Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 14:38, 14 sty 2020

Makadamiu, bo zapatrzona jesteś / skupiasz się chyba tylko na rabatach bylinowych, słonecznych. I masz dużo zastanej struktury, któa narzuca inne rozwiązania. A to tworzenie do zastanego jest najtrudniejsze. Poza tym twórczy charakter zawsze ma tę nutkę niepokoju twórczego i skłonność do zmian.

Nie masz wiele traw. I jednak to minimum 3 szt. jest. Trawy to drugorzędna sprawa. Chyba.

makadamia 14:53, 14 sty 2020

Ewciu, ja po prostu o tych rabatach najwięcej gadam

Pozostałe miejsca jakoś są dla mnie łatwiejsze.

Nie robiłam podsumowania roku (chociaż z ciekawością podglądałam Wasze) ale za cierpliwe wysłuchiwanie mojego zrzędzenia należy Wam się jakaś nagroda.

Wybrałam kilka nieco lepszych zdjęć.
Cebulowe

makadamia 14:58, 14 sty 2020

lipowa wczesną wiosną (narcyzów dosadziłam)

makadamia 15:03, 14 sty 2020

Południowa w czerwcu/maju (nie dajcie się zmylić, to tylko sprytne kadrowanie)

makadamia 15:06, 14 sty 2020

mikro rabatka w lipcu-sierpniu

makadamia 15:09, 14 sty 2020

żółta rabatka pod tarasem

makadamia 15:12, 14 sty 2020

jesień

Pszczelarnia 16:24, 14 sty 2020

makadamia napisał(a)
mikro rabatka w lipcu-sierpniu

Jest fajnie. Uroczo.

Sama wiesz, że ogród musi podrosnąć, bo na przykład powyżej widać fajnie proporcje floksów do kuli bukszpanowej. Jest mikra ale będzie większa, musi/powinna być większa, żeby chwycić tę bylinową wylewność.

Gruszka_na_w... 16:35, 14 sty 2020

Mnie się bardzo podoba ta rabata pod tarasem. Przez cały sezon ciekawie wygląda.

Co do Twej ulubionej bylinowej, to zgodzę się z Ewą. Trzeba doczekać do wyrównania wzrostu.

Trawek nie masz za dużo. Umiejętnie wykorzystujesz ich zróżnicowane walory, nie mieszasz ich "od czapy".

Dokonałaś olbrzymiej rewolucji stylistycznej i estetycznej na tym swoim kawałku ziemi. Powiadam Ci, że jest to miłe oku miejsce. Daj czasowi czas, a będzie jeszcze lepiej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 22:08, 14 sty 2020

Asia, nie umiem tak ładnie napisać jak inne dziewczyny, ale masz to coś w ogrodzie, co przyciąga. I powiem Ci, że w moim przypadku O. zaczęło się od Twojego ogrodu (chociaż całego wątku nie przeczytałam). Dopiero później zaczęłam zerkać na inne wątki, w tym na wątek Danusi. Masz wyjątkowe podejście do kompozycji, bardzo dobry gust, no i niesamowitą umiejętność ogarniania przestrzeni (w sensie porządkowania, układania itd.). No i masz jeszcze coś - umiesz zjednywać ludzi.
Twoja południowa, żółta i powolutku cienista są wyjątkowe. Tylko chyba Ci brakuje cierpliwości, co sama doskonale znam.
Trzym się ciepło. Buźka