Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:49, 15 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Zobacz cegłę i tę szarość - to bez związku z rodkami, oczywiście.

https://www.pinterest.es/pin/350647520978555541/

pinterest ostatnio mi szwankuje. link od 15 minut nie może się otworzyć.
ale pamiętam rozmowę na ten temat
Poppy 15:25, 15 sty 2020

Asiu, ja do Ciebie z pytaniem technicznym

Nigdzie nie ma w normalnej cenie mojego piaskowca do powiekszenia patio, a juz kupienia go w odpowiednim ksztalcie na sciezki (dlugie i chude) to jakis koszmar, bo nie znalazlam
Generalnie kupienie w ilosci tylko 5-10m2 w przyzwoitej cenie jest praktycznie niemozliwe.
Ale szukam.

Na sciezke myslalam o zwyklym cemencie, czyli to, co popularne na forum, krawezniki. Jak sie juz znajdzie takie bez zaoblen, to problematyczna jest cena W tej samej cenie znalazlam kafle z granitu. Na plus cena, 2cm grubosci, wiec moge sama przeniesc i ulozyc, jednoliete wymiary, np 800x 20, cena za 5m (to 30 sztuk) nie zabija, nizsza niz mojego piaskowca, a taka sama jak kraweznikow w sumie ale trzeba konserwowac, zalecaja przed polozeniem primer (a ja nie chce na cement, chce luzem na ziemi/piasku/zwirze.

No i nie wiem, czy warto sie w granit bawic. Moglabym ew przemyslec wyniane calosci, patio tez, zeby sie nie zarlo. I ciagle nie moge uwierzyc, ze krawezniki to nie jest tania opcja
Jakby co, to drewniane patio w moich warunkach pogodowolokalowych sie nie sprawdzi, za mokro, wszystko gnije w tempie zastraszajacym
Pszczelarnia 16:08, 15 sty 2020

Mus wygospodarować rozmnażalnik. Koniecznie.
jolanka 21:54, 15 sty 2020

Skoro wracam do żywych to muszę napisać:
Ale Ty marudzisz z tymi swoimi rabatkami. Śliczne są ale rozumiem, że łapki Cię swędzą więc skoro musisz kopać to kop kochaniutka, kop, jak Ci coś zostanie to przywieź do mnie

Jestem ciekawa tej Twojej nowej książki.
Naszło mnie ostatnio na wypróbowanie jakiejś rabaty nazwijmy ja "projektanckiej". Jestem bardzo ciekawa jak się ma projekt do rzeczywistości
makadamia 07:46, 16 sty 2020

Poppy napisał(a)

Nigdzie nie ma w normalnej cenie mojego piaskowca do powiekszenia patio, a juz kupienia go w odpowiednim ksztalcie na sciezki (dlugie i chude) to jakis koszmar, bo nie znalazlam
Generalnie kupienie w ilosci tylko 5-10m2 w przyzwoitej cenie jest praktycznie niemozliwe.
Ale szukam.

Na sciezke myslalam o zwyklym cemencie, czyli to, co popularne na forum, krawezniki. Jak sie juz znajdzie takie bez zaoblen, to problematyczna jest cena W tej samej cenie znalazlam kafle z granitu. Na plus cena, 2cm grubosci, wiec moge sama przeniesc i ulozyc, jednoliete wymiary, np 800x 20, cena za 5m (to 30 sztuk) nie zabija, nizsza niz mojego piaskowca, a taka sama jak kraweznikow w sumie ale trzeba konserwowac, zalecaja przed polozeniem primer (a ja nie chce na cement, chce luzem na ziemi/piasku/zwirze.

No i nie wiem, czy warto sie w granit bawic. Moglabym ew przemyslec wyniane calosci, patio tez, zeby sie nie zarlo. I ciagle nie moge uwierzyc, ze krawezniki to nie jest tania opcja
Jakby co, to drewniane patio w moich warunkach pogodowolokalowych sie nie sprawdzi, za mokro, wszystko gnije w tempie zastraszajacym

Poppy, nie wiem co doradzić
Granit na pewno jest szlachetniejeszy niż beton ale nie wiem, czy taki cienki nadaje się na tarasy. Gruntowanie to nie jest wielki problem, bardziej się boję samodzielnego układania: żeby po dwóch zimach płyty nie zaczęły klawiszować.
makadamia 07:48, 16 sty 2020

jolanka napisał(a)
Skoro wracam do żywych to muszę napisać:
Ale Ty marudzisz z tymi swoimi rabatkami. Śliczne są ale rozumiem, że łapki Cię swędzą więc skoro musisz kopać to kop kochaniutka, kop, jak Ci coś zostanie to przywieź do mnie

Jestem ciekawa tej Twojej nowej książki.
Naszło mnie ostatnio na wypróbowanie jakiejś rabaty nazwijmy ja "projektanckiej". Jestem bardzo ciekawa jak się ma projekt do rzeczywistości

Wiem, że marudzę. Postaram się ograniczyć

A jaką rabatę chcesz przenieść? Może te naturalistyczne, Roya Diblika?
Sama jestem ciekawa, jak by wyszły w rzeczywistości
makadamia 07:48, 16 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Mus wygospodarować rozmnażalnik. Koniecznie.

Zaczynam łakomym okiem spoglądać na podwórko teściowej
April 08:03, 16 sty 2020

Poppy napisał(a)

Ja co prawda nie Asia ale się wtrącę bo dwa lata temu położyłam granit, taki 2cm na taras. Płyty 60x30 ale na beton, przyklejane specjalnym klejem samopoziomującym i do kamienia. Na ścieżki zdecydowanie nie polecam, będzie pękać. Na ścieżkach mam na piasku ułożone krawężniki betonowe (11zł szt). One są 1mx20 cm, 6 cm grube i zdarzyło się, że taka gruba płyta pękła na pół. Tym bardziej 2cm. Granit jest twardy ale kruchy, takich obciążeń nie przeniesie ale pęknie w środku.
Tyle z moich doświadczeń
makadamia 08:08, 16 sty 2020

Właśnie dlatego forum jest takie fajne: nawet jak adresat pytania nie odpowie, to zawsze ktoś się znajdzie, kto fachowej odpowiedzi udzieli
April 08:24, 16 sty 2020

makadamia napisał(a)
Właśnie dlatego forum jest takie fajne: nawet jak adresat pytania nie odpowie, to zawsze ktoś się znajdzie, kto fachowej odpowiedzi udzieli

Asiu, boja małomówna jestem, podczytuję, śledzę i odzywam się dopiero jak mam coś do powiedzenia Ale jestem, wierz mi na słowo