Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 14:08, 28 maj 2018

Asik
spóżnione życzenia wszystkiego naj ogrodowy Wichrzycielu
wiklasia 15:30, 28 maj 2018

Mnie też nie chodziło tylko o bukszpanowego, ale też i o inne, Jej wcześniejsze realizacje .
W tym nowotworzonym dostrzegam inną filozofię, inną estetykę, inny dobór roślin.
Dla mnie ta estetyka jest zdecydowanie bliższą mi, ale też o wiele trudniejszą w realizacji - jeśli rabata ma być spójna, a nie przedstawiać zbiorowisko przypadkowych roślin od Sasa do lasa to trzeba mieć niezwykłe wyczucie smaku.
Danusia jak zwykle wykazuje się wirtuozerią i powstaje coś przeuroczego.

Tak sobie myślę, że za jakiś czas na ogrodowisku coraz więcej będzie powstawało takich ogrodów - nie pod kreskę i od linijki, i nie w szpalerkach. Ale to pewnie za jakieś 2-3 lata forumowiczki pójdą w ten trend. Choć zauważam, że Hania co to łopatkę ma tu i tam od kilku lat idzie tropem bardzo zbliżonym do tego, co jest prezentowane na CFS.
JoannaDe 16:15, 28 maj 2018

anbu napisał(a)

I sporo żółtych bylin
Nawet podoba mi się ten bylinowy chaos

Może wbiję się w trend
Gruszka_na_w... 21:48, 28 maj 2018

Makadamio, bardzo podobnie oceniam prezentowane ogrody. I faktycznie, ten ostatni jakby z innej bajki.
Wiklasiu, kiedy tak sobie oglądałam zdjęcia z tych pokazowych ogrodów, to parę razy faktycznie miałam wrażenie, że niektóre fragmenty nasadzeń są mi znane z własnego ogrodu. Co trochę mnie dziwi. Nie jestem typem trendsetterki.
Mam jakieś wewnętrzne przeczucie, że gdzieś tam głęboko mamy zakopaną tęsknotę za sielskością- anielskością-kipiacą zielenią. I kiedy już mamy możliwość zbuntowania się dresscodom, opinie większości nie są już dla nas tak istotne i czujemy się bezpiecznie ze swoimi wyborami, to te tęsknoty mogą wyjść na światło dzienne.
Geometria to bezpieczeństwo długofalowe, przewidywalność, poczucie władztwa nad materią i naturą. Wokół tyle chaosu. Może to też jakaś forma autoterapii? Ta geometria.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 08:50, 29 maj 2018

Kawa napisał(a)
Asik
spóżnione życzenia wszystkiego naj ogrodowy Wichrzycielu

Dziękuję, chyba zmienię nicka, żeby nowe forumki od razu wiedziały, z kim mają do czynienia
makadamia 08:59, 29 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Makadamio, bardzo podobnie oceniam prezentowane ogrody. I faktycznie, ten ostatni jakby z innej bajki.
Wiklasiu, kiedy tak sobie oglądałam zdjęcia z tych pokazowych ogrodów, to parę razy faktycznie miałam wrażenie, że niektóre fragmenty nasadzeń są mi znane z własnego ogrodu. Co trochę mnie dziwi. Nie jestem typem trendsetterki.
Mam jakieś wewnętrzne przeczucie, że gdzieś tam głęboko mamy zakopaną tęsknotę za sielskością- anielskością-kipiacą zielenią. I kiedy już mamy możliwość zbuntowania się dresscodom, opinie większości nie są już dla nas tak istotne i czujemy się bezpiecznie ze swoimi wyborami, to te tęsknoty mogą wyjść na światło dzienne.
Geometria to bezpieczeństwo długofalowe, przewidywalność, poczucie władztwa nad materią i naturą. Wokół tyle chaosu. Może to też jakaś forma autoterapii? Ta geometria.

Ale wiesz, trendy odchodzą i wracają - jak się wystarczająco długo poczeka, to wszystko będzie znowu modne

A o "władztwie nad materią" ciekawie mówił Oudolf w którymś z wywiadów - że w ogrodnikach nieustannie walczy ze sobą potrzeba kontroli z potrzebą bliskości natury.
Toszka 09:06, 29 maj 2018

...a że od kilku lat jest trend powrotu do natury, wtopienia się w okolicę z wykorzystaniem okolicznych materiałów to dla mnie w tym roku niemal wszystkie ogrody sa na jedno kopyto i różnią się tylko mniej lub bardziej wymyślną architekturą.
teraz kilka kolejnych sezonów będzie żółć modna (cha, cha miałam nosa z propozycją dla JoannyDe), a kolejne sezony obstawiam pomarańcz.
makadamia 09:07, 29 maj 2018

wiklasia napisał(a)

Tak sobie myślę, że za jakiś czas na ogrodowisku coraz więcej będzie powstawało takich ogrodów - nie pod kreskę i od linijki, i nie w szpalerkach. Ale to pewnie za jakieś 2-3 lata forumowiczki pójdą w ten trend. Choć zauważam, że Hania co to łopatkę ma tu i tam od kilku lat idzie tropem bardzo zbliżonym do tego, co jest prezentowane na CFS.

No nie wiem....

Jak się cofnąć parę lat wstecz, to już w 2014 roku ten sposób nasadzeń był częsty na CHFS - i jakoś nie widzę, żeby się przedzierał "pod strzechy", w przeciwieństwie np.: do drzewek wielopniowych, lasków brzozowych czy grabów strzyżonych.

W tych ogródkach nie ma ani trawników, ani rabat. Nie za bardzo wpisują się w potrzeby i możliwości przeciętnej rodziny z małymi dziećmi.
Chociaż z drugiej strony, jak patrzę na nowe budownictwo, zwłaszcza szeregówki, gdzie powierzchnia ogrodu jest mniej więcej taka sama jak na tych ogródkach pokazowych, to taki sposób zagospodarowania przestrzeni wydaje mi się najrozsądniejszy
makadamia 09:18, 29 maj 2018

Toszka napisał(a)
...a że od kilku lat jest trend powrotu do natury, wtopienia się w okolicę z wykorzystaniem okolicznych materiałów to dla mnie w tym roku niemal wszystkie ogrody sa na jedno kopyto i różnią się tylko mniej lub bardziej wymyślną architekturą.
teraz kilka kolejnych sezonów będzie żółć modna (cha, cha miałam nosa z propozycją dla JoannyDe), a kolejne sezony obstawiam pomarańcz.

ja już w zeszłym roku obstawiałam powrót ciepłych kolorów

tak, te ogrody są bardzo podobne do siebie pod względem podejścia do natury.
i - być może wbrew temu, co napisałam wyżej Wiklasi - ten trend będzie się pogłębiał. im bardziej oddaleni jesteśmy od natury, tym bardziej ją idealizujemy i do niej tęsknimy. Monty Don, zwiedzając ogród w Villeneuve powiedział (tak, ostatnio dużo oglądam programów ogrodniczych), że kiedyś natura była postrzegana jako wroga. Nikt nie widział nic pociągającego w lasach czy łąkach. Zatem ogrody tak projektowano, aby jak najbardziej odciąć się od natury i pokazać właśnie panowanie człowieka nad nią. Teraz bardziej grozi nam cywilizacja niż natura, więc w ogródkach dążymy do przywołania tejże.
makadamia 09:19, 29 maj 2018

JoannaDe napisał(a)

Może wbiję się w trend

będziesz prekursorką na ogrodowisku