Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

mrokasia 10:35, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)
mikro rabatka w lipcu-sierpniu

Te floksy wyglądają odlotowo, w pierwszej chwili pomyślałam, że to rodek i się zdziwiłam, bo nie pamiętałam, żebyś na tej rabatce miała rodka i w dodatku kwitnącego w lipcu .
Poppy 12:52, 15 sty 2020

no tak, plany tetrisowe in progress
Asia, jestes perfekcjonistka, ustawicznym szukaczem i szperaczem, wiec wierze, ze ta 'problematyczna' rabata osiagnie stan bliski idealowi, po czym bedziesz dzialac dalej, w Twoim przypadku stwierdzenie, ze lepsze jest wrogiem dobrego ma szanse sie nie sprawdzic. TYlko pozwol tym roslinom troche dorosnac, no!
Traw nie masz absolutnie za duzo,w sam raz. NIe widac u Ciebie rozpasania gatunkowego,nie ograniczalabym ich jeszcze bardziej, ale moze mnie nie sluchaj, mam dusze kolekcjonera
Lektury tez sobie zacne tej zimy sprawilas
Floks faktycznie wyglada jak rodek!
inka74 13:34, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)

Masz na myśli tą kulkę na brzegu, czy tą w środku rabaty, której nie widać?.
Tej na brzegu nie chcę powiększać (ona tam jest po to, żeby szlauch czy kabel od kosiarki nie ścinał mi roślin na rabacie, ale tą w środku jak najbardziej tak
Też muszę w 1 miejscu taką posadzić bo już 2 razy ścięłam u siebie do cna rozchodniki. Może one i w tym miejscu ładnie wyglądają ale są mega niefunkcjonalne. Więc bardzo jest bliskie mojemu sercu twoje rozwiązanie z kulką
makadamia 13:41, 15 sty 2020

inka74 napisał(a)
Też muszę w 1 miejscu taką posadzić bo już 2 razy ścięłam u siebie do cna rozchodniki. Może one i w tym miejscu ładnie wyglądają ale są mega niefunkcjonalne. Więc bardzo jest bliskie mojemu sercu twoje rozwiązanie z kulką

Bardzo je polecam

Poppy napisał(a)
no tak, plany tetrisowe in progress
Asia, jestes perfekcjonistka, ustawicznym szukaczem i szperaczem, wiec wierze, ze ta 'problematyczna' rabata osiagnie stan bliski idealowi, po czym bedziesz dzialac dalej, w Twoim przypadku stwierdzenie, ze lepsze jest wrogiem dobrego ma szanse sie nie sprawdzic. TYlko pozwol tym roslinom troche dorosnac, no!

Tak, z tym mam pewien problem

mrokasia napisał(a)

Te floksy wyglądają odlotowo, w pierwszej chwili pomyślałam, że to rodek i się zdziwiłam, bo nie pamiętałam, żebyś na tej rabatce miała rodka i w dodatku kwitnącego w lipcu .

Tak, to rzeczywiście byłaby niespodzianka
Swoją drogą, chciałabym, żeby moje rodki (całe dwie sztuki, w tym jedna od Ciebie) kwitły tak jak ten floks

Pszczelarnia napisał(a)

Podziwiam umysł analityczny Twój, geometryczne myślenie w najlepszym wydaniu.

Tia... Piękny umysł tak?
Margerytka40 13:52, 15 sty 2020

Asia no mam wyrzuty sumienia, że to przeze mnie, wiesz co. Dziewczyny dobrze piszą, czasu trzeba
makadamia 13:58, 15 sty 2020

Asia, nie wygłupiaj się

(ale jeśli naprawdę bardzo się upierasz, to nadmieniam, że właśnie na Twoim wątku źle się wyraziłam o pomyśle na altanę - więc możesz przestać mieć jakiekolwiek wyrzuty sumienia w stosunku do mojej osoby)
Pszczelarnia 14:00, 15 sty 2020

Zobacz cegłę i tę szarość - to bez związku z rodkami, oczywiście.

https://www.pinterest.es/pin/350647520978555541/
inka74 14:22, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)

no właśnie: za dwa lata. a w międzyczasie nie będzie mi się podobało i będę kombinowała i przesadzała. I tyle z mojego planu
a ty wiesz jak mnie ręce chodzą, aby coś pozmieniać na rabatach, które dopiero co robiłam bo coś tam mi nie pasuje... i niektóre idą do totalnej demolki rok po roku, niestety. Więc ja cię z jednej strony bardzo rozumiem a z drugiej rozum podpowiada, że trzeba dać roślinom czas. Ot, dylematy ogrodnika
Margerytka40 14:24, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)
Asia, nie wygłupiaj się

(ale jeśli naprawdę bardzo się upierasz, to nadmieniam, że właśnie na Twoim wątku źle się wyraziłam o pomyśle na altanę - więc możesz przestać mieć jakiekolwiek wyrzuty sumienia w stosunku do mojej osoby)

makadamia 14:48, 15 sty 2020

inka74 napisał(a)
a ty wiesz jak mnie ręce chodzą, aby coś pozmieniać na rabatach, które dopiero co robiłam bo coś tam mi nie pasuje... i niektóre idą do totalnej demolki rok po roku, niestety. Więc ja cię z jednej strony bardzo rozumiem a z drugiej rozum podpowiada, że trzeba dać roślinom czas. Ot, dylematy ogrodnika

u mnie jedną z przyczyn chaosu jest po prostu brak rozmnażalnika.
jak dostaję jedną sadzonkę od kogoś, to muszę wsadzić ją na tą rabatę. ale wiadomo - żeby był efekt, to potrzeba co najmniej kilka sztuk. Ale zanim się rozrośnie na tyle, żeby można było podzielić, to parę lat mija.
A w międzyczasie na rabacie rośnie jedna sztuka tego, jedna tamtego, i całe mnóstwo tych, które trzeba wyrzucić, a nie można, bo docelowych roślin jeszcze nie namnożyłam