Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Magda70 12:10, 09 lip 2019

AnnaCh napisał(a)
Właśnie dlatego nie jeżdżę nad Bałtyk, tylko zawsze w góry latem, a zimą nad jakiś ocean
Pomijam ceny nad Bałtykiem, szukałam ostatnio sporo, bo najpierw moje dzieci były z jednymi dziadkami, jak my w rozjazdach, a teraz są z drugimi. Stwierdziłam, że można trochę tylko dołożyć i spędzić gdzieś fajne wczasy bez tych wszystich parawanów, ryb z Chin smażonych na starym oleju i straganów, do tego z pogodą. Moi tez teraz marzną Jednego nie można tylko pominąć, plaże bałtyckie są piękne, w czasie kiedy nie są zadeptane Wolę góry, bo tam nawet jak pada jest co robić.

Z tą rybką to niestety trzeba wiedzieć gdzie iść aby nie jeść tej chińskiej
a co do plaż to są piękne i nawet w sezonie są takie , które nie są zadeptane...ale to wiemy my miejscowi
Anda 20:08, 09 lip 2019

Kasiu, masz tak mokro w ogrodzie, że Botrytis się obawiasz? Ten grzyb występuje tam, gdzie mokro, opady przez miesiąc itp. Miałam raz w ogrodzie, parę lat temu, ale wtedy cały czerwiec padało.

Sprawdź lepiej, czy w korzeniach róż nie ma mrówek. Najlepiej przydepnij dookoła korzeni ziemię. Jeśli będzie dobrze ustępować pod naciskiem, to może znaczyć, że w korzeniach jest sporo pustej przestrzeni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 20:37, 09 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Boszszsz, współczuję . Ogród jest jak żywy organizm - czasem choruje. Najgorzej jak się spiętrzy. Przytulam.

Jeszcze w sobotę jak do Izy dotrę, to się załamię pob tych wszystkich serkach i masełkach - mus wziąć maczetę
UrsaMaior 20:38, 09 lip 2019

Nie martw się, w paru miejscach zrobiłam taką demolkę, że słów brak. Przesadziłam kilka bodziszków. Żelazne, mówili. Nie zauważą, mówili. Sama zobaczysz jak przyjedziesz, wyglądają fatalnie. No ale cóż, Łucja radzi ściąć i tak chyba zrobię.
Kasia_CS 20:43, 09 lip 2019

Magda70 napisał(a)

Z tą rybką to niestety trzeba wiedzieć gdzie iść aby nie jeść tej chińskiej
a co do plaż to są piękne i nawet w sezonie są takie , które nie są zadeptane...ale to wiemy my miejscowi

My tłumów na plaży nie znosimy, kiedyś u koleżanki byliśmy nad morzem, gdzie taka wspólna działka była, gdzie było kilka domków różnych rodzin-do morza ze 300m przez las, a plaża pusta jak okiem sięgnąć.. coś pięknego! Po paru latach nadal jest tam dość pusto, ale za to te działki zlikwidowano pod planowaną inwestycję..
Kasia_CS 20:46, 09 lip 2019

Anda napisał(a)
Kasiu, masz tak mokro w ogrodzie, że Botrytis się obawiasz? Ten grzyb występuje tam, gdzie mokro, opady przez miesiąc itp. Miałam raz w ogrodzie, parę lat temu, ale wtedy cały czerwiec padało.

Sprawdź lepiej, czy w korzeniach róż nie ma mrówek. Najlepiej przydepnij dookoła korzeni ziemię. Jeśli będzie dobrze ustępować pod naciskiem, to może znaczyć, że w korzeniach jest sporo pustej przestrzeni.

Co Ty! Taka susza była, że masakra.. czyli mówisz, że to nie to? Zrobiłam zdjęcia, ale dopiero w piątek wstawię, to ocenisz. Mrówki, tak jak pisałam-to jakaś plaga w tym roku.. sypałam coś na mrówki, teraz wypróbowuje boraks. Sprawdzę, choć nie wiem do końca jak się za to zabrać, żeby się upewnić co z tymi korzeniami..
mrokasia 20:46, 09 lip 2019

Kasia_CS napisał(a)

Jeszcze w sobotę jak do Izy dotrę, to się załamię pob tych wszystkich serkach i masełkach - mus wziąć maczetę

Jezus Maria, ale co Ty chcesz ciąć tą maczetą???
Busz u Izy, Izę czy siebie?

A Ty wiesz, że co niektóre po Izie wybierają się do mnie?
April 06:56, 10 lip 2019

UrsaMaior napisał(a)
Nie martw się, w paru miejscach zrobiłam taką demolkę, że słów brak. Przesadziłam kilka bodziszków. Żelazne, mówili. Nie zauważą, mówili. Sama zobaczysz jak przyjedziesz, wyglądają fatalnie. No ale cóż, Łucja radzi ściąć i tak chyba zrobię.

Ja też przy przesadzaniu bodziszków cięłam je niemal do zera. Ruszają, mozolnie ale ruszają. Lepiej się za to ukorzenią
April 07:00, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Na przykład ja
Kasia_CS 10:13, 10 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Jezus Maria, ale co Ty chcesz ciąć tą maczetą???
Busz u Izy, Izę czy siebie?

Haha, już nie wiem, na wszelki wypadek nie biorę wszystkich oszczędzę Oj Kasiu, u Izy na tyle późno się spotykamy o ile dobrze kojarzę, że już nie da rady potem gdzieś wyruszyć, muszę do domu dojechać i Kajkę na noc ogarnąć choć bardzo bym chciała zobaczyć Twój ogród po tych wszystkich rewolucjach! Próbuje sobie przypomnieć czy jak byliśmy, to czy przypadkiem jeszcze nie rosło część tych wielkich tuj przed oknem w kuchni