Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Brzozowadzie... 11:10, 03 cze 2019

A ja miałam Snowbella i wywaliłam, krzaczysko takie rosło, oblepione mszycami, chyba nie bardzo lubił te moje kwaśne ziemie, one wolą zasadę. A kwitło pięć minut. Choć muszę przyznać, że bardzo ładnie
Poppy 11:10, 03 cze 2019

makadamia napisał(a)

Łubinu jeszcze nie przenosiłam i nie dzieliłam - chyba Ewa mi pisała wcześniej, że lepiej wysiać, tym bardziej że one z natury chętnie to robią (pod warunkiem że się kwiatków nie obcina).
Ty masz glinę, więc kwiatki przesadzanie powinny znieść lepiej niż u mnie.
A tymczasem parę dni temu robiłam przetasowanie na mikrorabatce, przeniosłam caradonnę w pełni kwitnienia i tylko trochę się pochyliła...

widać dwie odmiany szałwi. caradonna (ta bliżej) ma może mniejsze kwiatostany niż ta druga, nn, ale za to dużo ładniejszy pokrój i lepiej trzyma pion. Tamtą już powinnam podwiązać, zanim się całkiem rozkraczy.

Juz mi Hania wytlumaczyla, ze raczej nici z przesadzania Sprobuje ukorzenic ped, no i bede zbierac nasiona. Tez nie lubi, jak lubiny przekwitaja, zwlaszcza jak takie wielkie sa i na samym froncie, i dlatego tez zawsze te kwiatostany obcinalam. I kwitly ponownie

Glina wysycha, wiec nic nie lepiej, zanim wytworza sobie te polaczenia kapilarne i dostep do wody to troche minie. No i w wielu miejscach skorupa nie do ruszenia Na poczatku maja

Karadonna i ta druga ladne, caradonne to mam w ogole pierwszy raz, w ogole duzo roznych dziwnych szalwi mam, tylk miejsca odpiwiedniego mi brak Ta Twoja druga wydaje sie miec ladniejszy kolor w tej odrobinie cienia

Lipowa bdb. Taka zielona tez bedzie ladna, ale poczekaj z decyzja na pozniej, bo kolory sie roznie rozwijaja w ciagu roku, i moze nie byc tak jak bedziesz chciala.
makadamia 11:13, 03 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A ja miałam Snowbella i wywaliłam, krzaczysko takie rosło, oblepione mszycami, chyba nie bardzo lubił te moje kwaśne ziemie, one wolą zasadę. A kwitło pięć minut. Choć muszę przyznać, że bardzo ładnie

ale się przebarwia na żółto jesienią

amazon mist dla Ciebie razem z przywrotnikiem:

z kuklikiem pokazałam wcześniej - nie będę powtarzać.

a tutaj fotografowałam dębolistną, która najwyraźniej jest bardzo zadowolona z przeprowadzki, ale amazon załapał się przy okazji:

TAR 11:14, 03 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

w sobote trzy posadzilam bouqet blanc, virginal i lemoine'a (ten ponoc jakis mały rosnie)jak sie nie sprawdza wyciepie. jak dla mnie moga wielkie rosnac, osłaniam sie od sasiadow i robie zielona sciane a tuje wykluczam
TAR 11:17, 03 cze 2019

Asia a jak ci zimuje dębolistna?
Poppy 11:18, 03 cze 2019

Toszka napisał(a)

zacznij przed sadzeniem przekopywać ziemię z dużą ilością kory i kompostu. Trzeba ziemię rozluźnić. Zobaczysz cud rozrostu

Toszko, ja tam mam mase kompostu, piasku i zwiru, tego ostatniego niezbyt duzo, ale faktycznie kory nie dalam. Jak mi sie uda kupic taka przekompostowana, to dodam przy nastepnym rozkopie dzieki
makadamia 11:31, 03 cze 2019

Poppy napisał(a)

Juz mi Hania wytlumaczyla, ze raczej nici z przesadzania Sprobuje ukorzenic ped, no i bede zbierac nasiona. Tez nie lubi, jak lubiny przekwitaja, zwlaszcza jak takie wielkie sa i na samym froncie, i dlatego tez zawsze te kwiatostany obcinalam. I kwitly ponownie

Glina wysycha, wiec nic nie lepiej, zanim wytworza sobie te polaczenia kapilarne i dostep do wody to troche minie. No i w wielu miejscach skorupa nie do ruszenia Na poczatku maja

Karadonna i ta druga ladne, caradonne to mam w ogole pierwszy raz, w ogole duzo roznych dziwnych szalwi mam, tylk miejsca odpiwiedniego mi brak Ta Twoja druga wydaje sie miec ladniejszy kolor w tej odrobinie cienia

Lipowa bdb. Taka zielona tez bedzie ladna, ale poczekaj z decyzja na pozniej, bo kolory sie roznie rozwijaja w ciagu roku, i moze nie byc tak jak bedziesz chciala.

O skorupie i przesadzaniu to już Toszka Ci napisała
Ta druga szałwia ma faktycznie ciut inny odcień - mnie się oba podobają.
Lipowej nie będę na razie ruszać - poczekam, ąż się rośliny zaczną gnieść i trzeba je będzie rozluźnić.

Czy ja pokazywałam to zdjęcie? Nie pamiętam
makadamia 11:34, 03 cze 2019

TAR napisał(a)
Asia a jak ci zimuje dębolistna?

nieźle ale po pierwsze: u mnie większość roślin dobrze zimuje, bo i zacisznie jest, i ziemia ciepła i przepuszczalna;
a po drugie - skrupulatnie osłaniam

tyle że wcześniej rosła niby na południowej rabacie, ale w takim kącie, że miała dużo cienia. jesienią się zupełnie nie przebarwiła. i do tego jakaś ściśnięta tam była. tutaj na brzegu rabaty jej zdecydowanie lepiej.
makadamia 11:36, 03 cze 2019

Poppy napisał(a)

Toszko, ja tam mam mase kompostu, piasku i zwiru, tego ostatniego niezbyt duzo, ale faktycznie kory nie dalam. Jak mi sie uda kupic taka przekompostowana, to dodam przy nastepnym rozkopie dzieki

ja bardzo lubię dodawać kory do ziemi. robi się bardziej puszysta no i zapas próchnicy jest.
A jak po roku przekopuję rabatę po raz kolejny - to nawet śladu nie ma

Z tym, że ja kupuję naprawdę drobno zmieloną korę.
makadamia 11:37, 03 cze 2019

TAR napisał(a)

w sobote trzy posadzilam bouqet blanc, virginal i lemoine'a (ten ponoc jakis mały rosnie)jak sie nie sprawdza wyciepie. jak dla mnie moga wielkie rosnac, osłaniam sie od sasiadow i robie zielona sciane a tuje wykluczam

Melduj czy pachną
Podobno ie wszystkie te nowe odmiany pachną, a bez zapachu, to mnie jaśminowce zupełnie nie interesują