Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 15:51, 10 sty 2020

makadamia napisał(a)

Takie miałam podejrzenia ale patrzę na zdjęcia i mam wrażenie że prezentuje się jednak lepiej niż moja kalina.

Mnie się te oczary widzą w ogrodach leśnych - pomiędzy drzewami.

Oczary w sezonie przypominają leszczynę.
Atrakcyjne są podczas kwitnienia i jesienią (ale bez efektu WOW).
U tych wirginijskich felerne jest to, że kwitną wtedy, kiedy mają jeszcze liście. czasem te suche liście trzymają się do początków lata.
To faktycznie krzew do nasadzeń parkowych lub dużych ogrodów. Przy małym ogrodzie szkoda dla niego miejsca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 15:54, 10 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kocham tego Pana. Już myślałam, że mam jakieś zboczenie z drogi poprawności ogrodniczej.

chyba zaczelam tez nalezec do tej grupy. wiosna zwyczajnie sie nie wyrabiam. juz jesienia poscinalam byliny. na wiosne zostawilam hortki, roplenice i prosa
galgAsia 22:41, 10 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Można według potrzeb. Ale każde cięcie to wysiłek dla tnącego, dla drzewka i ryzyko infekcji, mniejsza spektakularność kwitnienia, ryzyko skuchy przy kształtowaniu pokroju (oczar to nie buk i grab, warunki świetlne, konkurencja innych obok).

Trzeba jednak roślinie zapewnić minimum przestrzeni życiowej.

Kochana, powiedz to mojemu Tacie On wszystko przytnie, co mu wpadnie pod sekator . Mama najbardziej lubi, jak przycina jej kwitnący milin
Tamaryszek 17:22, 12 sty 2020

To może i ja dorzucę swoje trzy grosze w kwestii oczarów. Mam dwa (chciałabym więcej), jeden rośnie ponad 10 lat (pośredni Diane).
Przez pierwsze lata nie wydawał mi się szczególnie efektowny, nawet w czasie kwitnienia. Ale potem pokazał wszystkie swoje walory. Wszystkie gałęzie pokryte są czerwonawymi kwiatami (koniec zimy), ma lekki, piękny, jak dla mnie, pokrój, a jesienią tworzy wyrazistą, złotą plamę.
Ten duży rośnie na rabacie, przy żywotnikach i wielkim różaneczniku, sąsiednim roślinom nie szkodzi. Drugi posadziłam na granicy lasu.
Przycinałam sporadycznie, rósł swobodnie i jest to duży krzew.
To nie jest krzew lubiący szczególnie wilgotną glebę, chociaż w suchym piasku nie wyrośnie. U mnie jest dość sucho przecież.
Jeśli daje radę między świerkiem a brzozą, czyli w trudnych warunkach, to o czymś świadczy. Według mnie pod sosnami (podlewany) da sobie radę i tak posadziłam swój drugi krzew.
Ilustracje powyższych twierdzeń na moim blogu, zapraszam! (jest post poświęcony mojemu oczarowi, a w ostatnim poście zdjęcia jesienne).
A gospodyni i gościom życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Brzozowadzie... 11:52, 13 sty 2020

O, jak fajnie, że piszecie o oczarach, ja nabyłam jesienią Diane i posadziłam właśnie blisko sosny, więc mam nadzieję, że podobnie jak u Tamaryszka, da radę
Napakowałam mu do dołu takiego leśnego torfu zza ogrodzenia, liczę, że się odwdzięczy.
makadamia 14:00, 13 sty 2020

Agatko - tak, informacje Izy to dobre wieści dla naszych piaszczystych ogrodów

Izo - dziękuję za cenny wpis i za wizytę. Informację o dereniu sobie zapiszę, ale na zakup do siebie jednak się nie zdecyduję. Na jesieni rozważałam już zakup jakiegoś krzewu w róg rabaty lipowej i padły różne ciekawe propozycje, ale mimo wszystko jestem zdecydowana powtórzyć któryś z gatunków, które już mam. Twardo dążę do spójności w ogrodzie
Pszczelarnia 15:36, 13 sty 2020

Dążmy do spójności razem. Drążmy temat spójności.
Gruszka_na_w... 19:48, 13 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

100% spójności to tylko przy trawniku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Tamaryszek 23:21, 13 sty 2020

No, proszę i przy okazji rozmów o oczarach wypłynął temat spójności w ogrodzie... Dla mnie to jedna z najważniejszych rzeczy. Różnymi sposobami można tę spójność osiągnąć, a dobór roślin jest jednym z nich, może to być np. powtarzanie gatunków, o czym wspomniała Asia. Podziwiam konsekwencję!
Bo chyba dla miłośników roślin ten wybór jest najtrudniejszy, tyle piękności kusi.
makadamia 07:37, 14 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

100% spójności to tylko przy trawniku.

Nie popadajmy w fanatyzm

Tamaryszek napisał(a)
No, proszę i przy okazji rozmów o oczarach wypłynął temat spójności w ogrodzie... Dla mnie to jedna z najważniejszych rzeczy. Różnymi sposobami można tę spójność osiągnąć, a dobór roślin jest jednym z nich, może to być np. powtarzanie gatunków, o czym wspomniała Asia. Podziwiam konsekwencję!
Bo chyba dla miłośników roślin ten wybór jest najtrudniejszy, tyle piękności kusi.

Ano kusi. Na który wątek nie wejdę, tam coś ładnego upatrzę.
A tymczasem na południowej rabacie powinnam ograniczyć ilość gatunków co najmniej o połowę