Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:03, 10 lip 2019

O masz Ci los. I tak źle, i tak niedobrze.
A jak Ci w takim razie rosną rdesty, wiązówki, floksy i róże - one chyba lubią glinę i słońce?

W sprawie drzewka zajrzę do Ciebie, ale wiesz - ja lubię na kartce rysować.
Bo zdjęcia strasznie przekłamują odległości
Poppy 15:29, 10 lip 2019

makadamia napisał(a)
O masz Ci los. I tak źle, i tak niedobrze.
A jak Ci w takim razie rosną rdesty, wiązówki, floksy i róże - one chyba lubią glinę i słońce?

W sprawie drzewka zajrzę do Ciebie, ale wiesz - ja lubię na kartce rysować.
Bo zdjęcia strasznie przekłamują odległości

Roze przed domem ok, ale raczej wsadzane jesienia niz wiosna. Robi sie sucho zbyt szybko, podlewanie nie pomaga. Tegoroczne jesienne sa w lepszym stanie niz zeszloroczne wiosenne!
Rdest mam jeden, jeszcze w doniczce, floksy slabo, przed domem padl, za domem jeszcze zyje, ale dosc slabo przyrasta. kupilam innego do inneto miejsca. Wiazowki? nie mam.generalnie slabo rosna blotne, lubiace mokro, jesli juz to za domem

Wiem, ze lubisz na kartce Narysuje, tylko musze wiedziec, co zawrzec Zdjecie okna tez moge wyslac, to jednak pomaga, tyle ze wolalabym na priva, jakos glupio sasiedzki dom fotografowac
kwartet 19:41, 10 lip 2019

W tym roku testuję bodziszka korzeniaastego gatunek i odmianę czakor w teoretycznie dla niego kiepskich warunkach.Totalna patelnia glina,myślałam że nieda rady jak wszystkie liście mu szczerwieniały i zaczeły przysychać,a ten skubany wypuścił nowe i rośnie w najlepsze.Zaczynam podejrzewać że to roślina do zadań specjalnych.
Dywagacje to podstawa i spostrzeżenia ,uczymy się od siebie nawzajem.
Gadałam kiedyś z właścicielką Panka,opowiadała że ma takie klepisko na wjeździe do szkółki.Strasznie ją to denerwowało,posadziła kocimiętkę,mikołajki ,perowską i coś jeszcze tylko nie pamiętam co,mówiła że kosi kosiarką na wiosnę i rabata hula do jesieni.
Gosiek33 07:05, 11 lip 2019

makadamia napisał(a)

Pewnie w rzeczywistości bardziej widać różnicę, bo na zdjęciu to nie bardzo
Gdybyś nie podpisała, to nie potrafiłabym powiedzieć, która to jest odmiana

Tak okiem różnica ogromna, to Ani Kwartet, w innym miejscu ma Jack Frost'a, mój Jack też inny
Johanka77 09:03, 11 lip 2019

makadamia napisał(a)

Powiedzmy, że coraz bliżej celu jestem

No i jeszcze zadowolenie w końcu jest!!!
TAR 11:29, 11 lip 2019

makadamia napisał(a)

I tak, metodą prób i błędów, powoli (bardzo powoli) zdążam do celu...

Fajnie, bo ja mam wrazenie ze sie od niego oddalam, planuje kilka przewrotów rabatowych jeszcze w tym sezonie
Johanka77 20:58, 11 lip 2019

Asiunia, zapraszam Cię do mnie!
Mam dla Ciebie niespodziewankę
Johanka77 21:02, 11 lip 2019

makadamia napisał(a)

Ja to nazywam: ogrodnicza wersja erotomana-gawędziarza. Im mniej praktyki, tym więcej teorii.
Zazdroszczę osobom, które potrafią stworzyć piękny ogród bez tych wszystkich dywagacji i rozkminek
Tzn.: ja bardzo lubię te rozkminy, tylko żeby miały jakieś przełożenie na rzeczywistość

Bez Ciebie to my byśmy zginęły, Erotomanko nasza kochana!
Też lubię te Twoje rozkminy! I co więcej, lubię, że ktoś to wszystko za mnie czyta i mi tu tłumaczy
Toszka 22:04, 11 lip 2019

makadamia napisał(a)

Problem z roślinami preriowymi jest taki, że one wszystkie lubią dużo światła - na prerii nic ich nie zacienia
A jak sobie dokładnie policzyłam, to moja najbardziej słoneczna rabata ma słońce od 9 do 16 z krótką przerwą - półcień jak nic.
Z tą południową rabatką jest jeszcze gorzej, bo przez południową wystawę rośliny zacieniają się wzajemnie. Miesiąc temu wsadziłam tam dwie gaury. Jedna rośnie całkiem nieźle a druga, zacieniona przez floksa, prawie wcale nie ma kwiatów.
Przetacznikowca, który jest podstawową rośliną na rabatach preriowych, musiałam wywalić, bo od braku słońca tak się przechylał, że nie dawałam rady go podeprzeć (wysoki był bardzo).
I tak, metodą prób i błędów, powoli (bardzo powoli) zdążam do celu...

Ja tam dostrzegam problem z nazewnictwem siedliskowym, he, he(tu szczerzę zęby)
Preria ma bogatą, głęboką, organiczną ziemię i zazwyczaj jest to czarnoziem. Na prerii rosną trawy, np. Panicum virgatum, czyli proso i jeżówki... i inne, ale mniej znane w naszych ogrodach

Natomiast suche słoneczne stanowiska, to bym prędzej stepem nazwała
April 06:46, 12 lip 2019

Toszka napisał(a)

Natomiast suche słoneczne stanowiska, to bym prędzej stepem nazwała

Oooo, to to... na moim stepie czyli jedynej słonecznej rabacie, to nawet perovskia kiepsko, mikołajki wegetują a tylko przegorzan jakoś tam, no i seslerie, choć też bez szału. Czyściec jest do połowy suchy, podobnie firletka.