Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:04, 14 maj 2019

Kasia73 napisał(a)
Ale stron przybyło zdjęcia ogrodu super. Bardzo mi sie podoba rabata limonkowa pięknie świeci
Dziękuję za linki o lipach, sprawa otwarta lico za mała warszawska za duża choć piękna mój ogród ma 10a

Powodzenia w szukaniu tej lipy!

ps. 10a to więcej niż u mnie

HannaR napisał(a)

Mam 8 Candlelight, które na wiosnę przesadziłam z podokiennej (półcień). Rozczarowały mnie one ponieważ w internetach miały wielkie kremowożółte kwiatostany. U mnie były one króciutko kremowo-białe, a potem bardzo szybko różowiały. Na końcu kwitnienia były bardziej koralowe. Sam kwiat ażurowy, łodyga wyprostowana.

Jakby co, to mam do oddania. Tyle, że w tym roku już raz przesadzane - w lutym.

Limki też różowieją w miarę przekwitania

A mnie w tym miejscu pasowałaby właśnie taka biało-żółtawa hortensja.
makadamia 08:21, 14 maj 2019

Monia81 napisał(a)
Asia focie super bardzo mi się podoba kwaśna, co za trawę tam wrzuciłaś, hamlen czy cosik innego???, ja tam nie widzę, żeby było pusto a lipowa boska pozdrawiam

Hameln. To nie jest dobra miejscówka dla niej. Hakone byłaby lepsza.
Ale wsadziłam, żeby jesienią też coś się działo na tej rabacie.
Zdjęcia z 1 listopada. Dwóch świerków białych przy chodniku już nie ma, za to doszły ze dwie azalie

Z boku widać jedną z dwóch orszelin, która też nieco urozmaica krajobraz: kwitnie w lipcu i jesienią ślicznie się przebarwia

A z drugiej strony wygląda to tak:

Z tyłu widać młodszego, który - korzystając z tego, że matka zajęta czym innym - robi właśnie dziurę w ścianie. Ehh

Kim napisał(a)
Asiu dzięki za odwiedziny piękne zdjęcia musiałam duuużo nadrabiać tyle stron przybyło
Ale było warto bo tu i o życiu o wychowaniu dzieci i porady ogrodnicze sama przyjemność czytać
pozdrowienia dla Twoich chłopaków

Pozdrowię, dziękuję

Kasia_CS napisał(a)

Jak byłam z Kwartecikiem w ZP, to kupiła jakieś miniaturowe tylko nazwy nie pamiętam... Jeszcze parzydło blekolistne jest ciekawe, Mary z ogrodu bez roweru ma fajny pas z niego, muszę dopytać jak jej się ogólnie sprawuje

Będę musiała im się lepiej przyjrzeć
makadamia 08:26, 14 maj 2019

mar_za napisał(a)
ja w sprawie hortensji co się nie przebarwiają szybko na różowo

u mnie w półcieniu sprawdza sie Silver Dollar, a teraz posadziłam w cieniu to zobaczymy czy też tak będzie

O, dziękuj, za info

Helen napisał(a)

Też mam Silver Dollar, mocne krzaczki, bardzo sztywne pędy i ostateczne przebarwienie na rdzawy.

To mi pasuje - będę się rozglądała za nimi

Kasia_CS napisał(a)

No powiem Ci, że odkąd powiedziałaś o cenie tamtego bloomeranga w ogrodniczym, to się szeroko uśmiecham do tych naszych

Dobrze że mi przypomniałaś o tamtym, bo wczoraj sprawdzałam jak pachną te nasze lilaki i niestety - do tych zwykłych, pospolitych nawet się nie umywają. Więc przynajmniej ceną się pocieszę. Chociaż nie narzekam, bo ładnie kwitną (tzn.: zaczynają)

Helen napisał(a)

Asia, Ty nie wklejaj takich zdjęć, bo ja spać nie mogę

przyjedź do mnie obejrzeć na żywo i od razu Ci się sen poprawi
makadamia 08:36, 14 maj 2019

Poppy napisał(a)

wydobylas jakies chciejstwa z glebi duszy? Bo ja przejzalam dzis liste wlasynych i za cholere mi sie jednak nie zmiesci W samym alba mam jakies 80 niezbednych (sic!) pojedynczych odmian. A jeszcze odkrylam takie cuda do cienia, ze to juz w ogole

Co do hortki i slonca: moja limelight rosnie w niemal calkowitym cieniu, i ma sie dobrze.
Jej siostra ma slonce przez pol dnia i taka tyci tycia jest, przypala ja, wczesniej ja przebarwia na rozowo, ta w cieniu b dlugo jest limonkowa a pozniej biala, tez sie przebarwia, ale znacznie pozniej. No chyba, ze ta pierwsza to nie limka, w koncu miala byc strong annabelle

ps. dobry polityk nie jest zly

Wypróbowałabym jakieś rośliny z tych wykorzystywanych przez Oudolfa: baptysje, amsonie; brakuje mi też jakichś mniejszych traw na tej rabacie

Twoje wiadomości o limce bardzo mnie pocieszają. W zeszłym roku zrobiłam sobie sadzonkę ze swojej limki, która będzie się nadawała do prowadzenia na nóżce, to bym sobie akurat w to miejsce wsadziła

Dobry polityk? A to nie oksymoron?

tulucy napisał(a)

umarłaś mnie

cóż poradzę. taka rodzina

jolanka napisał(a)
Czy kariera polityczna młodszego, to nie wiadomo ale płeć przeciwna powinna mieć się mocno na baczności

być może kiedyś, bo na razie nie przejawia zainteresowania

AnnaMS napisał(a)
Witaj Asiu, ładnie Ci się zagęszczają rabaty , pięknie wszystko rośnie no i jeszcze tego miejsca wolnego masz, czego zazdroszczę szczerze Bodziszek da radę wszędzie rosnąć, a do cienia polecam hortensję bukietową Wims Red, ja się w niej wręcz zakochałam, ma bardzo sztywne pędy w kolorze bordo i piękny kwiat, jest nie do zdarcia przez deszcz czy wiatr

Widziałam ją i też mi się podoba, tylko w tym miejscu mi nie pasuje.
A innego za bardzo już nie mam
Z hortek to jeszcze pink annabelle mi się marzy. ehh

Makusia napisał(a)
Cudne zdjęcia
zawilce mega urocze
wilczomlecz zabawny- budzi we mnie uśmiech
kuklik mnie interesuje bardzo- co to za jeden? Znasz odmianę?

Widziałam przed/po- powiem Ci, że robi to niesamowite wrażenie!!

Dziękuję.
Kuklik na pewno jest z serii cosmopolitan, ale dokładnie nie pamiętam.
To jest dodatkowa zaleta kupowania przez net - zawsze można sprawdzić zamówienie
tulucy 09:25, 14 maj 2019

Tak, cóż zrobić, rodziny się nie wybiera może niektóre cechy są związane z płcią albo przeskakują do drugie pokolenie
HannaR 17:11, 14 maj 2019

makadamia napisał(a)

Limki też różowieją w miarę przekwitania

A mnie w tym miejscu pasowałaby właśnie taka biało-żółtawa hortensja.

Limki też różowieją, ale (przynajmniej u mnie) dużo później niż Candlelight. Dlatego o tym napisałam, żeby uprzedzić o tym wczesnym przebarwianiu się, co mi właśnie w nich nie pasowało, dlatego poszły out z podokiennej.
Monia81 20:19, 14 maj 2019

makadamia napisał(a)

Hameln. To nie jest dobra miejscówka dla niej. Hakone byłaby lepsza.
Ale wsadziłam, żeby jesienią też coś się działo na tej rabacie.
Zdjęcia z 1 listopada. Dwóch świerków białych przy chodniku już nie ma, za to doszły ze dwie azalie

Czemu nie dobra miejscówka dla hemelenki, że mało słońca, czy coś innego, bo wygląda super na tej rabacie orszelinką się u Ciebie zaraziłam, więc na pewno na kwaśną u mnie trafi w swoim czasie buźka
TAR 21:01, 14 maj 2019

polece hortke polar bear, one wlasnie maja takie bialo limonkowe kwiaty, potem przebarwiaja sie na bardziej zółtawo-kremowy. candlelight mam w sloncu i ona bardzo długo byla kremowa, na rozowo we wrzesniu zaczela. wim;s red nie trawie, musze ja gdzies przesadzic, bo mi szpeci, jakas taka "brudna" i rozowa od samego poczatku, kompletne rozczarowanie. limelight mam w slonecznym polcieniu, dlugo sa limonkowe - to moje ulubione hortki. ostatnio odkryłam magical, zobaczymy jakie beda. mam tez little lime bardziej kuliste i niskie.

tak wygladały na koncowce wrzesnia

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/184/1842043/original.JPG

mnie czeka jeszcze zakup kilkunastu hortek, chce sie skusic na kilka anabelek, na pewno tez candlelight i tych polarow.
Kasia_CS 22:29, 14 maj 2019

Zobacz, Gosiek ma Bożykwiata - może dłużej niż Agatka
makadamia 07:58, 15 maj 2019

Monia81 napisał(a)

Czemu nie dobra miejscówka dla hemelenki, że mało słońca, czy coś innego, bo wygląda super na tej rabacie orszelinką się u Ciebie zaraziłam, więc na pewno na kwaśną u mnie trafi w swoim czasie buźka

Dokładnie tak - mają trochę za mało słońca, przez co nie kwitną tak jak powinny. Do tego one chyba mają większe wymagania żywnościowe niż azalie, więc je dodatkowo muszę podlewać wodą z humusem.

HannaR napisał(a)

Limki też różowieją, ale (przynajmniej u mnie) dużo później niż Candlelight. Dlatego o tym napisałam, żeby uprzedzić o tym wczesnym przebarwianiu się, co mi właśnie w nich nie pasowało, dlatego poszły out z podokiennej.

I na razie zostanę przy swoich limkach rozmnażanych

tulucy napisał(a)
Tak, cóż zrobić, rodziny się nie wybiera może niektóre cechy są związane z płcią albo przeskakują do drugie pokolenie

albo się je zwalcza u siebie wszystkimi siłami