Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 18:55, 21 lut 2018

Cieszy mnie Twój powrót do stanu używalności.
Podzielam Twoją dobrą opinię o żurawce krwistej. Może problem z wyleganiem stipy ma jakiś związek z głębokością sadzenia?
U siebie zestawiam ją ze wszystkim. Glina, wilgotno i stoi. Z lekka przycięłam jej kołtuny na końcówkach źdźbeł.
A o zmianie barwy bukszpanów pisał Mazan
"A rzuciłaś pod korzeń trochę nawozu fosforowego? Wykazują ogromny jego niedobór jeżeli doszło do czerwienienia liści, a potrzeby były i są duże, szczególnie do rozwoju systemu korzeniowego, łodyg i liści. Październik to ostatni dzwonek nawożenia jesiennego roślin fosforem i nie obawiaj się przenawożenia, roślina pobiera ten składnik tylko w takiej ilości jaka jest jej potrzebna. Możesz nawet opryskać superfosfatem wzbogaconym 40% lub stara metodą - lepszą - superfosfatem potrójnym borowanym."
"Tego nawozu już nie spotkasz w sprzedaży - produkcja zaniechana, ale w zamian zastosuj oprysk superfosfatem wzbogaconym i po tygodniu 0,5% kwasu bornego. Ten zestaw należy stosować dla wszystkich roślin kwitnących oraz owocujących.
Dopisuję: superfosfat wzbogacony to obecna nazwa superfosfatu potrójnego."
więcej tutaj
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:37, 22 lut 2018

Izabela36 napisał(a)

Ja byłam tak podjarana tym, że przeżyła, ze mi koło do...py był jej pokrój
Ale teraz cholerka przyjrze sie jej lepiej. Postawie ja na baczność

Asia ja mam tak : na swoim podwórku - wykładam sie z pomysłami jak ta lala - dlatego, że jest tak wiele pomysłów, ciekawych inspiracji i ciagle mozna cos zmieniac. Musze chyba dojrzec do tego , ze ogrodu nie robi sie raz na całe zycie - mozna mu zmieniac bizuterie
Jak skarpetki

Ale lubie tez doradzac, kombinowac u innych

U innych łatwiej niż u siebie

A ogród.... i tak i nie
Rośliny to nie meble, że wstawisz i stoją, a w każdej chwili możesz przestawić. Jak źle posadzisz drzewo, to go nie przeniesiesz. Ale byliny, trawki - tu jak najbardziej można puścić wodze fantazji.
makadamia 07:38, 22 lut 2018

AnkaK napisał(a)

Więc ja bym pogrupowała w kilka większych sztuk.

Więc i ja tak wypróbuję
makadamia 07:42, 22 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cieszy mnie Twój powrót do stanu używalności.

Podzielam Twoją dobrą opinię o żurawce krwistej. Może problem z wyleganiem stipy ma jakiś związek z głębokością sadzenia?
U siebie zestawiam ją ze wszystkim. Glina, wilgotno i stoi. Z lekka przycięłam jej kołtuny na końcówkach źdźbeł.

Może ona właśnie ma odwrotnie jak rozchodnik: w glinie i wilgoci stoi prosto, a w suchym piasku się wykłada?

A o zmianie barwy bukszpanów pisał Mazan
"A rzuciłaś pod korzeń trochę nawozu fosforowego? Wykazują ogromny jego niedobór jeżeli doszło do czerwienienia liści, a potrzeby były i są duże, szczególnie do rozwoju systemu korzeniowego, łodyg i liści. Październik to ostatni dzwonek nawożenia jesiennego roślin fosforem i nie obawiaj się przenawożenia, roślina pobiera ten składnik tylko w takiej ilości jaka jest jej potrzebna. Możesz nawet opryskać superfosfatem wzbogaconym 40% lub stara metodą - lepszą - superfosfatem potrójnym borowanym."
"Tego nawozu już nie spotkasz w sprzedaży - produkcja zaniechana, ale w zamian zastosuj oprysk superfosfatem wzbogaconym i po tygodniu 0,5% kwasu bornego. Ten zestaw należy stosować dla wszystkich roślin kwitnących oraz owocujących.
Dopisuję: superfosfat wzbogacony to obecna nazwa superfosfatu potrójnego."
więcej tutaj

Kurczę, zdaje się że siarczanem potasu tylko nawoziłam.
Ale też nie wiem, czy to na pewno to, bo u mnie listki nie czerwienieją, tylko żółte są. Mazan w zeszłym roku powiedział, że to susza fizjologiczna po sadzeniu .
Izabela36 10:18, 22 lut 2018

Dziewczyny czy jest gdzies napisane jakie opryski profilaktycznie musza byc wyknane na poczatku wiosny? Wybieram sie do sklepu ogrodniczego zrobic zakupy . Wiem, ze musze dokupić :
-promanal - spryskac najlepiej w fazie bezlistnej wszystko co sie da ( zwłaszcza dokładnie cisy, smaragdy)
- OW - krede juz mam, spryskac wszystko co nie jest kwasolubem.

Czy coś jeszcze takie " must done".?
Izabela36 10:26, 22 lut 2018

Przepraszam Asiu, ze u Ciebie co to jest oprysk HT, AH..., jest gdzies spis i lista objaśniajaca?
anbu 10:28, 22 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
Dziewczyny czy jest gdzies napisane jakie opryski profilaktycznie musza byc wyknane na poczatku wiosny? Wybieram sie do sklepu ogrodniczego zrobic zakupy . Wiem, ze musze dokupić :
-promanal - spryskac najlepiej w fazie bezlistnej wszystko co sie da ( zwłaszcza dokładnie cisy, smaragdy)
- OW - krede juz mam, spryskac wszystko co nie jest kwasolubem.

Czy coś jeszcze takie " must done".?

Tu poczytaj
makadamia 10:44, 22 lut 2018

Dzięki Aniu,
Tu jeszcze o naturalnych opryskach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1806-naturalne-zwalczanie-szkodnikow-bez-chemii

Generalnie na wiosnę:
- miedzian p/grzybom - przy temperaturze dobowej ok. 6 st.
- promanal przeciw szkodnikom - przy temp. dobowej ok. 10-12 st.

Sama muszę sobie odświeżyć wiedzę
Izabela36 11:03, 22 lut 2018

Dzieki Ania - studiuje twój wątek - swietny masz ogród .Podgladam

Asiu ty jak zwykle jestes blisko mnie - dzieki za podpowiedz. Zapomniałam o miedzianie, ofkors Przeciez mam brzoswkinie .
iwka 11:25, 22 lut 2018

wtrącę jeszcze swoją uwagę co do stipy, mam w jednym miejscu posadzoną z własnych siewek i jedna stoi , druga leży. Zauważyłam coś takiego w tych leżących, że one od razu dziwnie rosną tzn od środka na boki się rozkładają, nie wiem czy to nie wina złego pikowania, próbowałam ją podnosić i zbierać do kupy, jednak jak zacznie tak się rozkładać to później tak rośnie.