Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

AnkaK 21:33, 23 lut 2018

A ja się dopytuję o obornik i przepis na miksturę ze skrzypu. Zamówiłam suszony bo skrzypu u mnie akurat nie ma.
makadamia 07:48, 26 lut 2018

Dziewczyny, kupuję obornik "mokry", w workach - daje zupełnie inną glebę. Granulowany trzymam tylko w zapasie.

Gnojówkę ze skrzypu robię normalnie - zalewam wodą i mieszam
Najczęściej mam go za mało, żeby wiadro wypełnić, wiec mieszam z pokrzywą.

Mrokasiu, przydatność kulki sama oceń

Przy okazji Anda może zobaczyć, ile dwa kłosowce miejsca mi zajmują na rabacie. Trzeba będzie jednego przesadzić dalej od tej kulki

Powiem Wam jeszcze, że czekałam na wiosnę, czekałam, ale jak są takie okoliczności przyrody, to - o dziwo - jakoś mniej się ckni

niż jak są takie
Anda 08:52, 26 lut 2018

Widze klosowce No tak, kulka zezarta Moje klosowce stoja bardziej na bacznosc, sa bardziej wyprostowane. Twoje jak kielichy na nozkach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 08:59, 26 lut 2018

Anda napisał(a)
Twoje jak kielichy na nozkach

Też mialam takie skojarzenie hihi
makadamia 08:59, 26 lut 2018

Widać u mnie taki klimat: stipa się rozłazi, kłosowce się rozłażą....
mrokasia 11:08, 26 lut 2018

makadamia napisał(a)
Widać u mnie taki klimat: stipa się rozłazi, kłosowce się rozłażą....

A przydatność kulki tak naprawdę to trzeba będzie oceniać wczesną wiosną jak już wytniesz te wszystkie uschnięte byliny .
makadamia 09:49, 27 lut 2018

Dziewczyny, jak wiecie, planuję w tym roku remont domu. W związku z tym, na wątku będą się w najbliższym czasie pojawiać pytania z tego zakresu.

Bardzo proszę nie traktować tego jako precedensu i sygnału, że forum rozszerza tematykę. Stanowczo podkreślam, że jest to WYJĄTEK, na który dostałam ostrożną zgodę Szefowej

Po tym disklajmerze ogłaszam głosowanie:

Czy boazerię sosnową, widoczną na poniższych zdjęciach (zarówno tą białą na ścianie, jak i tą lakierowaną na suficie) powinnam zdjąć czy zostawić?
Czy ona jest "fajna, rustykalna, miodowa, nadaje fajnego klimatu"?
Czy "paskudna, pomarańczowa i nie nadaje się do wyprowadzenia na prostą"

Weźcie pod uwagę, że gdybym ją miała zostawić, to będzie oczywiście jeszcze wyglancowana, powykańczana innymi listewkami i generalnie w lepszym stanie niż jest obecnie.

Dla wyjaśnienia dodam, że schody będą wymieniane

Ps. tak, wiem, że dom jest w tej chwili paskudny. Ale ma potencjał i mam nadzieję, że jak za pół roku pokażę zdjęcia, to Wam buty z pięt pospadają
Tak mi dopomóż Bóg (i forum)
jolanka 10:04, 27 lut 2018

Asia, ja osobiście nie lubię boazerii więc jestem hmm tendencyjna Jeśli chcialabys ktörąś zostawic to myślę, że prędzej tę na schodach. Ta na suficie moim zdaniem "zamyka przestrzeń".
Widziałam takie odświeżone na ścianach, fajnie pomalowane na biało czy szaro, też dobrze wyglądały Ale to zależy od tego co chcesz robić na całości
Ja by zdjęła.
Monia81 10:05, 27 lut 2018

Asia mi się wydaje, że tą boazerię idzie wyprowadzić na coś fajnego, rustykalnego, zmienisz jej wykończenia, kolor, dodatki i będzie moim zdaniem piękny klimat wprowadzać nie mam zdjęć, ale mój brat z bratową taką boazerie pięknie zrobili, od razu pomieszczenia zrobiły się inne taki kolor pomarańczowy, przemalowali na biało, dodali piękne dodatki w kolorze czarnym (lampy, zdjęcia, wazony itp.) i powiem ci zrobili to cudnie, wnętrze odżyło, nie było takie przytłaczające, łapało się oddech...
Kasia_CS 10:10, 27 lut 2018

Jeśli miałaby zostać, to chyba dorzuciłabym legary takie na suficie - sufit np bialy i szare legary. A ogólnie to boazerii tej tradycyjnej nie lubię (w bieli już się całkiem spoko w Twoim klimacie domu prezentuje, więc mogłaby być, bo się mi nie gryzie dzięki wszelkim dodatkom jakie masz).

Pewnie gdybym miała kasiorę, to dałabym te panele angielskie (mnie się marzyły, ale one na przestrzeń większą), ale to juz mega rewolucja i rozpierducha by była