Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 21:25, 13 sie 2018

uf jak sie ciesze ze moj nie ma takiej przypadlosci. poza jednym wyjatkiem kable, jakies czesci od komputera. sa w garazu ze 3 kartony. ale po cichu systematycznie je uplynniam poza tym wszystkie graty, z ktorych nie korzystalismy puscilam na sprzedaz. okazja byla przeprowadzka. za graty kupilam inne graty ale potrzebne i przydatne moze i lepiej ze domku narzedziowego nie posiadamy a na strychu wiele miejsca nie ma, bo instalacje rozlozone. wiec musimy sie ze wszystkim pomiescic w garazu i na stryszku. nie wyobrazam juz sobie parkowania na zewnatrz, polowek tez wygodnicki. garaz powiekszylismy na tyle ze w sumie mamy ponad 6 metrow regalow magazynowych na ktorych wiele sie zmiesci a na drugiej scianie 6 m szafek zamykanych ktore nie pasowaly nam do wystroju nowego domu. zostaly wiec wyorzystane w garazu
Brzozowadzie... 22:18, 13 sie 2018

Cześć Asia, nadrobiłam Ale ładną masz tą rabatkę! O rozchodnikach muszę pomyśleć, Twoje zachęcaja. I podoba mi się ta kalina w tym miejscu, dodałabym mój głos na tak I tak floksowa też piękna, i kolory super grają, a ja się boję floksów, bo mają brzydkie doły
Remont masz, że tak powiem, na wysokim poziomie Ja robiłam w czerwcu, ale widzę, że mój to był jednak remoncik
makadamia napisał(a)

makadamia 07:08, 17 sie 2018

Dotarła przesyłka
Kasya 07:22, 17 sie 2018

makadamia napisał(a)
Dotarła przesyłka

Pokaz w srodku
makadamia 07:25, 17 sie 2018

Najbardziej mi zależało na Christophera Lloyda "Succesion planting" - zamawiałam dwa razy, bo za pierwszym razem przesyłka się zgubiła (ale pieniądze zwrócili tego samego dnia kiedy to zgłosiłam - byłam pod wrażeniem).

Nie wiem, czy dacie radę cokolwiek odczytać z tych skanów:
tu zdjęcia słynnej "długiej rabaty" w poszczególnych miesiącach

tutaj wycinek z nasadzeń:
tutaj zdjęcia z obwoluty, może będą lepiej widoczne:

Prawdę powiedziawszy, nie sądzę, żebym była gotowa na taki wysiłek, jak proponuje Ch.L, który np.: sadzi maki, które po kwitnieniu można wyciąć przy samej ziemi i w ich miejsce posadzić np.: kosmosy, kanny czy dalie. Albo pisze, że niektóre rośliny najlepiej wyglądają i kwitną młode, więc każdej wiosny odnawia kępy.
makadamia 07:29, 17 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Asia, nadrobiłam Ale ładną masz tą rabatkę! O rozchodnikach muszę pomyśleć, Twoje zachęcaja. I podoba mi się ta kalina w tym miejscu, dodałabym mój głos na tak I tak floksowa też piękna, i kolory super grają, a ja się boję floksów, bo mają brzydkie doły
Remont masz, że tak powiem, na wysokim poziomie Ja robiłam w czerwcu, ale widzę, że mój to był jednak remoncik

Ano, sama się zaczynam za głowę łapać
Ta kępa floksów rzeczywiście wyjątkowo piękna (choć nie w tej chwili: wycięłam wszystkie kwiaty i czekam na drugie kwitnienie).
Mączniak rzeczywiście jest problemem, ale bardzo pomaga podlewanie konewką po ziemi, zamiast szlauchem po liściach
makadamia 07:37, 17 sie 2018

TAR napisał(a)
garaz powiekszylismy na tyle ze w sumie mamy ponad 6 metrow regalow magazynowych na ktorych wiele sie zmiesci a na drugiej scianie 6 m szafek zamykanych ktore nie pasowaly nam do wystroju nowego domu. zostaly wiec wyorzystane w garazu

no więc my mamy tak:
-garaż, w którym trzymamy rowery, opony, kosiarkę, trampolinę zimą itp.
- "ogrodniczy" - pomieszczenie przy garażu, w którym są wszystkie jego narzędzia (piły, wiertarki, itp) i mój ogrodniczy sprzęt, grill, sanki, meble tarasowe w zimie itd.
- drewutnię - tam jest chyba z 9m2 i cała jest zapchana drewnem do kominka
- strych - farby, żarówki, środki czystości, dekoracje chooinkowe itp
- garderoba - sprzęt sportowy, ubrania sezonowe, część zabawek
i jeszcze jedna kanciapa, w której do tej pory był stary sprzęt elektroniczny, jakieś materiały, które miałam nadzieję wykorzystać, ale to już chyba zniknie po remoncie.

Nie mam pojęcia, jak się mieszczą ludzie w domkach bez piwnic, strychów, pomieszczeń gospodarczych... To jest pierwsza rzecz, na jaką zwracam uwagę, kiedy oglądam jakiś projekt domu
makadamia 07:39, 17 sie 2018

Qulleczka napisał(a)
jak już jakimś cudem jest potrzebny któryś z nich, to akurat właśnie nie można go znaleźć i trzeba i tak kupić i tak. Także ten. Znamy, znamy

Dokładnie tak jest
makadamia 07:40, 17 sie 2018

kasiab napisał(a)
Widzę że i remont w trakcie ja jestem na etapie końcówki wykańczania domu i kuchnię to chyba będę miała w grudniu bo nie mogę się zebrać żeby coś wymyślić...zarys mam co chce i na tym koniec czekam z niecierpliwością na efekty

polecam zatrudnienie projektanta do tego celu.
można nawet na zasadzie konsultacji przez internet
Kasya 07:40, 17 sie 2018

Fajne ze są takie plany nasadzeń