitnące w danym momencie rośliny. A jak te ogrody wyglądają w innych porach roku???
Zresztą sama ten błąd popełniam i ciągle staram się naprawiać .

Dlatego też mam niecny plan posiedzenia zimą na forum i prześledzenia zdjęć z różnych ogrodów w różnych porach roku .
anbu 11:06, 05 paź 2017

Toszka napisał(a)
Myślę, że największym problemem jest pokonanie naszych - jak to Ania-Anbu nazywa - "autystycznych" zapędów do sadzenia szlaczkami, tworzenia na rabatach "lustrzanych" odbić nasadzeń, trzymania się jakiegoś schematu mającego geometryczne zapędy, monotonnych sekwencji i ich powtarzalność.

Ja już przestałam z tym walczyć
Trzeba być nie lada specjalistą aby umieć inaczej. Z drugiej strony po co chcieć inaczej, skoro tak się podoba
makadamia 11:15, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)

No to jest ból niestety. Jak oglądam programy, w których tworzą ogrody to zazwyczaj zwracam uwagę, że one są tworzone na tu i teraz - pięknie zestawione kwitnące w danym momencie rośliny. A jak te ogrody wyglądają w innych porach roku???
Zresztą sama ten błąd popełniam i ciągle staram się naprawiać .

Dlatego też mam niecny plan posiedzenia zimą na forum i prześledzenia zdjęć z różnych ogrodów w różnych porach roku .

Pod tym względem blogi i fora ogrodnicze mają dużą przewagę.

Choć też nie do końca, bo wszyscy starają się pokazywać ogród od najlepszej strony, więc np.: rabaty z rododendronami rzadko są pokazywane jesienią, a trawiaste - wiosną

Bardzo dobrą dokumentację porównawczą robi Gruszka
Pszczelarnia 11:25, 05 paź 2017

Jak tak czytam i oglądam to wszystko i rozmyślam, to dochodzę do wniosku, że mam beznadziejny i bezskładny ogród. Teoria sobie a życie sobie.

Jak Syzyf się czuję.

makadamia 11:40, 05 paź 2017

anbu napisał(a)

Trzeba być nie lada specjalistą aby umieć inaczej. Z drugiej strony po co chcieć inaczej, skoro tak się podoba

Z pierwszym zdaniem zgadzam się w 150%

Natomiast drugie budzi we mnie mieszane emocje i chęć dyskusji, tylko problem w tym, że od 10 minut próbuję tak wyrazić swoje myśli, żeby nikogo nie urazić i nie jestem w stanie

Generalnie chodzi o to, że wiele rzeczy może się podobać, ale niektóre pozostają w sferze inspiracji i marzeń, a inne są kopiowane.
I żeby nie sięgać daleko: szpalery hortensjowe, umbry i pissardi, rabatki rozplenicowo-rozchodnikowe mnożą się na forum w zastraszającym tempie.
Natomiast np.: ogród Dominiki, również przecież podziwiany jakoś nie może znaleźć sobie naśladowców. Dlaczego?

makadamia 11:55, 05 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Jak tak czytam i oglądam to wszystko i rozmyślam, to dochodzę do wniosku, że mam beznadziejny i bezskładny ogród. Teoria sobie a życie sobie.

Jak Syzyf się czuję.

O matko!
Ewo - niczego gorszego chyba nie mogłam przeczytać.
To jest dokładnie odwrotność tego, co miałam na myśli!

To ja się tu produkuję, wrzucam linki, dyskutuję i generalnie usiłuję dać do zrozumienia że niekoniecznie trzeba powtarzać te same, znane schematy, żeby mieć piękny ogród (nie urażając przy tym tych, którzy właśnie mają u siebie przykład takiego schematu), a tutaj właśnie autorka takiego wyjątkowego, cudnego ogrodu, pięknego we własnym, charakterystycznym stylu pisze, że ją zdołowała cała dyskusja!

No dramat! I nie wiem, co mam teraz robić.
Chyba się po prostu zamknę!

Margerytka40 12:04, 05 paź 2017

Asiu ,no nie wiem w zasadzie co jest złego w kopiowaniu wypróbowanych połączeń,i tak u każdego będzie to trochę inaczej wyglądało. Jeżeli się sprawdzają. Nie każdy ma dar do kombinacji roślinnych . Rozumiem sens Twojej wypowiedzi ale nie zawsze jest to pójście na łatwiznę.
Pszczelarnia 12:12, 05 paź 2017

Ależ nie. Dyskusje są potrzebne i dywagacje, i wzorce, i wzory.

Dałam wyraz swojej niemożności, można to nazwać twórczym poszukiwaniem.

Jestem na etapie upraszczania w gatunkach. I scalania.

mrokasia 12:12, 05 paź 2017

makadamia napisał(a)

Natomiast np.: ogród Dominiki, również przecież podziwiany jakoś nie może znaleźć sobie naśladowców. Dlaczego?

Ale jak to, JA też mam duże iglaki i krzewy

A tak na poważnie - moda, panie, moda... Ogród Dominiki jest klasycznie piękny, ale nie jest odzwierciedleniem aktualnie modnego schematu. I to jest dopiero sztuka - mieć taki ogród.