Tzn co, nie lubia wody blosko korzeni?
Wiekszosc lubi, zwlaszcza w czasie suszy letniej, o ile zima nie stoja po kostki w wodzie Rozom nawet to nie przeszkadza, i rosna lepiej niz na piaskach
Poppy, ale zdajesz sobie sprawę, że taki krawężnik betonowy waży ok 17 kg (wiem bo własnoręcznie układałam) i koszty wysyłki mogą przewyższyć koszt towaru? Dobrze sprawdź koszty dostawy, i czy ma to kto potem znieść. Dostawa palety to HDS niezbędny... I takie tam drobiazgi logistyczne
Ja kupuję "po drodze" po 6-8 sztuk, ile mi akurat potrzeba do ułożenia. Wrzucam do auta. Więcej, to też auto osobowe nie wytrzyma...
I na bieżąco wykorzystuję robiąc obrzeża i ścieżki.
Dla mnie na ten rok to haslo Hani Gruszki, ze nigdy nie ma tak, zeby nie moglo byc gorzej, wiec przestaje nadmiernie (a moze i w ogole sie uda) marudzic ogrodowo i szukac dziury w calym
Moje krawężniki zaokrąglone tylko z jednej strony i się nie przejmuję, nawet na ścieżce wygląda to całkiem, całkiem. Układam w jedną stronę te zaokrąglenia. A jeżeli daję po dwie płyty jako stopień, to układam zaokrągleniami na zewnątrz. Mam nadzieję że klarownie tłumaczę
Bardzo wiele roślin (w tym róże) lubią gliniastą ziemię, która dobrze zatrzymuje wodę.
Ale Ania ma działkę obok stawu i zapewne lustro wody jest bardzo wysoko - większość roślin nie jest jednak przystosowana do rośnięcia w wodzie i nie rozwijają korzeni wgłąb. A jak korzenie nie rosną, to góra też nie rośnie.
przynajmniej taka jest aktualna hipoteza dla wyjaśnienia faktu, że jakieś krzewy czy trawy u Izy wyrosły dwa razy takie jak u Ani.
Najgorsze jest to, ze nie wiem, czy w tym roku bede mogla w ogole cokolwiek dzwigac ciezszego niz standard Normalnie ratuje sie wlozeniem na taczke i przewozeniem, ha ha, ale to moze byc za malo w przypadku kraweznika