Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

basia3012 00:53, 05 lip 2018

Elu, czy Twoja róża przy tarasie Giardinia nie sprawia kłopotu, nie choruje? Czy polecasz ją? Pozdrawiam.
gogo 11:45, 05 lip 2018

Witaj, czy zdecydujesz się na kupno powojników? Bo ja tak. Jak postępy w cieciu iglaka, czy jednak przerwa?
Adela 12:15, 05 lip 2018

Przymierzam się do kupna. Jeszcze muszę M pomęczyć, żeby mi postawił kratownicę
Dziś z roboty w ogrodzie nici, bo jest za gorąco i mam dwie wnusie na cały dzień: basenik, ciasto babcia upiecz, pierożki leniwe na obiad....i wiele innych zachcianek trzeba spełniać

Chyba, że powojnik puszczę na kalinę watanabe, która teraz nie wygląda atrakcyjnie?
Bogdzia tak zrobiła, tylko ma na rodku. Ładnie to wyglada
anabuko1 13:33, 05 lip 2018

U mnie sad też będzie powiekszony.
Mężowi coraz lepiej wychodzi przycinanie drzewek owocowych.
O, Powojniki kupujesz ?
Fajnie. A jakie odmiany ??
Urszulla 14:26, 05 lip 2018

Rozumiem Twoje zmartwienia.
Adela 18:33, 05 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Elu, czy Twoja róża przy tarasie Giardinia nie sprawia kłopotu, nie choruje? Czy polecasz ją? Pozdrawiam.

Niestety, Basiu, choruje co roku. Może dlatego, że jest posadzona pod murem i nie ma tam dużego ruchu powietrza?
Na wiosnę wyglądała świetnie, bardzo obficie kwitła, pomimo, że ekoopryskami walczyłam z plamistością. Ani się nie spostrzegłam jak opanował ją przędziorek - analizowałam wątek o chorobach i szkodnikach róż i wszystkie znaki na to wskazywały. Poobcinałam wszystkie opanowane liście, zrobiłam oprysk i będę czekać, aż urosną nowe z uśpionych pąków. Podejrzewam, że w związku z tym drugie kwitnienie moze być słabe.
Adela 18:42, 05 lip 2018

anabuko1 napisał(a)
U mnie sad też będzie powiekszony.
Mężowi coraz lepiej wychodzi przycinanie drzewek owocowych.
O, Powojniki kupujesz ?
Fajnie. A jakie odmiany ??

Oooo to wykorzystaj umiejętności męża jak jest miejsce w ogrodzie, to swoje owoce cieszą.
Ja mam kilka borówek amerykańskich, teraz owocują i wnuczki się nimi zajadają, ale muszę chronić przed kosami.
Powojniki kupię, dziś przeanalizuję ofertę sklepu i coś wybiorę. Jeszcze czekam na jeżówki - coś długo realizuje zamówienia ten oferent.
Ponieważ nie mam żadnego clematisa - jakie w pierwszej kolejności byś radziła?
Adela 18:44, 05 lip 2018

Urszulla napisał(a)
Rozumiem Twoje zmartwienia.

Nie dość, że miseczniki, to jeszcze fytoftoroza. Ale walczę i nie poddaję się. Tylko sobie myślę, że gdyby one były większe, to nie poradziłabym sobie z tym wyzwaniem.
Efffa 19:09, 05 lip 2018

Adela napisał(a)
Przymierzam się do kupna. Jeszcze muszę M pomęczyć, żeby mi postawił kratownicę
Dziś z roboty w ogrodzie nici, bo jest za gorąco i mam dwie wnusie na cały dzień: basenik, ciasto babcia upiecz, pierożki leniwe na obiad....i wiele innych zachcianek trzeba spełniać

Cudowna babcia
Adelko pozdrawiam Was
Efffa 19:11, 05 lip 2018

Nie wiedziałam o tym festiwalu róż,Adelko o takich imprezach w Goczałkowice to mi trąb,mam tam blisko