Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 13:02, 29 maj 2018

Makusia napisał(a)

Tak właśnie robię- woda się sączy pod każdą po kolei. Ale też przyznam, że tak robię od tygodnia. Wcześniej wykoncypowałam, ze pada dość regularnie i dość obficie, a one i tak nie ruszyły po zimie, więc na pewno im wody nie brakuje. Takie myślenie...

To przynajmniej jak pan przyjedzie to nie wytknie, że mają sucho
chachacha
Monia81 13:03, 29 maj 2018

Makusia napisał(a)

No więc śpieszę donieść, że wczoraj właśnie taki zabieg wykonałam 3 po jednej i 2 po drugiej posadziłam w końcu. Lawendę muszę jeszcze po drugiej stronie wykusza dosadzić

No zabieg wykonany, a fotki gdzie, no się pytam, hmmmm.......... a z arystokratkami bym się nie poddawała, też bym lała wodę, one to pijoki som, więc może za mało miały tej wody, susza jest to potrzebują solidnego lania i odpowiedniej gadki motywującej buziaki
nicol21 13:45, 29 maj 2018

Oj wrze u Ciebie aż miło!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
JoannaDe 14:40, 29 maj 2018

Szkoda Martuś tych brzóz ale się jeszcze nie poddawaj. Lej wodę ile wlezie, może ożyją

Ja z tym podlewaniem też mam wiecznie problem. Wydaje mi się że dużo a tu jednak nie.

Trzymam za nie kciuki

PS. Dziękuję Toszko za wyjaśnienie. Nie zdążyłam wczoraj już doczytać Porwał mnie pan na M
mirkaka 15:44, 29 maj 2018

Toszka napisał(a)
Inne terminy to po prostu niedojrzałe przyrosty, a w efekcie uszkodzenie ich delikatnych łodyżek i listków. To duża szkoda estetyczna i zwiększona podatność na choroby grzybowe. Dodatkowo, po cięciu nigdy nie wiemy jaka pogoda będzie w kolejne dni, a obcięte zbyt młode - jeszcze niedojrzałe - przyrosty może bardzo popalić słońce (otwarte rany po cięciu) lub spaść deszcz (grzyb).

Te zasady są mniej więcej ramowe, ważne dla nowicjuszy jeszcze niewprawionych w ocenie etapu wegetacji (mocno zależnego od pogody). Przy większym doświadczeniu, sama będziesz potrafiła ocenić czy mozna już ciąć (i ile) czy nie. I co ważne, będziesz wiedziała już - z doświadczenia - jak ewentualnie zadziałać z opryskiem.

Jeszcze do tego wszystkiego nakłada się zapotrzebowanie rosliny na ekstra dokarmienie przy częstym cięciu. I tu też jest ryzyko, bo jesli zetniemy zbyt późno+ nawieziemy (azotem) to zwiększamy ryzyko przemarznięcia zimą.

U Ciebie Marto, to zawsze można Toszkę spotkać i się czegoś nauczyć. Ja właśnie w zeszłym roku cięłam buksy gdy miały młode przyrosty jeszcze mięciutkie i załapały grzyba. W tym roku postanowiłam ciąć tylko raz, więc czekam
Piszesz że brzozy Ci schną? Smutno
Gruszka_na_w... 18:25, 29 maj 2018

Oj, smutno mi się zrobiło. Tak się cieszyłaś z tych brzózek, a my wszystkie razem z Tobą.
Martusiu, czy na tej podwyższonej rabacie (półka) nawieziona ziemia była dobrze wymieszana z tą rodzimą?
Podczas budowy z przodu budynku podjeżdżał zapewne ciężki transport z ładunkami. Jeśli na tę ubitą ziemię nasypana została nowa, to podczas podlewania woda zatrzymuje się tylko w tej górnej warstwie, a przy tych upałach jakie mamy, błyskawicznie obsycha. Może też spływać z półki, bo to rabata podniesiona.
U mnie Doorenbosek rośnie na fragmencie działki, po którym jeździł taki ciężki sprzęt. Mimo bardzo głębokiego przekopania, użyźniania, rozluźniania, wszystkie rośliny na tym odcinku potrzebują znacznie dłuższego czasu na ruszenie. Żywopłot w tym miejscu dopiero po 3 latach zaczął rosnąć, a brzózka przez pierwsze dwa lata wyglądała kiepsko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 18:36, 29 maj 2018

Może panny poszły w rozbudowę korzeni - bo te chyba wątłe były w porównaniu do tego co nad glebą. Może ten sezon trzeba przeczekać, a w przyszłym wystartują?
roma2 20:40, 29 maj 2018

I ja jako właścicielka brzózek się odezwę. Miałam kupione przez męża bździnki małe. Ja wiem, że u Ciebie nie ma takiego piasku jak u mnie. Ale nawet te maluchy potrzebowały czasu. I dwie-trzy padły w zeszłym roku z dnia na dzień. W tym roku, chyba karczownik, albo nie wiem co innego nabroiło. Bo wyjęłam z ziemi dwie brzozy zupełnie bez korzeni, suche, bezkorzenne patole. Takie wielgaśne brzozy jak Twoje, a pamiętam, że szału z korzeniami nie było, tym bardziej potrzebują czasu. I wody. I oby tylko tyle!
mirkaka 21:39, 29 maj 2018

Ależ masz wielkie hortensje , moje dwa razy mniejsze.
lindsay80 23:36, 29 maj 2018

Marta może jeszcze ich nie skreślaj, dopóki się jeszcze zielenią to szansa jest - trzymam kciuki!