Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

April 10:30, 17 sty 2020

A w realu i tak często drogą prób i błędów działamy, bo trzeba jeszcze dodać, że rośliny w różnych warunkach jednak mają różny wzrost. Nawet jak koleżanka ma "wydawałoby się" podobne warunki uprawy do naszych, to taka sama roślina może osiągać zupełnie inne rozmiary. Samo życie.
Dlatego uprawa ogrodu jest ciągle ekscytująca
Gosiek33 10:45, 17 sty 2020

April napisał(a)
A w realu i tak często drogą prób i błędów działamy, bo trzeba jeszcze dodać, że rośliny w różnych warunkach jednak mają różny wzrost. Nawet jak koleżanka ma "wydawałoby się" podobne warunki uprawy do naszych, to taka sama roślina może osiągać zupełnie inne rozmiary. Samo życie.
Dlatego uprawa ogrodu jest ciągle ekscytująca

Niektóre rośliny dopiero po jakimś czasie dostosowują się do warunków w których rosną.... albo zmiany pogodowe znacząco wpływają na ich rozwój. To cieszy
mrokasia 10:52, 17 sty 2020

Jest jeszcze kwestia jakości samych sadzonek. Czasem dwie czy trzy rośliny, nawet z tego samego źródła, posadzone w tym samym ogrodzie, obok siebie, rosną różnie. Dziewczyny wielokrotnie pisały np. o różach, że dopiero drugi czy trzeci krzak tej samej odmiany rośnie ładnie.
makadamia 11:08, 17 sty 2020

April napisał(a)

... co regularnie odkrywają Ursa i Kwartecik

Gosiek33 11:12, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

... co regularnie odkrywają Ursa i Kwartecik

Tia... ale mają odmienne warunki, tyle, że one nie usprawiedliwiają aż takich różnic we wzroście
makadamia 11:12, 17 sty 2020

Gosiek33 napisał(a)

Niektóre rośliny dopiero po jakimś czasie dostosowują się do warunków w których rosną.... albo zmiany pogodowe znacząco wpływają na ich rozwój. To cieszy

mrokasia napisał(a)
Jest jeszcze kwestia jakości samych sadzonek. Czasem dwie czy trzy rośliny, nawet z tego samego źródła, posadzone w tym samym ogrodzie, obok siebie, rosną różnie. Dziewczyny wielokrotnie pisały np. o różach, że dopiero drugi czy trzeci krzak tej samej odmiany rośnie ładnie.

Jednym słowem - jest cała lista powodów, dla których rabaty na początku nie mogą wyglądać ładnie.

Muszę to sobie powtarzać: nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem...

makadamia 11:15, 17 sty 2020

Gosiek33 napisał(a)

Tia... ale mają odmienne warunki, tyle, że one nie usprawiedliwiają aż takich różnic we wzroście

no mają, mają

najciekawsze jest to, że rośliny rosną sprzecznie z oczekiwaniami: na słabej, piaszczystej glebie u Izy rosną dużo większe niż na bogatej, gliniastej u Ani

(ale zdaje się, że ta tajemnica została już rozwikłana, a winowajcą jest prawdopodobnie wysoki poziom wód gruntowych u Ani - no ale kto by się spodziewał?!)
April 11:39, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

Muszę to sobie powtarzać: nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem...

To mantra też dla mnie na najbliższy sezon
Poppy 11:41, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

Poppy, nie wiem co doradzić
Granit na pewno jest szlachetniejeszy niż beton ale nie wiem, czy taki cienki nadaje się na tarasy. Gruntowanie to nie jest wielki problem, bardziej się boję samodzielnego układania: żeby po dwóch zimach płyty nie zaczęły klawiszować.

Sliczne dzieki dziewczyny za wypowiedz w tamcie: Asia, April, Iwonka, Danusia, Tar.(mam nadzieje, ze nikogo nie pominelam) Wszelakie doswiadczenia to jak najbardziej to, o co mi chodzi, mam nadzieje, ze przyda sie to nie tylko mi.
Tak, te 'moje' sa odpowiedno przygotowane, plomieniowane i chropowate, w sam raz do chodzenia: The lightly flamed textured finish adds to the contemporary theme it holds. Poezja
April, szczegolnie Tobie dzieki, za opinie, ze najpewniej beda pekac na srodku na sciezkach.
Nie bede ryzykowac
Co do cen, to u nas, im wiekesze ilosci kupujesz, tym taniej, jesli chodzi o cene jednostkowa.
jesli kupuje sie 5m2 to jeden kafel 800 x200 x 20 kosztuje 6.12f
jak 18m2, to jedn wychodzi jakies 3.6f, bo do tego jest wyprzedaz i darmowa wysylka.

Kraweznikow nie sprzedaja na metry najczesciej, tylko na sztuki, promocji nie widze.
Cementowy kraweznik z b&q 914mm x 150mm x50mm, to koszt 5.46f, czyli skoro w 5m2 granitu mam 30 kafli zaplace 183f, to za 30 kraweznikow o dokladnie 20f mniej.
Stad mysl, ze moze granit, skoro tanszy i lepiej wyglada Nie wiem, ile wynioslby koszt dostawy 5m2, bo musialabym sie zalogowac, ale duze paki sa wysylane za darmo. W b&q to 30f
Z tym, ze kraweznikow moge kupic dowolna ilosc, granitow tylko wielokrotnosc 5, 10 i 18m2. 18-21m2 to standardowa paka na patio, kamienia, kafli, czy czegokolwiek, najbardziej cenowo przyjazna

Najbardziej mnie wkurza, ze ten kraweznik jest zaaokraglony, z dwoch stron, i sie nie nadaje Ale ladny jest, i takie wykonczenie mnie satysfakcjonuje.
https://www.diy.com/departments/charcon-bullnose-grey-paving-edging-h-150mm-w-914mm-t-50mm/1027111_BQ.prd/gallery

Te proste,zazwyczaj maja takie wzorki chropowate
https://www.travisperkins.co.uk/edgings-copings-and-caps/travis-perkins-concrete-flat-top-path-edging-ef-50mm-x-150mm-x-915mm-576/p/805282?gclid=EAIaIQobChMI-cf3vreK5wIVRrTtCh0g6gsnEAQYCyABEgIMnfD_BwE&gclsrc=aw.ds
na ebayu moge kupic taniej, ale tak samo wykonczone
Takich chyba nie macie, kolezanki, prawda, tylko raczej te pierwsze?

Najlepiej kupic w Pl i wyslac Szkoda, ze nikt sie w to nie bedzie bawil
makadamia 11:45, 17 sty 2020

Jola - piąteczka

Poppy - z tego co widzę, to krawężnik jest zaokrąglony tylko na jednej krawędzi; jeśli go położysz odwrotnie (dołem do góry) to będzie zwykła płyta bez zaokrągleń. czy źle widzę?