Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 22:00, 11 lip 2017

Aniu ja uwielbiam pluć sobie w brodę i przerabiać

Asiu już Ci dziękowałam

Basiu, no właśnie to jest trop, którego jednak będę się chyba trzymać

Kamilo- dziękuję

Iwona Ty mi nie wchodź na ambicje!
Co, że niby jak typowy Polak? Ja nie zrobię? Ja nie zrobię? jak ściągnę 30 cm, to jeszcze to średnie piętro by się przydało i kolejne min 50 cm....

Coś mi się wydaje, że kulkowisko się oddala ...

Makusia 22:06, 11 lip 2017

Rytla, Asiu, Johanka, Natka, Mrokasiu, HAniu, Alis, Asiu remontowa i Anula - dzięki- nie wiem jak to minęło i skąd się tyle stron wzięło ale tak naprawdę to ja dziękuję Wam, bo gdyby nie Wy, to nie byłoby tego wątku! Dziękuję!!!!

Angeliko- a co myślisz o zmniejszeniu liczby kulek, przeznaczeniu części na podokienna, zostawieniu darni przynajmniej do wiosny, lub jak tuje zaczną wizualnie się mocno odróżniać?
inka74 22:11, 11 lip 2017

45cm bardzo ciasno o ile liczysz to od środka tui do środka buksa. W tym miejscu zrobiłabym bez kulki. Specjalnie dla ciebie po ciemku weszłam w krzaki sama dodam, bez chłopa. Kulkę buksową 25 cm średnicy, więc maleństwo, mam posadzoną 130 cm od płotu i jest optycznie bardzo mało miejsca za nią. Maks. mi 5 cm może urosnąć w takim układzie. Środek tui mam tak jak ty 50 cm od płotu. Przypomnę że tuje tnę.

800 km niezły wynik. Ja w czwartek 1100 w jedną stronę mam do zrobienia
Makusia 22:12, 11 lip 2017

Cześć Magda- a ja Ci powiem, że niedawno przeczytałam cały Twój wątek- nie wiem jak tam teraz (ale zweryfikuje w najbliższej przyszłości) ale wtedy był jeszcze młody i zgrabnie udało się przestudiować
Rozgość się

Różana Ania
- mniej tzn ile mniej z wyjściowych 10?

Kasiu i Asiu
Marta myśli i czeka- czeka na dalszy rozwój dyskusji, bo ma pustkę w głowie

Makusia 22:15, 11 lip 2017

inka74 napisał(a)
45cm bardzo ciasno o ile liczysz to od środka tui do środka buksa. W tym miejscu zrobiłabym bez kulki. Specjalnie dla ciebie po ciemku weszłam w krzaki sama dodam, bez chłopa. Kulkę buksową 25 cm średnicy, więc maleństwo, mam posadzoną 130 cm od płotu i jest optycznie bardzo mało miejsca za nią. Maks. mi 5 cm może urosnąć w takim układzie. Środek tui mam tak jak ty 50 cm od płotu. Przypomnę że tuje tnę.

800 km niezły wynik. Ja w czwartek 1100 w jedną stronę mam do zrobienia

45 od środka tuji (obecnie to niemal to samo, co od krańca tuj, bo są malutkie) do początku obrysu doniczki czyli jakby do początku- nie do środka - buksa. Do środka zakładając średnicę 30 cm, to 60 cm

Chorwacja?
chagall 22:34, 11 lip 2017

Marto, widzę że powstaje super kulkowisko i czytam o Twoich dylematach odległościowych.
Co prawda ja się nie znam, ale tak myślę, czy nie posadzić od strony murku kuleczki jednym rzędem po łuku rabaty z maksymalnym odejściem od szmaragdów i dopiero za najwęższym miejscem poszaleć z ilością kulek w stronę dębu. W puste miejsce za kulkami przy murku trawy lub coś co masz na murku, żeby nawiązać ciągłość, albo rzeczoną trzmielinę oskrzydloną.
Pozdrawia ta, co się zdecydować na nic nie może
Zana 22:42, 11 lip 2017

Makusia napisał(a)

Anula- niebieskie coś (czyt. Worek na śmieci zawieszony na widłach) robi za trzmieline oskrzydlona kompaktowa, którą mam i bardzo chcę umieścić na tej rabacie, ale po ogólnej ciszy w dyskusji przyjmuje dwie opcje- albo dziewczyny już się pogodziły z faktem jej obecności na tej rabacie albo konsekwentnie pomijają ten pomysł milczeniem
Strzeliste drzewo, to dąb

Aha, trzmielina mówisz? Nie mam zdania I żeby było jasne ani na tak ani na nie. Moja wyobraźnia nie osiąga tego poziomu. Tak mi się to drzewo spodobało, a Ty mi tu piszesz, że to dąb! Nie żebym coś przeciwko dębom miała, ale jeden czterdziestometrowy już mi wystarczy. Zacienia mi pół ogrodu. Oczywiście Twój na pewno taki nie urośnie
Zana 22:45, 11 lip 2017

Makusia napisał(a)
Rytla, Asiu, Johanka, Natka, Mrokasiu, HAniu, Alis, Asiu remontowa i Anula - dzięki- nie wiem jak to minęło i skąd się tyle stron wzięło ale tak naprawdę to ja dziękuję Wam, bo gdyby nie Wy, to nie byłoby tego wątku! Dziękuję!!!!

No moje zasługi to ciężkie do zaobserwowania pod mikroskopem by były (jeśli wymieniona Anula to ja oczywiście)
inka74 07:28, 12 lip 2017

Makusia napisał(a)

45 od środka tuji (obecnie to niemal to samo, co od krańca tuj, bo są malutkie) do początku obrysu doniczki czyli jakby do początku- nie do środka - buksa. Do środka zakładając średnicę 30 cm, to 60 cm

Chorwacja?
to ty masz tam więcej niż 100 cm. 50+45+30=125 cm

Niestety nie. W drugą stronę na krótko. Jedziemy klockami się pobawić z Młodym.
AngelikaX 07:46, 12 lip 2017

Makusia napisał(a)

Angeliko- a co myślisz o zmniejszeniu liczby kulek, przeznaczeniu części na podokienna, zostawieniu darni przynajmniej do wiosny, lub jak tuje zaczną wizualnie się mocno odróżniać?

Myślę, że to też dobre rozwiązanie (pisałam w poprzednim poście). Przy ogrodzie (skarbonce) każda oszczędność baaardzo wskazana
Pamiętaj Marta, że to Twój ogród