Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:21, 05 paź 2017

eee_taam napisał(a)
jedna rabate zaczynam wstawiać ...bo najłatwiejsza do pokazania

Lecę!

I tym sposobem, przy ciekawej dyskusji, wywołanej moim marudzeniem, wątek dobił trzeciej setki!
Wszystkim dyskutantkom serdecznie dziękuję, że zaglądacie tu i poświęcacie czas aby się wypowiedzieć, mimo że zdjęć daję mało, a ładnych to już w ogóle
makadamia 13:23, 05 paź 2017

kasia_w napisał(a)
Co za inspiracje!
Mam jedna refleksję: załamka, jaki ja mam misz masz w ogrodzie...wypadałoby pozbyć się połowy gatunków
a ja kupuję nieustannie
ehh

dobry miszmasz nie jest zły!

tylko trzeba umieć go zrobić, co sama boleśnie odczułam na swoich mikro rabatkach
makadamia 13:26, 05 paź 2017

iwonkap napisał(a)

Nie zwariowałaś tylko tak jak cieszysz sie i korzystasz z dobroci internetu tak czasem wpada sie w pułapkę jednego miejsca i zaczyna sie wydawać ze wszyscy mają to samo. Na gazecie duzo domów było od jednej matrycy tak jak czasem teraz na kilku grupach wnętrzarskich na ktore zaglądam na FB. Mimo ze jest tam masa ludzi to te pokazywane można powiedzieć ze wszystko na jedno kopyto bo to określona grupa ludzi i zamknięta wiec ciągle oglądasz te same obrazki i jak widzisz perelkę to mowisz" czemu inni tak nie robią" . Ale i tam i na gazecie i na murtorze mimo ze czasem wydaje Ci sie ze "wszyscy" mają inspirowane eamsy przy stole jest dużo innych pięknych wnętrz. A z drugiej strony czy te krzesła jak i ogrodowiskowa rabata nie obronią sie i nie stworzą pięknego wnętrza czy ogrodu zestawione z czymś od siebie ? Tu jeszcze nie widziałam ogrodów 1:1 a wnętrza juz mi sie zdarzyło wiedziec praktycznie w 100% skopiowane

Iwonka - same mądrości z Twojej klawiatury dzisiaj spływają
iwonkap 13:29, 05 paź 2017

makadamia napisał(a)

Iwonka - same mądrości z Twojej klawiatury dzisiaj spływają

Jakaś wena mnie naszła chyba przed urlopem
13:30, 05 paź 2017
makadamia napisał(a)

A bo mnie babskie dolegliwości dopadły
Już przestaję

A wiesz Ty co? Pamiętam, że weszłam już kiedyś w podobną dyskusję! Ja się jak zwykle zżymałam, że "na ogrodowisku ciągle te same rośliny" a ktoś (już nie pamiętam kto) argumentował, że to naturalne, że niezawodne rośliny są popularne. I co? Gucio! Graby trzeba co chwilę pryskać, świdośliwy dają takie same odrosty jak lilaki, brzozy śmiecą i wysuszają glebę, miskanty trzeba dzielić siekerą a rabaty bylinowe wcale nie są mniej czasochłonne niż trawnik. Jakby się trzymać samych rzeczywiście niezawodnych, to by zostały tylko cisy w cieniu i rozchodniki na słońcu

I to jest dopiero odważne stwierdzenie!

chyba musze tu wiecej poczytac ...bo mnie tez dopadły jesienne przemyslenia i rozterki

a co do wnętrz wystarczy instagram ...każda nacja pokazuje inne klimaty wnetęrz ...i jakby to powiedzieć ...regionalnie te pomieszczenia mocno sa podobne ...w Polsce jest to samo ...tylko nas robienie remontu co 5 lat zgodnie z moda wykańcza finansowo ...i mamy mix wzorów i kolorów ))
Pszczelarnia 13:30, 05 paź 2017

Podróże (te wirtualne również) kształcą, otwieranie oczu, umysłu i serca szeroko też (inspiracje). Wtedy widzi się więcej i nie sprowadza wszystkiego do jednego mianownika.

Toszka raz pisała o ogrodach holenderskich, ze takie same przewidywalne (nudne?). A ja widzę, że różne ale z pewnymi cechami wspólnymi.

Tak jest ze stylem pt Ogrodowisko: wydaje mi się, ze chodzi raczej o to, że wiele osób zgromadzonych w jednym miejscu i w jednym czasie lubi te same efektowne rośliny. Ale nie śmiem twierdzić, że te ogrody są powtarzalne.

EDIT: Makadamiu, dziękuję za Twój wątek.

ren133 13:49, 05 paź 2017

makadamia napisał(a)

Częściowo już odpowiedziałam Asi wyżej.

Powtórzę jeszcze raz: przenoszenia do siebie różnych pomysłów podpatrzonych u kogoś innego nie uważam za coś złego. Projektanci, zanim znajdą swój indywidualny styl muszą wiele ogrodów zrobić i wiele pomysłów przetestować, a my mamy tylko jeden ogród i ograniczone możliwości testowania.

Tym niemniej, w dobie internetu i pinteresta, instagrama jesteśmy mamy dostęp do w zasadzie nieograniczonej liczby inspiracji, stylów, pomysłów - a na forum widać jednak dużą powtarzalność stylu.

A tak w ogóle, to chyba muszę sobie zrobić przerwę od forum bo zaczynam marudzić. Może wcale nie mam racji, nie ma "stylu ogrodowiskowego" i tylko ja, zblazowana nadmiarem pięknych zdjęć, niepotrzebnie szukam dziury w całym

Dopiero dzisiaj natknęłam sie na tą ciekawą dyskusję ...
Uważam, ze jest coś takiego jak styl ogrodowiskowy ... zachłystujesz sie nim na początku bo jest różnorodnie pod względem odmian, koloru, faktury ... wg określonego kryterium zaczynasz gromadzić rośliny ... po czym obserwujesz jak zachowują się one w Twoim ogrodzie, jak na przełomie miesięcy komponują sie ze sobą, jak z ich trwałością i zdrowotnością po czym zaczynasz pewne eliminować, inne przygarniać ... w końcu docierasz do większej ilości portfolio ... zaczyna kształtować się Twój gust ... ewoluujesz ... obierasz właściwą sobie drogę lub ciągle jeszcze jesteś rozdarta i ciągle szukasz ... i im wiecej kopiesz tym mniej wiesz co masz zrobić ... ja tak mam ... aczkolwiek po 2,5 latach jedno wiem na pewno ... bardziej od stylu ogrodowiskowego wolę styl minimalistyczny ...
mrokasia 13:50, 05 paź 2017

makadamia napisał(a)

I to jest dopiero odważne stwierdzenie!

makadamia 13:55, 05 paź 2017

eee_taam napisał(a)

tylko nas robienie remontu co 5 lat zgodnie z moda wykańcza finansowo ...i mamy mix wzorów i kolorów ))

A wiesz, że to jest aż zabawne: jak się przejeżdża przez miejscowości, to można dokładnie powiedzieć, w którym dziesięcioleciu każdy dom powstawał:
kostki są z lat 70-tych
asymetryczne dachy - 80-te
"dworki" - 90-te
płaskie dachy i pełne pełne pierwsze piętra buduje się aktualnie
makadamia 14:01, 05 paź 2017

ren133 napisał(a)

Dopiero dzisiaj natknęłam sie na tą ciekawą dyskusję ...
Uważam, ze jest coś takiego jak styl ogrodowiskowy ... zachłystujesz sie nim na początku bo jest różnorodnie pod względem odmian, koloru, faktury ... wg określonego kryterium zaczynasz gromadzić rośliny ... po czym obserwujesz jak zachowują się one w Twoim ogrodzie, jak na przełomie miesięcy komponują sie ze sobą, jak z ich trwałością i zdrowotnością po czym zaczynasz pewne eliminować, inne przygarniać ... w końcu docierasz do większej ilości portfolio ... zaczyna kształtować się Twój gust ... ewoluujesz ... obierasz właściwą sobie drogę lub ciągle jeszcze jesteś rozdarta i ciągle szukasz ... i im wiecej kopiesz tym mniej wiesz co masz zrobić ... ja tak mam ... aczkolwiek po 2,5 latach jedno wiem na pewno ... bardziej od stylu ogrodowiskowego wolę styl minimalistyczny ...

Jednym słowem: kupa roboty, żeby było na czym oko zawiesić przy kawie

Ale bardzo słuszna uwaga: jak się pierwszy raz wchodzi na ogrodowisko, to się człowiek zachłystuje, bo faktycznie poziom prezentowanych tu ogrodów jest bardzo odmienny od tego, co można wśród sąsiadów zobaczyć

Także mogę sobie czasem pomarudzić, ale doceniam edukacyjną wartość tego forum i ten "kaganek oświaty" który niesie
Mają rację dziewczyny jak piszą, że "lepiej mieć skopiowaną ogrodowiskową rabatkę niż własnego chowu bałagan"