Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AngelikaX 10:32, 11 lip 2017

Makusia napisał(a)

.

Dziewczyny nie wydaję się Wam, że za parę lat jak szmaragdy pójdą w masę będą "dotykać" buksy? Moim zdaniem są za blisko tui... swoją drogą ML jak się rozrosną też mogą szkód bukszpanom narobić...

i jeszcze jedno do czego się czepnę... tą drugą kulkę dałabym do przodu... bo i 4 i 6 jest przed szeregiem

Lulilaj 10:52, 11 lip 2017

Makusia napisał(a)

.

Świetna rabata. Jest na co popatrzeć
Oj mi tez się marzy takie kulkowisko
mrokasia 10:58, 11 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

Dziewczyny nie wydaję się Wam, że za parę lat jak szmaragdy pójdą w masę będą "dotykać" buksy? Moim zdaniem są za blisko tui... swoją drogą ML jak się rozrosną też mogą szkód bukszpanom narobić...

Rzeczywiście, na tym zdjęciu wygląda, ze buksy są dość blisko tuj...
Marta, jaką masz odległość od pieńska tuji do pieńka buksa? Z 40-50 cm od pnia zajmie tuja, buks jeśli chcesz kulkę o średnicy np. 30 cm to zajmie 15cm plus jakiś przewiew pomiędzy, razem powinno być min. 70-80cm pomiędzy pieńkiem tuji a pieńkiem buksa. Masz tyle?
Makusia 11:04, 11 lip 2017

Na szybko, bo mam opóźnienie i pisze z telefonu. W najwęższym miejscu rabaty- a nie chodzi mi o ten string tylko rabatę- mam nieco ponad metr. Tuje są posadzone 50 od płota. Wychodzi, że albo buksy w trawę albo bez buksów na połowie rabaty

Zmierze to jeszcze dzisiaj jeśli zdążę wrócić z pięknego pochmurnego Gdańska

Ale i tak kocham Was za uwagi, bo normalnie już bym pewnie trzech raz przesadzała
Makusia 11:06, 11 lip 2017

Angelika buksy starałam się umiejscowic pomiędzy miskantami dokładając in do rozwoju. Przesunięcie kulki nr 2 faktycznie wystaje- zweryfikuje i przestawie do przodu
AngelikaX 11:14, 11 lip 2017

Tak dla porównania... moje tuje 8 letnie mają u dołu 90cm średnicy, a dopiero w tym roku wiosną był pierwszy raz równane górą, więc pewnie i na objętości przybiorą - oczywiście Makusia można ciąć (tworząc zielony ekran) ograniczając mu panoszenie się na kulkowisku.

Jedna jeszcze sprawa nasunęła mi się... przy planowaniu nawadniania trawnika i przy takim kształcie rabaty musisz wziąć to pod uwagę aby zraszacze nie lały po buksach

I już więcej się nie mądrze
malkul 11:41, 11 lip 2017

andżela ma rację, tuje rosną wszerz - odsuń bardziej od tuii bo beda potem chorować.
AniMa 13:45, 11 lip 2017

To samo chyba się tyczy ML - może ściągnij jeszcze trochę trawnika i poszerz tę rabatkę? Lepiej teraz niż potem wszystkie buksy i rozrośnięte kępy traw przekopywać
makadamia 13:58, 11 lip 2017

Rabatki nie można poszerzyć, bo to kontynuacja kółka od hortensjowej.
Ale można ograniczyć ilość kulek
BKosimkArt 14:17, 11 lip 2017

I ja chyba bym ograniczyła ilość i wtedy rabata zostaje jak jest...
Wiadomo na początku będzie puściej więc możesz np. Stipami powypełniać... i jeżówkami lepiej to przesadzać niż buksy...