Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Poppy 11:46, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

no mają, mają

najciekawsze jest to, że rośliny rosną sprzecznie z oczekiwaniami: na słabej, piaszczystej glebie u Izy rosną dużo większe niż na bogatej, gliniastej u Ani

(ale zdaje się, że ta tajemnica została już rozwikłana, a winowajcą jest prawdopodobnie wysoki poziom wód gruntowych u Ani - no ale kto by się spodziewał?!)

Tzn co, nie lubia wody blosko korzeni?
Wiekszosc lubi, zwlaszcza w czasie suszy letniej, o ile zima nie stoja po kostki w wodzie Rozom nawet to nie przeszkadza, i rosna lepiej niz na piaskach
Poppy 11:47, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)
Jola - piąteczka

Poppy - z tego co widzę, to krawężnik jest zaokrąglony tylko na jednej krawędzi; jeśli go położysz odwrotnie (dołem do góry) to będzie zwykła płyta bez zaokrągleń. czy źle widzę?

Z dwoch, niestety, dlatego sie nie nadaje
No chyba, ze zrobie z niego kraweznik, ale to nie o to chodzi
galgAsia 11:48, 17 sty 2020

makadamia napisał(a)

Muszę to sobie powtarzać: nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem nieudolna, tylko się uczę, nie jestem...

O , to ja też skorzystam z hasła na sezon 2020
April 11:48, 17 sty 2020

Poppy, ale zdajesz sobie sprawę, że taki krawężnik betonowy waży ok 17 kg (wiem bo własnoręcznie układałam) i koszty wysyłki mogą przewyższyć koszt towaru? Dobrze sprawdź koszty dostawy, i czy ma to kto potem znieść. Dostawa palety to HDS niezbędny... I takie tam drobiazgi logistyczne

Ja kupuję "po drodze" po 6-8 sztuk, ile mi akurat potrzeba do ułożenia. Wrzucam do auta. Więcej, to też auto osobowe nie wytrzyma...
I na bieżąco wykorzystuję robiąc obrzeża i ścieżki.
Poppy 11:50, 17 sty 2020

galgAsia napisał(a)

O , to ja też skorzystam z hasła na sezon 2020

Dla mnie na ten rok to haslo Hani Gruszki, ze nigdy nie ma tak, zeby nie moglo byc gorzej, wiec przestaje nadmiernie (a moze i w ogole sie uda) marudzic ogrodowo i szukac dziury w calym
April 11:51, 17 sty 2020

Poppy napisał(a)

Z dwoch, niestety, dlatego sie nie nadaje
No chyba, ze zrobie z niego kraweznik, ale to nie o to chodzi

Moje krawężniki zaokrąglone tylko z jednej strony i się nie przejmuję, nawet na ścieżce wygląda to całkiem, całkiem. Układam w jedną stronę te zaokrąglenia. A jeżeli daję po dwie płyty jako stopień, to układam zaokrągleniami na zewnątrz. Mam nadzieję że klarownie tłumaczę
makadamia 11:52, 17 sty 2020

Bardzo wiele roślin (w tym róże) lubią gliniastą ziemię, która dobrze zatrzymuje wodę.
Ale Ania ma działkę obok stawu i zapewne lustro wody jest bardzo wysoko - większość roślin nie jest jednak przystosowana do rośnięcia w wodzie i nie rozwijają korzeni wgłąb. A jak korzenie nie rosną, to góra też nie rośnie.

przynajmniej taka jest aktualna hipoteza dla wyjaśnienia faktu, że jakieś krzewy czy trawy u Izy wyrosły dwa razy takie jak u Ani.
Anda 11:52, 17 sty 2020

Poppy, a nie ma u Was jakichś niemieckich marketów? Niemcy mają proste krawężniki i bez wzorków
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 11:55, 17 sty 2020

Poppy napisał(a)

Dla mnie na ten rok to haslo Hani Gruszki, ze nigdy nie ma tak, zeby nie moglo byc gorzej, wiec przestaje nadmiernie (a moze i w ogole sie uda) marudzic ogrodowo i szukac dziury w calym

cóż za optymistyczne podejście do życia
Poppy 11:56, 17 sty 2020

April napisał(a)
Poppy, ale zdajesz sobie sprawę, że taki krawężnik betonowy waży ok 17 kg (wiem bo własnoręcznie układałam) i koszty wysyłki mogą przewyższyć koszt towaru? Dobrze sprawdź koszty dostawy, i czy ma to kto potem znieść. Dostawa palety to HDS niezbędny... I takie tam drobiazgi logistyczne

Ja kupuję "po drodze" po 6-8 sztuk, ile mi akurat potrzeba do ułożenia. Wrzucam do auta. Więcej, to też auto osobowe nie wytrzyma...
I na bieżąco wykorzystuję robiąc obrzeża i ścieżki.

April, moj moze byc ciut lzejszy, bo ma 5cm a nie jak Twoj, 6.
Samochodu nie mam, musze liczyc na dostawe paletowa.
Lokalnie sie nie oplaca, dostawa moze nie przekracza kosztu, ale tania nie jest
B&q mi dowiezie za 30f, ale skoro sie nie nadaja, to nie skorzystam.
Na ebayu moge miec z damowa wysylka, tyle one mi sie nie podobaja, te Twoje tak nie wygladaja?
https://www.travisperkins.co.uk/edgings-copings-and-caps/travis-perkins-concrete-flat-top-path-edging-ef-50mm-x-150mm-x-915mm-576/p/805282?gclid=EAIaIQobChMI-cf3vreK5wIVRrTtCh0g6gsnEAQYCyABEgIMnfD_BwE&gclsrc=aw.ds

Najgorsze jest to, ze nie wiem, czy w tym roku bede mogla w ogole cokolwiek dzwigac ciezszego niz standard Normalnie ratuje sie wlozeniem na taczke i przewozeniem, ha ha, ale to moze byc za malo w przypadku kraweznika