Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Poppy 11:57, 17 sty 2020

Anda napisał(a)
Poppy, a nie ma u Was jakichś niemieckich marketów? Niemcy mają proste krawężniki i bez wzorków

No nie ma. Swoje mamy
makadamia 12:01, 17 sty 2020

Poppy napisał(a)

Na ebayu moge miec z damowa wysylka, tyle one mi sie nie podobaja, te Twoje tak nie wygladaja?
https://www.travisperkins.co.uk/edgings-copings-and-caps/travis-perkins-concrete-flat-top-path-edging-ef-50mm-x-150mm-x-915mm-576/p/805282?gclid=EAIaIQobChMI-cf3vreK5wIVRrTtCh0g6gsnEAQYCyABEgIMnfD_BwE&gclsrc=aw.ds

niee no, nasze są lepiej wykończone

Poppy napisał(a)
Najgorsze jest to, ze nie wiem, czy w tym roku bede mogla w ogole cokolwiek dzwigac ciezszego niz standard Normalnie ratuje sie wlozeniem na taczke i przewozeniem, ha ha, ale to moze byc za malo w przypadku kraweznika

i zaraz się okaże, że problem z wyborem sam się rozwiąże, bo i tak żadnego nie możesz podnieść
Poppy 12:01, 17 sty 2020

April napisał(a)

Moje krawężniki zaokrąglone tylko z jednej strony i się nie przejmuję, nawet na ścieżce wygląda to całkiem, całkiem. Układam w jedną stronę te zaokrąglenia. A jeżeli daję po dwie płyty jako stopień, to układam zaokrągleniami na zewnątrz. Mam nadzieję że klarownie tłumaczę

Twoje sa zaokraglone z gory i dolu jednoczesnie, przy prostokatnym wykonczeniu z drugiej strony?
Tak sa nasz, na stopnie bylyby ok, ale na sciezce, nie widze tego jakos. Pokazesz swoje?
Poppy 12:03, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

niee no, nasze są lepiej wykończone

Tak wlasnie myslalam, patrzac po zdjeciach
Te zaokraglone wydaja sie byc w lepszej kondycji, sa bardziej posh

makadamia napisał(a)

i zaraz się okaże, że problem z wyborem sam się rozwiąże, bo i tak żadnego nie możesz podnieść

Jak nie w tym roku to w przyszlym. No przeca kiedys dam rade. Jak nie ja, to kto
Poppy 12:06, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)
Bardzo wiele roślin (w tym róże) lubią gliniastą ziemię, która dobrze zatrzymuje wodę.
Ale Ania ma działkę obok stawu i zapewne lustro wody jest bardzo wysoko - większość roślin nie jest jednak przystosowana do rośnięcia w wodzie i nie rozwijają korzeni wgłąb. A jak korzenie nie rosną, to góra też nie rośnie.

przynajmniej taka jest aktualna hipoteza dla wyjaśnienia faktu, że jakieś krzewy czy trawy u Izy wyrosły dwa razy takie jak u Ani.

Zapomnialam o jeziorze
Trawy raczej nie lubia mokrych stop. I nie tylko trawy, racja.
Nic to, trzeba obnizyc wode w jeziorze
Tak na marginesie, nie obrazilabym sie, zeby moje rosliny rosly jak te u Ani
makadamia 12:14, 17 sty 2020

Poppy napisał(a)

Zapomnialam o jeziorze
Trawy raczej nie lubia mokrych stop. I nie tylko trawy, racja.
Nic to, trzeba obnizyc wode w jeziorze
Tak na marginesie, nie obrazilabym sie, zeby moje rosliny rosly jak te u Ani

Ja też
Gosiek33 12:25, 17 sty 2020

Nadmiar płynu szkodzi?
inka74 12:45, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)
no mają, mają

najciekawsze jest to, że rośliny rosną sprzecznie z oczekiwaniami: na słabej, piaszczystej glebie u Izy rosną dużo większe niż na bogatej, gliniastej u Ani

(ale zdaje się, że ta tajemnica została już rozwikłana, a winowajcą jest prawdopodobnie wysoki poziom wód gruntowych u Ani - no ale kto by się spodziewał?!)
Ja tam pamiętam, że Iza w tą swoją słabą piaszczystą glebę waliła wory jak nie tony gówna i ziemi/kompostu, poprawcie mnie proszę o ile się mylę. Z tej jej piaszczystej gleby na wierzchu na rabatach to średnio dużo zostało, rośliny na start dostały dużo dobra więc i swoje walory pokazały praktycznie od razu. Spód ma nadal piaszczysty i woda jej szybko ucieka. Tam z jednej strony utrzymuje się dzięki drzewom lekki półcień, piękny światłocień, i jest mniejsze parowanie w związku z tym i nigdy nie ma takiej bezpośredniej patelni jak na odsłoniętej, ale gliniastej działce u Ani. Tak jak pisałaś jeziorko swoje robi. Ania musiałaby mocno podnieść rabaty i rozluźnić glebę aby nie było tak mokro. Bo jak pada to się robi taka ciapa, pamiętacie jak się trawnik na wiosnę uginał? Jak jest sucho - skorupa. Miałam to samo u siebie z trawnikiem co u Ani do momentu jak nie zerwałam i nie władowałam w moją glinę kilku wywrotek piachu i kompostu. No i u Ani drzewa muszą jeszcze podrosnąć, wtedy warunki trochę się zmienią. U Izy za to już teraz duże drzewa dużo wody zabierają i deszcz tak łatwo nie dociera do samej gleby a co za tym idzie do roślin pod nimi rosnących. Nie jest woda magazynowana stąd jak podlewanie padło, to i problem był duży. Iza wybrała dobre rośliny do jej typu ogrodu. I bez skrupułów wydaje to co jej się nie podoba lub nie rośnie a zostawia tylko to, co pasuje. Po prostu nie stara się na siłę sadzić roślin, które mają małą szansę na dobry wzrost u niej. Jak potrzebuje wyciąć drzewa - robi to po prostu. Jej legendarne wyprawy po serek zakończone przywiezieniem połowy busu roślin znamy. Więc też testuje i sprawdza. Tylko się tak mocno nad każdą pojedynczą roślinką jak my nie certoli. Jak była potrzeba - wynajmowała ludzi do ciężkich prac. Włożyła w swój ogród kupę pracy, ale też nie ukrywajmy i pieniędzy (myślę, że samochód dobrej klasy już by za wydatki ogrodowe kupiła). Ma praktycznie pod nosem najlepszą możliwą pomoc - Kwartecika z jej wiedzą i zmysłem i bardzo rozsądnymi radami. Szczęśliwe połączenie tych wszystkich elementów moim zdaniem dało taki spektakularny efekt i we wzroście roślin i ogólnie w ogrodzie jako całości.

Więc dziewczyny, nie marudźcie proszę bo po pierwsze macie bardzo ładne ogrody, piękne nasadzenia, gdzie innym szczęki opadają a wy marudzicie po prostu. Asia, jak dalej będziesz marudzić to osobiście przyjadę na kawę (może mnie nie wyrzucisz) i kopnę w cztery litery. Pamiętaj, mam blisko
April 12:47, 17 sty 2020

Poppy napisał(a)

Twoje sa zaokraglone z gory i dolu jednoczesnie, przy prostokatnym wykonczeniu z drugiej strony?
Tak sa nasz, na stopnie bylyby ok, ale na sciezce, nie widze tego jakos. Pokazesz swoje?

Sorry, jak zobaczyłam zdjęcie to odpadłam. Nasz jednak lepiej wyglądają. Nieporozumienie wynika stąd że twoje faktycznie są "zaokrąglone" a moje mają małą "fazę" z jednej strony, czyli naroże ścięte na głębokość ok 2 cm. Poza tym płaskie.
Poszukam zdjęć i wstawię u ciebie, może coś będzie widać ale zbliżeń nie robiłam.

Gosiek33 12:52, 17 sty 2020

inka74 napisał(a)

Więc dziewczyny, nie marudźcie proszę bo po pierwsze macie bardzo ładne ogrody, piękne nasadzenia, gdzie innym szczęki opadają a wy marudzicie po prostu. Asia, jak dalej będziesz marudzić to osobiście przyjadę na kawę (może mnie nie wyrzucisz) i kopnę w cztery litery. Pamiętaj, mam blisko

Masz 1100% racji w każdym zdaniu

I tego trzeba sie trzymać

A u Kwartecika wcale nie cały ogród ma dużo wody. Często musi włączać nawadnianie nawet w niskiej części. I to jest dziwo tego ogrodu. Dobrze, że ma czym podlewać