Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 07:57, 12 lip 2017

chagall napisał(a)
Marto, widzę że powstaje super kulkowisko i czytam o Twoich dylematach odległościowych.
Co prawda ja się nie znam, ale tak myślę, czy nie posadzić od strony murku kuleczki jednym rzędem po łuku rabaty z maksymalnym odejściem od szmaragdów i dopiero za najwęższym miejscem poszaleć z ilością kulek w stronę dębu. W puste miejsce za kulkami przy murku trawy lub coś co masz na murku, żeby nawiązać ciągłość, albo rzeczoną trzmielinę oskrzydloną.
Pozdrawia ta, co się zdecydować na nic nie może

Aniu w zasadzie, to taki jest plan. Dyskusja toczy się w zakresie tego, czy przy murku w najwęższym miejscu w ogóle sadzić kulki, czy się zmieszczą No i tego, ile ich łącznie posadzić, żeby tłoku nie było
Makusia 07:59, 12 lip 2017

Anula, no dąb to jest Tak bardzo sentymentalnie wyszło, bo w domu rodzinnym rośnie mi takowy jegomość w wersji pospolitej, bezodmianowej na podwórku pewnie ze 100 lat No i moja Siostra nie lubi dębów i liściastych w ogóle, bo liście lecą i śmiecą- tym bardziej więc padło na dęba- na przekór

No moje zasługi to ciężkie do zaobserwowania pod mikroskopem by były (jeśli wymieniona Anula to ja oczywiście)

Tak, to Ty Liczę, że po 500 stronie się rozkręcisz
Makusia 08:00, 12 lip 2017

inka74 napisał(a)
to ty masz tam więcej niż 100 cm. 50+45+30=125 cm

Niestety nie. W drugą stronę na krótko. Jedziemy klockami się pobawić z Młodym.

No prawda jest taka, że może tuje nie są 50, a 45 cm od płota, i może rabata nie ma 100 cm w najwęższym miesjscu, a 120 cm

Gdzie się bawić jedziesz? U mnie w domu się na to mówi "uzupełnianie braków z dzieciństwa"
Makusia 08:02, 12 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

Myślę, że to też dobre rozwiązanie (pisałam w poprzednim poście). Przy ogrodzie (skarbonce) każda oszczędność baaardzo wskazana
Pamiętaj Marta, że to Twój ogród

Pamiętam, że to mój ogród, ale jeśli nie jestem siebie pewna, to pytam innych osób, które mają wyczucie, smak i doświadczenie. I chcę maksymalnie skorzystać z ich rad i ich zdania.
Z ilu kulek radzisz zrezygnować? Łącznie mam 10 mikrusów i 1 rosnącą już na tej rabacie, ale nie tam, gdzie powinna- ta jest znacznie większa.
inka74 08:17, 12 lip 2017

Legoland Młody uwielbia te klocki. Mam nadzieję, że nam się spodoba
Toszka 08:31, 12 lip 2017

Marto, jest rozwiązanie wąskości. Idź do sąsiada i zagadaj go, czy nie będzie miał nic przeciwko pomysłowi, że tuje posadzisz bliżej ogrodzenia, tak, by za kilka lat elegancko przechodziły przez siatkę, na jego stronę. W ten sposób siatka zostanie "wchłonięta/zamaskowana" przez tuje. W efekcie on nie sadząc u siebie tuj będzie miał zieloną ścianę.
Mam tak uzgodnione z sąsiadami, a tuje posadziłam 30cm od podmurówki.

Kulki buksowe można posadzić po dwie lub trzy, tak by docelowo stykały się. Misterniej trzeba ciąć takie bliźniaki lub trojaczki, ale fajniej wyglądają i nie ma problemu co pomiędzy nie posadzić. Licz docelową szerokość kulki 40, max 45cm.
malgol 08:37, 12 lip 2017

Marta, ja oczywiście przyglądam się twoim zmaganiom z rabatą i kulkowiskiem ,ale się nie odzywam. Gdy cos sadze to na oko i póżniej zazwyczaj muszę przesadzaćrzadko mam miarke przy sobie, z wyjątkiem rzeczonego oka
Podziwiam więc konsekwencje z jaka odmierzacie te odległości i przestawiacie rosliny .Będę się od Was uczyc
mrokasia 08:42, 12 lip 2017

O widzisz, Toszka dobrze prawi , może udałoby się uzyskać te dodatkowe 20cm co na wagę złota jest .
inka74 09:26, 12 lip 2017

Hmm... tuja szeroko i płasko się korzeni. Zbyt blisko podmurówki + mocniejszy wiatr... no rodki już łapałaś. Pomysł dobry tam gdzie czysta siatka jest a słupki tylko same wbetonowane. Wtedy nie ma ograniczeń dla korzeni. A tuje wysokie rosną, ponad 2 metry. Nie pamiętam co ty tam masz czy podmurówkę czy nie ale sąsiad kostkę ma pociągniętą po sam brzeg...
Toszka 09:36, 12 lip 2017

Iwonko, to moje tuje już powinny leżeć pokotem zważywszy, że sąsiedzi na metr mają gruzu i syfu wszelakiego, a to zalane grubo betonem

Zakładam, że Marta nie wypuści szmaragdów na 5 i więcej metrów (takie też mam u drugich sąsiadów, z 40cm od podmurówki) i będzie je elegancko ciąć w ścianę.
Szmaragdów wyłożonych jeszcze nie widziałam, ale jałowce tak - jak domino leżał cały żywopłot.