Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Poppy 23:44, 31 maj 2019

makadamia napisał(a)

Akurat z przesadzaniem na tej rabacie nie było problemu. Większość roślin albo nie kwitnie (hosty, paprocie, turzyce, bodziszek) albo jest już po kwitnieniu (brunnery, tiarelle, miodunki) albo daleko przed (tawułki). Niedawno były deszcze, wiec ziemia zwarta, nie osypywała się, udało mi się przesadzić z dużymi bryłami i większość roślin chyba nawet nie zauważyła przesadzania.

Gorzej z rabatą słoneczną. Ręce mnie aż świerzbią, żeby ją przerobić, a tu rośliny albo właśnie zaczęły kwitnąć (kocimiętki, szałwie) albo się zbierają do kwitnięcia (bodziszki, lawendy).
Ale i tak pewnie bym się nie powstrzymała, gdyby nie to, że tak naprawdę nie mam skonkretyzowanej koncepcji na te rabaty i szukam natchnienia

Ciagle zapominam, ze Ty masz inna ziemie niz ja. U mnie bez znaczenia, czy kwitnace, czy nie, jak przesadze, to padna. Jak przesadzilam tawulke w na poczatku kwietnia, a moze to jeszcze byl marzec, to ledwo udalo mi sie ja uchowac przy zyciu, dopiero w koeljnym zezonie wrocila do normy Teraz to moge ew dosadzac z doniczek Takze ten, sa jakies plusy lzejszych ziem Masz dluzszy sezon i swedzace rece
Ze sloneczna nie doradze, ale moze natchnienie na Ciebie splynie w miedzyczasie. Ktora to, bo juz mi sie miesza? ta z lubinem i kocimietkami?
Lubiny masz piekne! Wiesz moze, czy mozna je jakos przesadzac? mam jednego juz 3 sezon, w zlym miejscu, rozrosl sie za duzy, a wiem, ze one maja dlugie korzenie...
Poppy 23:50, 31 maj 2019

Toszka napisał(a)
Kasiu, krwistą wystarczy raz na 3-4 lata podzielić. Ale np. wszelkie Marmolady ewidentnie co roku.

no to nie masz dla mnie dobrych wiesci. Na mojej glinie daja rade marmolady dwa lata, i widze, ze zaczynaja wygladac paskudnie w 3 sezonie, zabieram sie za robienie szczepek. Slabo, bo w pierwszym roku niewiele rosna, fajne sa dopiero w drugim i na poczatku trzeciego.
Toszka 08:12, 01 cze 2019

Poppy napisał(a)

no to nie masz dla mnie dobrych wiesci. Na mojej glinie daja rade marmolady dwa lata, i widze, ze zaczynaja wygladac paskudnie w 3 sezonie, zabieram sie za robienie szczepek. Slabo, bo w pierwszym roku niewiele rosna, fajne sa dopiero w drugim i na poczatku trzeciego.

zacznij przed sadzeniem przekopywać ziemię z dużą ilością kory i kompostu. Trzeba ziemię rozluźnić. Zobaczysz cud rozrostu

Weroniko, ślepa jestem, ale wydaje mi się, że to Rodgersja.
amatorodniczka 08:52, 01 cze 2019

Dzięki Toszko chyba tak
April 14:51, 01 cze 2019

Bardzo niewyraźne to zdjęcie Weroniki ale u mnie tak teraz wyglądają zawilce mieszańcowe. Rodgersje już kwitną więc byłoby raczej już widać kwiat.
Ale jak napisałam, słabe zdjęcie, mogę się mylić.
tulucy 17:21, 01 cze 2019

Ja też głosuję za zawilcem jakimś...
inka74 07:47, 02 cze 2019

Asia dopiero dziś wpadło mi do głowy, że tam gdzie się wczoraj spotkałyśmy to mają derenie elegantisima wysoko wyprowadzone na pniu. I dereń by u ciebie wytrzymał w tym miejscu. Jakoś niedrogie były. 50-60 zł. Tylko to pstrokate liście są ale kwitnie teraz wiosną a w zimę ma ładne czerwone gałązki. Oczar też by dał radę. Tam były wysoko szczepione. Dużo wyżej niż mój, ten co kupiłam. Z tego co pamiętam, to te wysokie kwitły na czerwono.
makadamia 08:32, 03 cze 2019

Anda napisał(a)

Wow, cudne... Wysiewają się potem nadal białe czy zmieniają kolor? Z kocimiętką grają ładnie. Szkoda, że to raczej kocimięcha
Irysy wypróbuj

Irysy będę próbować, tylko - tak jak już pisałam - strasznie się łamią. Nie wiesz, jak może być przyczyna? Zbyt bogatej ziemi to u mnie raczej nie mają
W zestawie żółty irysek z brązową tojeścią

Łubin się u mnie nie wysiewa. Prawdopodobnie dlatego, że jak tylko kwiat zaczyna przekwitać, to go obcinam, żeby następne się rozwinęły i kwitnienie było dłuższe. Poza tym - te kwiaty po przekwitnięciu są bardzo brzydkie i mnie denerwują

Kocimiętka potwór, ale jednak w takiej masie ładna jest, skubana

amatorodniczka napisał(a)
Ładne te zestawienia roślin masz ! Łubin jaki ładny

Dziękuję

Kasia_CS napisał(a)
Te łubiny białe - marzenie!! Mówisz, że krwistą często trzeba dzielić? Kiedy ostatni raz to robiłaś? Ja posadziłam w zeszłym roku świeżo z dzielenia, więc w tym sezonie pewnie mam spokój, ale za rok...?

Ja sadziłam swoją dwa lata temu i już w zeszłym roku Hania mi pisała, że trzeba podzielić. Ale może dlatego, że ja za gęsto sadzę
makadamia 08:40, 03 cze 2019

amatorodniczka napisał(a)
W Twoim ogrodzie napewno podobałoby się bardzo mojemu mężowi on lubi takie naturalistyczne, leśne nawet dziś byliśmy w restauracji z obejściem w takim stylu, jejku jak tam było pięknie!! A eM tylko gadał "taki ogród zrób" Oczywiącie musiałam zrobić zdjęcia.. jakie tam piękne i ogromne funkie były i dużo brzóz i trawy czyli to co lubię !

Może wiesz co to za krzaczek ten u góry po lewej od tego grubszego pnia Pytam Ciebie bo masz ogród w podobnym stylu więc pewnie będziesz wiedzieć.

Z góry dzięki

Hmm, trudno orzec. Zawilce, świecznica mają podobne liście ale mniejsze. Nie przymierzało się do kwitnienia?
Rabata faktycznie bardzo ładna
moja cienista w tej chwili wygląda tak:

strasznie mi się podoba ta jasna zieleń i się zastanawiam, czy w nastepnym roku nie wyrzucę tych wietlic i miodunek na kwaśną, a lipową całą zrobię taką żółto-zieloną.
makadamia 08:44, 03 cze 2019

inka74 napisał(a)
Asia dopiero dziś wpadło mi do głowy, że tam gdzie się wczoraj spotkałyśmy to mają derenie elegantisima wysoko wyprowadzone na pniu. I dereń by u ciebie wytrzymał w tym miejscu. Jakoś niedrogie były. 50-60 zł. Tylko to pstrokate liście są ale kwitnie teraz wiosną a w zimę ma ładne czerwone gałązki. Oczar też by dał radę. Tam były wysoko szczepione. Dużo wyżej niż mój, ten co kupiłam. Z tego co pamiętam, to te wysokie kwitły na czerwono.

Muszę się przejechać jeszcze raz. Spieszyłyśmy się obie i nie mogłam się skupić jak trzeba.
Tego elegantissimę wypatrzę, bo derenie mam i chętnie bym powtórzyła.
Nad tym gumballem ciągle myślę, bo jest śliczny i bym chciała, ale kurcze blade - czy on będzie pasował do mojego wcale nie eleganckiego, swojskiego ogrodu, gdzie do towarzystwa będzie miał zwykłą lipkę i jeszcze zwyklejszego świerka?

Dziękuję za wszystkie sadzonki.
Smółka trochę zdechła, ale kolorystycznie świetnie się wpasowała między fiolety