Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:50, 03 cze 2019

Poppy napisał(a)

Ciagle zapominam, ze Ty masz inna ziemie niz ja. U mnie bez znaczenia, czy kwitnace, czy nie, jak przesadze, to padna. Jak przesadzilam tawulke w na poczatku kwietnia, a moze to jeszcze byl marzec, to ledwo udalo mi sie ja uchowac przy zyciu, dopiero w koeljnym zezonie wrocila do normy Teraz to moge ew dosadzac z doniczek Takze ten, sa jakies plusy lzejszych ziem Masz dluzszy sezon i swedzace rece
Ze sloneczna nie doradze, ale moze natchnienie na Ciebie splynie w miedzyczasie. Ktora to, bo juz mi sie miesza? ta z lubinem i kocimietkami?
Lubiny masz piekne! Wiesz moze, czy mozna je jakos przesadzac? mam jednego juz 3 sezon, w zlym miejscu, rozrosl sie za duzy, a wiem, ze one maja dlugie korzenie...

Łubinu jeszcze nie przenosiłam i nie dzieliłam - chyba Ewa mi pisała wcześniej, że lepiej wysiać, tym bardziej że one z natury chętnie to robią (pod warunkiem że się kwiatków nie obcina).
Ty masz glinę, więc kwiatki przesadzanie powinny znieść lepiej niż u mnie.
A tymczasem parę dni temu robiłam przetasowanie na mikrorabatce, przeniosłam caradonnę w pełni kwitnienia i tylko trochę się pochyliła...

widać dwie odmiany szałwi. caradonna (ta bliżej) ma może mniejsze kwiatostany niż ta druga, nn, ale za to dużo ładniejszy pokrój i lepiej trzyma pion. Tamtą już powinnam podwiązać, zanim się całkiem rozkraczy.
makadamia 08:55, 03 cze 2019

Toszka napisał(a)
Kasiu, krwistą wystarczy raz na 3-4 lata podzielić. Ale np. wszelkie Marmolady ewidentnie co roku.

Masz tą krwistą? Czy ona Ci się pokłada?
Nie wiem co się u mnie dzieje. Podobnież zaletą ubogich gleb jest to, że rośliny są bardziej zwarte i lepiej trzymają pion a ja wszystko powinnam podwiązywać, bo się pokłada na boki: począwszy od jeżówek a na stipie skończywszy

Kukliki jeszcze kwitną
makadamia 09:05, 03 cze 2019

UrsaMaior napisał(a)

U mnie leży w nich linia, więc nie dostają po liściach, dają radę. Uwielbiam ich zapach!

Akurat zapach floksów niespecjalnie lubię. Ale za to, ku mojemu niejakiemu zdziwieniu, bardzo obficie w tym roku zakwitły i pachną jaśminy.

przy czym jeden to naprawdę w cieniu siedzi. Bardzo ładnie komponuje się z białoobrzeżonymi dereniami sibirica veriegata:

tylko strasznie dużo wilków puścił:
nie wiem, czy powinnam je obcinać?
mrokasia 10:25, 03 cze 2019

makadamia napisał(a)

moja cienista w tej chwili wygląda tak:

Ale klimat!!! Ślicznie to wygląda .
Mój jaśminowiec (zwyklas) jeszcze w pąkach i prawdę powiedziawszy myślałam, że będzie miał więcej kwiatów. Też wypuścił mnóstwo nowych gałęzi - wczoraj te najbardziej wybujałe bez paków kwiatów ciachnęłam. I w ogóle po kwitnieniu to go mocno przytnę bo znowu bydlę wielkie urosło. On jest następny na liście roślin do usunięcia...zastąpię go mniejszą wersją czyli SnowBelle.
makadamia 10:40, 03 cze 2019

No zobaczymy jak to będzie z tym jaśminowcem.
Ja planuję wycinać od podstawy po najstarszej gałęzi, bo inaczej traci się kwitnienie w przyszłym roku. A miejsca na dużego nie mam.

Z cienistych klimatów jeszcze takie fotki mam:

parzydło leśne przez pół godziny dziennie jest absolutnie zachwycające

ogrodówka już cała w pąkach

przejście od podjazdu do ogrodu zarasta zgodnie z planem i moją pomocą
tulucy 10:50, 03 cze 2019

Jaśminowiec to mój wielki ból głowy / serca. Miałam posadzony w 3 miejscach, stara odmiana, zabrana z ogrodu babci... Tak się panoszył, że musiał iść out - bo wychodziły odrosty pół metra, metr w głąb rabat. Wykarczowany - przy pomocy dwóch silnych sąsiadów. Żeby nie było, rósł u mnie ok 10 lat.
Ale że wyrzucić wszystkiego bym nie mogła, bo to po babuni, to posadziłam sobie trzy patyczki pod tujami, tam może się rozrastać, w trawniku m wykosi, w tujach raczej nie będzie chciał.
makadamia 10:56, 03 cze 2019

No właśnie ten mój to też ta stara odmiana, spadek po poprzednim życiu ogródka. Zrobiliśmy trzy sadzonki ze starego, ogromnego krzewu i posadziliśmy, póki nic innego nie było. Bardzo go broniłam, ale akurat jak dojrzałam do myśli, żeby jednak go zastąpić czymś mniejszym, to on mi taki numer wykręca

to podobno powojnik kardynał wyszyński

TAR 11:01, 03 cze 2019

to chyba nie jest Wyszynski
makadamia 11:07, 03 cze 2019

no właśnie. na zdjęciach w necie wyszyński jest cały bordowy.
zmiana kwiatu mi nie przeszkadza, ale chciałabym wiedziec, jaka to odmiana i jak ją ciąć. bo tnę przy samej ziemi i nie wiem czy nie za krótko, bo powojnik co prawda kwitnie, ale przy samej ziemi

tutaj bardziej rozwinięty kwiat, w towarzystwie mieczyka bizantyjskiego, mojej nowej miłości

w słońcu

i bez słońca

TAR 11:09, 03 cze 2019

Mnie on wygląda na Asao. Sprawdze u siebie, bo cos podobnego mi teraz kwitnie i chyba to własnie Asao jest. Wyszyński ma kolor bordo, taki własnie kardynalski odcien, płatki nie sa tak ostro zakończone i maja inny kształt.