Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 23:35, 12 kwi 2017

AnnaCh napisał(a)
No właśnie taka brzydka mi się wydaje, że zaczyna się robić, ale to w poowie je pourywać, nie całe?

Jesli urwiesz całe to w danym roku nie będzie przyrostów, a w następnym będzie ich kilka razy tyle, gęsto i w efekcie będzie to wygladać dziwnie.
Dlatego lepiej to robić systematycznie co roku. Można ukręcić 1/2 ew. 2/3.

AniMa napisał(a)

Iwonko to dotyczy też serbów????
Pan który mi sprzedawał, powiedział, ze ciąć zanim puszczą nowe przyrosty...

Nie wiem jak ten pan to robił... ja tę metodę odradzam, bo w efekcie będą sterczeć twarde ucięte, zdrewniałe gałązki. Lepiej jest ciąć/formować nożycami w fazie miękkich przyrostów, albo pracowicie uszczykiwać cały środkowy przyrost.
Wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt.
elka_ 23:48, 12 kwi 2017

Toszka napisał(a)
Śpiące oczka to miejsca gdzie zostaną wypuszczone gałązki.
Iglaki najlepiej przycinać w fazie przyrostów, tzw. świeczek - czyli spowodować, że będą krótsze.
Inna opcja, służąca zagęszczeniu i nadania regularnego kształtu to delikatne wycięcie wszystkich gałązek środkowych na rozwidleniu. Z każdej gałązki na końcu wyrastają 3-5 nowych. Wycinając środkową powodujemy, że boczne będą się lepiej rozkrzewiać, a iglak z czasem nabierze zwartego, gęstego pokroju.
Trzeba korygować co roku.
Wyjaśnie tylko, że owa środkowa gałązka zawsze jest najdłuższa.

Przyznam, że robię tak ze świerkami, które szykuję na świąteczne drzewko i pięknie się zagęszczają, a tego miejsca po wycięciu wcale nie widać
AniMa 07:58, 13 kwi 2017

Iwonka dzięki, to właśnie wydawało mi się bardziej rozsądne.... Moje serby są wielkie ale rosły w gęstym rzędzie, więc trochę nieforemnie...trzeba im kształtu nadać....
dominika_ 13:20, 13 kwi 2017

Jodła balsamiczna nana będzie Ci przyrastac ok 2 cm na rok.
chagall 23:29, 13 kwi 2017

Witaj Marto, nadrobiłam zaległości w Twoim wątku. Dużo się działo złego i dobrego, ale mam nadzieję, że teraz będzie już tylko pozytywnie. Niestety na małych iglakach nie znam się, więc nie pomogę, ale Twój plan wydaje mi się super!!!
Pozdrawiam i życzę zdrowych i radosnych Świąt
kinia111 15:45, 14 kwi 2017

Dziękuję za odwiedziny. U ciebie też ślicznie. Mieszkam 4 km od Bochni w Krzeczowie. Pozdrawiam.
JoannaDe 20:55, 14 kwi 2017

Toszka napisał(a)

Jesli urwiesz całe to w danym roku nie będzie przyrostów, a w następnym będzie ich kilka razy tyle, gęsto i w efekcie będzie to wygladać dziwnie.
Dlatego lepiej to robić systematycznie co roku. Można ukręcić 1/2 ew. 2/3.

Nie wiem jak ten pan to robił... ja tę metodę odradzam, bo w efekcie będą sterczeć twarde ucięte, zdrewniałe gałązki. Lepiej jest ciąć/formować nożycami w fazie miękkich przyrostów, albo pracowicie uszczykiwać cały środkowy przyrost.
Wszystko zależy od tego jaki chcesz efekt.

No Toszka noo, nie mogłaś napisać tego zanim swoją jodłę ciełam? Co prawda dużą część przycięłam jak w w/w instrukcji ale na koniec pociągnęłam po całości nożycami

Cześć Martuś
patrycja 21:33, 14 kwi 2017

Pogody, słońca,radości
w niedzielę dużo gości
w poniedziałek dużo wody
to dla zdrowia i urody
mirkaka 06:46, 15 kwi 2017

Poczytałam perypetie z ziemią, też mam je za sobą, tylko że ja zorientowałam się że moja to przekompostowana ziemia z miejskich trawników, już po rozrzuceniu jej i rozgrabieniu w całym ogrodzie, i tak już zostało. Szkieł i metali ciężkich mam mnóstwo, już 20 lat znajduję potłuczone szkła ech, czemu wtedy nie było Ogrodowiska A jak ją przywieźli to byłam nią zachwycona, była czarna jak czarnoziem, więc myślę że brązowa taka z pola jest o wiele bezpieczniejsza niż czarna, jeśli nie jesteś przy załadunku. Teraz gdybym kupowała to pofatygowałabym się i była przy załadunku, a przede wszystkim wzięłabym jej próbkę do zbadania na zawartość metali ciężkich.
Makusia 15:23, 18 kwi 2017