Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 20:54, 17 cze 2016

Gosiu, a czy tawułki to nadają się do słońca- pełnego w zasadzie? Bo ja uwielbiam tawułki (jak tylko u kogoś w wątku zauważę, to dostaję małpiego rozumu), ale tak mi coś migocze, że one raczej do cienia, a pod półką jest południowy-wschód.
Makusia 21:00, 17 cze 2016

Dobra teraz relacja z wytyczania rabaty
Jak Pan jutro się nie pojawi to kurde popadnę w depresję...

Zacznę od tego, że znalezienie tych wszystkich azymutów i innych skomplikowanych rzeczy, w praktyce okazało się proste....ALE... rabaty się tak wytyczyć nie dało- jakby z długością sznurka nie kombinować, to albo za wąsko między furtką, a bramą, albo zdecydowanie za szeroko przed półką. Innymi słowy- jak przed półką było ok, to praktycznie nie było rabaty między furtką, a półką...oj już były podniesione głosy

Zaznaczyłam sprayem i na wszelki wypadek- gdyby się okazało, że w nocy wszystko zmyje deszcz- również wężem ogrodowym/białym sznurkiem i przycisnęłam kamieniami (kierujcie się tymi podpowiedziami)

i ważna uwaga- nie komentujcie "trawy". Przedobrzyłam z nawozem m.in....

Makusia 21:04, 17 cze 2016

Widok z lotu nielota

tu wychodzi mi gdzieś to drzewo... (ostatni kamień)

zdjęcia poglądowe tego fragmentu (Toszka- Mówisz i masz)

AnnaCh 21:16, 17 cze 2016

Tak na szybko między truskawkami muszę napisać, że podglądałam plan dzisiaj w pracy i jestem zachwycona Koło super się sprawdzi także w innych częściach ogrodu
Wydaje mi się, że kształt wyszedł Ci całkiem fajny. Słuchaj Toszki, a będziesz miała najpiękniejszy ogród w powiecie A siostra padnie z zazdrości. Tylko jej nie zdradzaj, że na O siedzisz, bo znowu skomentuje, że "wiadomo, że sama tego nie wymyśliłaś" Też mam takiego krytyka, u mnie to siostra M, zna się na wszystkim najlepiej, na ogrodzie i sianiu trawy, choć mieszka w bloku, na wychowaniu dziec, choć swoich nie ma, itd...
Pozdrawiam i buziaki
Makusia 21:21, 17 cze 2016

Aniu, dobrze prawisz o Ogrodowisku nic nie powiem, bo znam ją na tyle, że wiem, ze powiedziałaby dokładnie to, co napisałaś

Przypominam, że Ty masz ogród w TYM SAMYM POWIECIE, więc zadowolę się drugim miejscem
Toszka 21:22, 17 cze 2016

Eeee, no dobrze jest Bałam się, że będzie gorzej

TAm gdzie kamień to kulki a za nimi, albo pomiędzy drzewo Chociaż wcale tak nie musi być. Zerwiesz darń, to będzie lepiej widać i jak rośliny zaczną wypływać na trawnik to podejmiesz decyzję, czy koło nie będzie ewoluować

Najważniejszy początek, a potem idzie z górki!

Sezon na hortensje właśnie startuje, to już będzie coś zapełniać rabatę
anbu 21:25, 17 cze 2016

Marta świetne to będzie
inka74 21:35, 17 cze 2016

Makusia napisał(a)
Widok z lotu nielota

metoda sznurkowo cyrklowa działa. Ładnie będzie. Ile cm drzewo będzie od siatki? Wąski jest ambrowiec Slender i piękny jasny wiąz wredei . Mogłaby tam ciekawie też wyglądać okrągła umbra. Małą koronę ma do 3 metrów czyli min. 150 cm od sąsiada aby problemów nie było.
na idendycznej wysokości mogłoby wyglądać odbicie lustrzane tego łuczku koło drewutni
AnnaCh 21:37, 17 cze 2016

Makusia napisał(a)
Aniu, dobrze prawisz o Ogrodowisku nic nie powiem, bo znam ją na tyle, że wiem, ze powiedziałaby dokładnie to, co napisałaś

Przypominam, że Ty masz ogród w TYM SAMYM POWIECIE, więc zadowolę się drugim miejscem
Podzielimy się pierwszymi miejscami, bo wprawdzie nazwa ta sama, ale Ty to powiat ziemski, a ja grodzki

Pięknie będzie I widzisz, nawet Toszka zaakceptowała

Iwona czyta w moich myślach Łuczek koło drewutni, ten parawan z choiny jakby był też łuczkiem fajnie by było
Marzenaka 21:41, 17 cze 2016

I robi się ciekawie