Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 09:14, 22 cze 2018

Anula, no rozumiem U mnie męskie narzędzia i tak wykorzystuję głównie ja, więc muszę zrobić remanent, żeby zobaczyć czym w ogóle dysponuję

Mrokasiu nawet czaję, o czym mówisz- nie posiadam, logistycznie muszę sąsiadów ogarnąć

Anka Różanka- "ciemność widzę, ciemność!!!"

Iwonko Kawo- wzięłam takie spinane, ale chodzi mi nie o to, jak je łączyć ze sobą (to absolutnie obczaiłam intuicyjnie), tylko jak je połączyć pod kątem 90 stopni np.
Wzięłam kotwy- mnóstwo kotew. Starczy absolutnie.
Martwi mnie natomiast to, co pisałaś o wystawaniu ponad trawnik- dokładnie tak zrobiłam. Celem było aby kory nie wywiewało. Jeszcze eM nie kosił, ale jak już ułożyłam, to pierwsza myśl była taka, że kantów mi się robić nie chce, wąsów mi się przycinać nie chce, a tu po długości ciachać będzie trzeba nożyczkami do trawy. Póki co tak zostawię, bo wywiewająca kora wk...mnie chyba bardziej niż bieganie z nożyczkami, ale zobaczymy jak zweryfikuję to po kilku koszeniach.....
Montuję w zasadzie wszędzie- wszędzie gdzie są rabaty.

Basiu, myślę, że Panu nie przyszło do głowy, że ktoś może z przyjemnością w ogrodzie pracować, a raczej, ze jak się go już posiada, to istnieje stan wyższej konieczności poświęcania mu czasu- ale jako przykra konieczność
Makusia 09:15, 22 cze 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ciąć można ostrym nożem, piłą lub kombinerkami (krótsze odcinki- te, w ażurowej części ).
U mnie na rabatach nie ma kory. Na granicy z trawą rabata ma tę sama wysokość, co trawnik; właśnie dlatego, żeby można było wygodnie kosić.

Wszystko o cięciu już wiem, teraz pojawia się pytanie dotyczące łączenia pod kątem- np. 90 stopni. Tego producent wprost nie przewidział
Makusia 09:21, 22 cze 2018

Alis, przygody są nieodłącznym elementem naszego bytowania na tym świecie Te zabawne tworzą często anegdoty, które się opowiada i nawet po latach budzą uśmiech, choć różnego rodzaju

Hortki dziękują i ogłaszam, że zalążki kwiecia pojawiają się na limkach dwupiętrowych

Kasiu, robota lubi głupich Właśnie się uświadamiam, że dałam te obrzeża tak wysoko, że albo będę kląć pod nosem i biegać z nożyczkami, albo za moment będę je wkopywać głębiej

Angelika, upały rzeczywiście zelżały- rano było wręcz zimno. Miałam tylko nadzieję, że ochłodzenie przyniesie ze sobą ciepły, letni deszcz...a tu posucha

Kasja- dokładnie Bo ogrodnik lubi wyzwania, tworzyć i posuwać się do przodu, a pielenie, to jakby dwa kroki w tył

Monia- dziękuję Robótka się rzeczywiście szykuje, ale aż mnie krew zalewa, jak wybiegam w przyszły tydzień i znowu widzę na horyzoncie brak czasu (mimo wakacji)! Wrrr....

Wielka Demolka Johanka się mam nadzieję nie sfochowała?
natka098 13:39, 22 cze 2018

Marta o ile moja myśl techniczna się nie myli, to aby zrobić kąt prosty musisz wyciąć w jednym kawałek tej części "do mocowania" alby nałożyć tylko przód do drugiego. Bo zgiąć po środku w 90 st to nie lada sztuka, chyba trzeba też usunąć wewnętrzną część w tym miejscu plus podgrzewając i wyginać do konta prostego.
inka74 14:24, 22 cze 2018

Martek - doczytałam w międzyczasie, że to przy dębie kąt ostry potrzebujesz. Ja cięłam na prosto i wycinałam od środka łączniki aby nie nachodziły na siebie, składałam jedno do drugiego. Tego uwierz mi potem nie dostrzegasz a i tak z czasem się rozejdą. Przygotuj się, że po pierwszej zimie część się listw z kotwami odrobinę podniesie i trzeba będzie znów przybijać. Ziemia zamarzając i rozmarzając wypycha kotwy. Nawet pod kamieniami mi wychodzą. No z tym koszeniem to powiem szczerze porażka u mnie była. Ja nie mam cierpliwości do wycinania wąsów, nie mam też czasu.
nicol21 15:26, 05 lip 2018

i jak początek wakacji z takimi zapasami? zakopałaś się już
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
wiklasia 16:25, 05 lip 2018

no, dziewczyna zniknęła nam z zasięgu

halo! halo!

mówi się

Johanka77 17:16, 05 lip 2018

No ja się nie focham, ale Ty chyba na cały świat! Gdzie zniknęłaś?
mrokasia 17:27, 05 lip 2018

Marta walczy z obrzeżami, sadzi itp. Jak pokaże efekt końcowy to nam oko zbieleje!
AnnaCh 09:17, 11 lip 2018

Gdzie zaginęła??? Jak tam obrzeża???
P.S. Ja już po... Chyba za rok znowu jadę