Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:05, 28 maj 2018

Kasya napisał(a)

Ale czy ta sukienka fo kankana była odpowiednia ?

Zdecydowanie tak: czerwona, z falbanami i długa

Znakomicie pasowała do rolek
makadamia 10:10, 28 maj 2018

Toszka napisał(a)
Oj, imprezę przegapiłam - życzę wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń

A zwłaszcza marzeń o pięknym ogrodzie. Dziękuję

Anda napisał(a)
Ode mnie rowniez wszystkiego co najlepsze i spelnienia marzen

Rolki i sukienka - dobrze, ze potrafisz smiac sie sama z siebie

Dziękuję. Przy mojej skłonności do faux paux nie miałam innego wyjścia

Roocika napisał(a)
Asiu! Ja Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze!

Podziękować!

Monia81 napisał(a)
Wszystkiego naj, naj... ja jak wchodzę do Ciebie na wątek, to już wiem, że niczego nie mogę pić, jak czytam, chichram się na całego, Asia no padłam buziaczki

Buziaczki wzajemnie

Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za dobre słowa
Ciepło mi na serduchu od samego rana (niezależnie od pogody)
Kasya 10:10, 28 maj 2018

makadamia napisał(a)

Zdecydowanie tak: czerwona, z falbanami i długa

Znakomicie pasowała do rolek

A no to ok
inka74 10:26, 28 maj 2018

Asiu - spóźnione imieninowe życzenia - aby twój ogród był taki jakim go sobie wymarzysz
mrokasia 10:50, 28 maj 2018

makadamia napisał(a)

Rolki wypróbowałam i to z przytupem.
Nie umiałam wyhamować na przejściu dla pieszych, owinęłam się dwa razy dookoła słupa; rolki mi odjechały spod tyłka, odstawiłam kankana; ledwie, ledwie uniknęłam klapnięcia na tyłek; a żeby było ciekawiej, zamiast stroju sportowego, miałam na sobie długą, powłóczystą sukienkę, bo po co się przebierać, skoro idę (jadę) tylko odebrać syna od znajomych?.
Z każdej strony stało akurat pełno samochodów - kierowcy z pewnością przednie się ubawili przedstawieniem.

boskie
a wracając z synem zdjęłaś rolki czy nie???
makadamia 11:13, 28 maj 2018

Kasya -

Dziewczyny, my tu gadu gadu, a tymczasem ogrodowe wydarzenie roku nadeszło, czyli Chelsea Flower Show!

Zwykle było omawiane na wątku Madżenki ale w tym roku Madżenka chyba zajęta.
Jeśli ktoś inny przejął pałeczkę, to mnie skierujcie, a tymczasem zrobię swoje zestawienie
L-G Eco City - bardzo mi się podoba jako inspiracja dla miejskich ogródków; trend na łączenie przestrzeni wewnętrznych i zewnętrznych nadal mocno się trzyma; podoba mi się żółto-białe zestawienie kolorystyczne

David Harber and Savills - sztuka i ogrodnictwo w jednym: mocno wyeksponowane rzeźby pośród kolorowych kwiatów; zwykle nie podobają mi się takie bardzo kolorowe elementy w ogrodach ale tutaj jest to fajnie zrobione; inspiracja dla zamożnych koneserów

Lemon Tree Trust - ogród zainspirowany wizytą w obozie uchodźców - przyjemny dla oka, interesujący w warstwie konceptualnej;

The M&G - jak na razie - najmniej mi się podoba, mimo że bardzo lubię projekty Sarah Price; kojarzy mi się z kontrowersyjnym ogrodem inspirowanym kopalnią piaskowca z zeszłego roku; być może z ekologicznego punktu widzenia to majstersztyk, ale nie lubię takiego rzadkiego sadzenia roślin i nic na to nie poradzę

Morgan Stanley - bardzo przyjemny, relaksujący ogródek w cieniu drzew; krzewy zamiast łubinów - co za innowacja!

Trailfinders South African Wine Estate - kolejny ogród inspirowany suchym klimatem, bardziej mi się podoba niż ogród Sary; nietypowa, egzotyczna roślinność, znowu pomarańcz wchodzi na salony (a właściwie ogrody); bardzo przyjemna atmosfera;

Wedgewood Garden - z opisu wynika, że ogród jest pomyślany jako nowoczesna wersja "tajemniczego ogrodu" - "przestrzeni wypoczynkowej, która prawdziwie oddaje zmysł brytyjskiej rozrywki i luksusu"; oprócz tego, że nie za bardzo widzę tą inspirację, ogród mi się podoba; może poza tym metalowym pawilonem;

VTB Capital Garden Spirit of Cornwall - znowu: z opisu wynika, że inspirowany Cornwalią, mnie osobiście bardziej kojarzy się z jakimiś egzotycznymi krajami; co nie znaczy, że mi się nie podoba;

Welcome to Yorkshire - Wlk. Brytania jest najwyraźniej szczodrze reprezentowana w tym roku; dzięki wykorzystaniu tradycyjnych materiałów i projektu inspiracja jest dużo bardziej czytelna niż poprzednia; dopatrzyłam się kilku warzyw w okolicach glicynii, co w ogrodach pokazowych jest ewenementem

Wuhan Water Garden - dla mnie chyba najbardziej kontrowersyjny i najtrudniejszy do ocenienia po paru zdjęciach; podobają mi się zbliżenia, ale bardzo nie podoba mi się plan ogólny

mrokasia 11:18, 28 maj 2018

żaden link mi się nie otwiera...
makadamia 11:28, 28 maj 2018

Podsumowując:

nadal widać trend powrotu do natury - roślinność ma jak najbardziej imitować środowisko naturalne (i nie jest to powielanie stylu Oudolfa); mimo inspiracji różnymi środowiskami, w tym dwoma brytyjskimi - na żadnym z ogrodów nie ma ani kawałeczka trawnika!
nie ma też minimalistycznych nasadzeń, strzyżonych grabów itp. jeśli są jakieś topiary, to schowane w bujnej roślinności;
byliny nadal trzymają się mocno - sposób ich sadzenia to wyższa szkoła jazdy, bo zdecydowanie nie widzę tutaj stosowania "dekalogu Danusi": sadzenia ograniczonej ilości gatunków, w dużej ilości sztuk, z zachowaniem wyraźnego kontrastu faktur i kolorów; Na CHFS rośliny są posadzone swobodnie, bardzo wymieszane, a nie w geometrycznie wyznaczonych im miejscach;

widać tendencję do "oddania kontroli"

ponieważ ja lubię busz, to w większości tegoroczne ogrody mi się podobają, ale wielbicielki porządku i minimalizmu po raz kolejny raczej nie zdnajdą dla siebie wielu inspiracji
makadamia 11:30, 28 maj 2018

mrokasia napisał(a)
żaden link mi się nie otwiera...

O faktycznie

W takim razie musicie wejść po prostu na stronę główną:
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens?type=1

i po kolei wchodzić na poszczególne ogrody

edit: poprawiłam linki i mi się otwierają
makadamia 11:32, 28 maj 2018

mrokasia napisał(a)

boskie
a wracając z synem zdjęłaś rolki czy nie???

tak, właśnie dlatego się nie przebierałam - na ten jeden kawałek mi się nie opłacałoD

inka74 napisał(a)
Asiu - spóźnione imieninowe życzenia - aby twój ogród był taki jakim go sobie wymarzysz

Oby!