Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

UrsaMaior 13:48, 25 kwi 2020

effka napisał(a)

Iza, ja szykowałam dokładnie miejsce dla rodków wg wytycznych Toszko (nie dałam tylko hemoglobiny) oprócz jednego... Nie otrzepalam bryły z torfu... I myślę że to może być powód ich słabej kondycji bo korzenie nie mają jak się rozrastać. Myślisz, że gdybym teraz wyjęła je i wypatroszyła bryłę korzeniową to będzie dobry pomysł? Czu dopiero po kwitnieniu?

Nie wykonałaś kluczowej czynności. Trudno mi powiedzieć czy czekać czy nie, ale one postanowiły zakwitnąć już w zeszłym roku, więc chyba teraz nie zmienią zdania Ja bym zadziałała czym prędzej, żeby już zaczęły pobierać żarcie z gleby.
Wani 14:10, 25 kwi 2020

Przeczytałam że LEJE u Ciebie : u mnie spadło parę kropli a to tylko 40 km dalej, chlip, chlip.
eVka 15:44, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)

Nie wykonałaś kluczowej czynności. Trudno mi powiedzieć czy czekać czy nie, ale one postanowiły zakwitnąć już w zeszłym roku, więc chyba teraz nie zmienią zdania Ja bym zadziałała czym prędzej, żeby już zaczęły pobierać żarcie z gleby.

Widzisz, zaślepiła mnie informacja od Ciepłuchy, że ich brył korzeniowych się nie rozrywa, bo są w specjalnej głębie, ble ble ble... Mam za swoje. Toszka mnie już wtedy ostrzegła.
Jutro biorę się za robotę. Dzięki kochana!
eVka 15:45, 25 kwi 2020

Wani napisał(a)
Przeczytałam że LEJE u Ciebie : u mnie spadło parę kropli a to tylko 40 km dalej, chlip, chlip.

Już nie leje... Po deszczu śladu prawie nie ma ale zawsze choć trochę podlało warzywnik i trawnik bo dla drzew i bylin to śladowe ilości.
UrsaMaior 15:46, 25 kwi 2020

Pakowanie w torf to jakaś masakra:/ Prawie wszyscy to robią. Jedynie w Zielonych Progach nie i można od razu sadzić wszystko bez czyszczenia.
eVka 16:12, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Pakowanie w torf to jakaś masakra:/ Prawie wszyscy to robią. Jedynie w Zielonych Progach nie i można od razu sadzić wszystko bez czyszczenia.

Ooo!! Dzięki za namiar, znam ten sklep, nawet nie wiedziałam że mają rodki.
Torf zbija się w filc z korzeniami i ruszyć tą skałę to jakaś masakra Nie rozumiem dlaczego niby profesjonalne szkółki tak robią.
UrsaMaior 16:24, 25 kwi 2020

Nie, nie, w Zielonych nie ma rh, ale wszystkie sadzonki są w ziemi a nie torfie.
eVka 16:57, 25 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Nie, nie, w Zielonych nie ma rh, ale wszystkie sadzonki są w ziemi a nie torfie.

No właśnie sprawdziłam szkoda.
eVka 17:55, 25 kwi 2020

Po deszczu pachnie wiosną, ziemia i zielenią

Wiśnia RB ma swoje pięć minut

eVka 17:58, 25 kwi 2020

Piwonie już olbrzymie

A różanka zaczyna się czerwienić listkami

Bloodgood zachwyca, jest to nasze ulubione drzewko, będzie więcej klonów palmowych