Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

sylwia_slomc... 22:31, 14 sty 2020

Asia mnie te Twoje rabatki zachwycają
MartaCho 07:31, 15 sty 2020

Ja też uwielbiam podglądać Twój ogród. Jak dla mnie wszystko wspaniale ze sobą współgra, nie ma przypadkowości, tylko jest wszystko na swoim miejscu! Bardzo mi się podoba
makadamia 07:53, 15 sty 2020

Dziewczyny, jestem cała czerwona po tych pochwałach (zwłaszcza Helen).
Uważam, że są niezasłużone.

W każdym razie, z trzech słonecznych rabatek, które pokazałam, najbliżej stanu docelowego jest mikrorabatka - za radą Kwartecika "wysunę" tylko te wyższe kwiatki do przodu, żeby tak płasko nie było, kilka bylin podzielę, żeby zagęścić i na razie chyba tak zostanie.

Druga w kolejności jest rabatka pod tarasem - za berberysami (a przed trzmieliną) muszę jakąś inną bylinę posadzić, bo to co jest teraz się nie sprawdza. No i tam w głębi podosadzać kwiatków.

Z tą południową rabatą jest najgorzej. Potrzebuję tam wyższych roślin. W zeszłym roku wsadziłam naparstnice, rutewkę elin, trybulę od Danusi - zobaczymy, co z tego się sprawdzi. To będzie też rok ostatniej szansy dla trzcinnika overdam. Jak go dostałam poprzedniej jesieni od Johanki, to lepiej wyglądał niż zeszłym sezonie - zupełnie nie chciał rosnąć w górę, tylko jakiś rozcapierzony kocmołuch się z niego zrobił. Jeśli w tym roku nie będzie ładny, to go wywalę
makadamia 08:01, 15 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Jest fajnie. Uroczo.

Sama wiesz, że ogród musi podrosnąć, bo na przykład powyżej widać fajnie proporcje floksów do kuli bukszpanowej. Jest mikra ale będzie większa, musi/powinna być większa, żeby chwycić tę bylinową wylewność.

Masz na myśli tą kulkę na brzegu, czy tą w środku rabaty, której nie widać?.
Tej na brzegu nie chcę powiększać (ona tam jest po to, żeby szlauch czy kabel od kosiarki nie ścinał mi roślin na rabacie, ale tą w środku jak najbardziej tak
makadamia 08:04, 15 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie się bardzo podoba ta rabata pod tarasem. Przez cały sezon ciekawie wygląda.

Co do Twej ulubionej bylinowej, to zgodzę się z Ewą. Trzeba doczekać do wyrównania wzrostu.

Trawek nie masz za dużo. Umiejętnie wykorzystujesz ich zróżnicowane walory, nie mieszasz ich "od czapy".

Dokonałaś olbrzymiej rewolucji stylistycznej i estetycznej na tym swoim kawałku ziemi. Powiadam Ci, że jest to miłe oku miejsce. Daj czasowi czas, a będzie jeszcze lepiej.

Powiadasz?

No to powiem Ci tak: też bym bardziej stoicko podchodziła do tych rabat, gdyby nie Margerytka. Pamiętasz, jak robiła tą dużą rabatę i jej coś nie pasowało? Obie byłyśmy przekonane, że to tylko kwestia dorośnięcia roślin do właściwych rozmiarów. Ale Margerytka była przekonana że nie, pozmieniała, podosadzała i okazało się oczywiście że miała rację
makadamia 08:06, 15 sty 2020

MartaCho napisał(a)
Ja też uwielbiam podglądać Twój ogród. Jak dla mnie wszystko wspaniale ze sobą współgra, nie ma przypadkowości, tylko jest wszystko na swoim miejscu! Bardzo mi się podoba

sylwia_slomczewska napisał(a)
Asia mnie te Twoje rabatki zachwycają

Żeby już tak nie narzekać, powiem tylko, że idzie ku lepszemu
makadamia 08:08, 15 sty 2020

Helen napisał(a)
Asia, nie umiem tak ładnie napisać jak inne dziewczyny, ale masz to coś w ogrodzie, co przyciąga. I powiem Ci, że w moim przypadku O. zaczęło się od Twojego ogrodu (chociaż całego wątku nie przeczytałam). Dopiero później zaczęłam zerkać na inne wątki, w tym na wątek Danusi. Masz wyjątkowe podejście do kompozycji, bardzo dobry gust, no i niesamowitą umiejętność ogarniania przestrzeni (w sensie porządkowania, układania itd.). No i masz jeszcze coś - umiesz zjednywać ludzi.
Twoja południowa, żółta i powolutku cienista są wyjątkowe. Tylko chyba Ci brakuje cierpliwości, co sama doskonale znam.
Trzym się ciepło. Buźka

Helen, tak po prawdzie, to żadnej z tych cech, które mi tak życzliwie przypisałaś, nie posiadam. Mam tylko skłonność do szukania dobrych inspiracji i nadmiernego analizowania, dlaczego są dobre
Kokesz 08:20, 15 sty 2020

inka74 napisał(a)
Ja nie byłabym w stanie się ograniczyć do kilku lub kilkunastu gatunków. Jestem typem zbieracza i dobrze mi z tym
Uwielbiam, jak co chwilę coś mnie zaskakuje czy zachwyca. I jak rośliny powtarzają się w różnych częściach ogrodu ale niekoniecznie w tej samej odmianie a bardziej gatunku, kolorystyce, fakturze, kształcie. Czasami wystarczy powtórzenie jednego z tych elementów w różnych częściach ogrodu. I taki ogród też może być spójny mimo mnogości odmian. Może dlatego tak bardzo podoba mi się ogród Kwartecikowy
Zbytnie ograniczenie lub wybór zbyt wielu kwitnących/atrakcyjnych roślin tylko w jednym czasie może sprawić, że mały/średni wielkościowo ogród w pewnych okresach czasu po prostu będzie "łysy" i bez życia. Ja coś takiego miałam jeszcze kilka lat temu. Doprowadzało mnie to do szału, że najpierw coś kwitło po całości a potem po całości było już tylko zielone lub łyse. Na razie postawiłam na wiosenne tulipany, czerwcowo-letnie róże a później hortensje. Brakuje mi jeszcze atrakcyjnych jesiennych nasadzeń i ciekawszego szkieletu zimowego ale powoli dokładam trawy i przebarwiające się rośliny. Wciskam elementy zimozielone. Jest lepiej niż było

U mnie też tak było.
Wiosną mnóstwo tulipanów a później pustka do lipca. Brak zimozielonych wypełniaczy powodował, że zimą też było goło.
Zaczęłam szukać bylin kwitnących od końca maja do lipca i dosadzałam po trochu popełniając tetrisy dołożyłam zimozielone tujki i trawy i w trzecim roku zauważyłam progres W trakcie regularnie załapywałam doła ale latem 2019 chyba po raz pierwszy moja bylinówka słoneczna na prawde mi sie spodobała Może ujrzałam ją inaczej w obiektywie Johanki

Aha przypominam, że też mam ogródek husteczke i gatunków, że hoho i też jestem zbieracz chomik nad czym ubolewa mój eM
Kokesz 09:09, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)

Żeby już tak nie narzekać, powiem tylko, że idzie ku lepszemu

To dobrze bo wg mnie masz bardzo ładnie klimatycznie...
Lubię ogrody z zastanymi drzewami, może i ciężej dobrać do nich nasadzenia ale nie jeden chciałby takie duże w ogrodzie a to spory wydatek, nie takie cienkie patyczki, których nie widać.
Ewa Anda napisała mi kiedyś" Jak będziesz tak narzekać, to spiorę Cię na kwaśne jabłko" Pomogło
Pszczelarnia 09:42, 15 sty 2020

Ha, a ja dostrzegłąm tylko tę kulkę na brzegu / rogu. Floksy nad nią z pozycji tego zdjęcia wyglądają jak wielkoludy. Słuszne skojarzenie z różanecznikami.

Podziwiam umysł analityczny Twój, geometryczne myślenie w najlepszym wydaniu.