Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

anuska2507 10:00, 26 kwi 2021

effka napisał(a)

Dzięki!
Jak mi tylko podrosną, bo na razie są wielkości szpilki, to zapraszam do mnie po odbiór. Jest ich mnóstwo, więc chętnie się podzielę Dam znać. Mam tez nadmiar turzyc frosted curls, wysiały mi się na jednej z rabat. Trochę siewek orlików i stip
Przypomnij się proszę na początku lata, bo ja skleroza mogę zapomnieć.
Można sobie tez ukopać sporo kłączy trawek Green Baron bo za bardzo mi się rozłazi.

Super, dzięki! Na pewno się przypomnę
eVka 10:19, 26 kwi 2021

oliwka napisał(a)

I dobrze, że się rozpisałaś. Już miałam pytać o basen - fajnie, że udalo się kupić. Miejsce wybralaś dobre bo tam jest długo słońce wieczorem.

Tulipany i szafirki piękne. Ja nie mam ich gdzie wciskać w donicach.

Tak zastanawiałyśmy się nad elatami i nad kontynuacją rabaty, ale stipy powinny ładnie stworzyć obwódkę nowej rabaty, żeby nie było nudno

wczoraj umyłam skrzynki parapetowe, dziś muszę wsypać ziemię i czekam na ostatni przymrozek w nocy. od jutra już zacznę się rozglądać za jednorocznymi
Te pelargonie, marbacka tulup znalazłam w necie za 14,9 zł za sadzonkę -to za drogo jak dla mnie.

Basen to był sponat, wczoraj eMEk zapytał czy juz myślałam o jakiejs moczydupce w tym roku a mnie długo namawiac nie trzeba więc bach w auto i do LM. Wpuszczają do środka jak podasz aktywny NIP firmy więc robiliśmy 2 godziny zakupy w pustym sklepie (zaledwie kilkanaście osób było).
Basen taki prostokątny 4x2x1m, nie za mały i nie za duży, chyba będzie ok.

Szafirki są takie maleńkie, że nawet na brzegu donicy możesz je posadzić jako wiosenny akcent

Jak ja się boję tego dzisiejszego przymrozku -3 ma być. eM okrył wczoraj magnolię włókniną i zobaczymy jak będzie, czy kwiaty oberwą czy nie. Szkoda mi ich bo w zeszłym roku zmarzły i nie miałam kwitnienia magnolii. W tym roku 5 kwiatów pięknych i bardzo byłoby mi ich szkoda gdyby zmarzły.
Spokojnie możesz jutro obsadzać jednorocznymi, moje bratki w donicy pod domem od miesiąca stoją i trzymają się dzielnie Cena tej pelargonii kosmiczna. Tez bym tyle nie dała, bo przeciez dla efektu troche ich kupić trzeba... Może i ja kiedys się skuszę dla skrzynki pelargoniowe, zobaczę. Wczoraj śliczne widziałam w Casto, takie fuksjowe mocne
Dywaniki doszły Ładne są.

eVka 10:20, 26 kwi 2021

anuska2507 napisał(a)

Super, dzięki! Na pewno się przypomnę

Zapraszam!
eVka 12:05, 26 kwi 2021

Słuchajcie, kupiłam basen 400x200x100 i teraz zastanawiam się jak go osłonić od wzroku sąsiadów z domów za tyłem mojego ogrodu.
Pomyślałam, że posadzę wysokie miskanty Memory bądź Silberspinne, mam wielkie kępy więc mogłabym je podzielić. Wrysowałam za basenem dwa miskanty (po prawej stronie basenu). Myślicie, że to dobry pomysł? One w sumie nie śmiecą jakoś specjalnie (dopiero jesienią i zima jak basenu już nie będzie). Basen taki zwykły stelażowy:

Żywopłotu z cisa nie chcę bo zanim urośnie to basen będzie pewnie już nowy i inny Potrzebuję przesłony na okres czerwiec-wrzesień i dlatego pomyślałam o miskantach.
A może palma
Kawa 12:10, 26 kwi 2021

o matko Ewunia jaki ty masz piękny plan!!!

miskanty na pewno takie które wysoko rosną Memory fajne ale drugi też
na pewno taki który szybciej przybiera na masie
Wiolka5_7 12:18, 26 kwi 2021

Memory super na przesłonę,bo szybko przybierają
mrokasia 12:37, 26 kwi 2021

Efcia, wg mnie miskanty to dopiero pod koniec lipca stworzą jako taką przesłonę w sensie wysokości. Znalazłam zdjęcie swojej rabaty z 6 i 17 lipca - widać basen a mam przed nim posadzonych kilka miskantów. Wstawiłam u siebie.
eVka 13:21, 26 kwi 2021

Kawa napisał(a)
o matko Ewunia jaki ty masz piękny plan!!!

miskanty na pewno takie które wysoko rosną Memory fajne ale drugi też
na pewno taki który szybciej przybiera na masie

Kamila, to plan, który powstawał do 2016 r. i tak ciągle dodaję nowe rabaty czy elementy małej architektury do niego.

Sprawdziłam te moje miskanty i rzeczywiście wielkie rosną, to foty z 21.06.2020

Spore sa, na moje oko ok.1,80 m

A tu z sierpnia ponad 2,5 metrowe metrowe giganty
połowa sierpnia

i koniec sierpnia
eVka 13:22, 26 kwi 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Memory super na przesłonę,bo szybko przybierają

Własnie tez tak pomyślałam, są grubaśne a że mam swoje sadzonki z podziału karpy to chyba szybko będą grubasami
eVka 13:24, 26 kwi 2021

mrokasia napisał(a)
Efcia, wg mnie miskanty to dopiero pod koniec lipca stworzą jako taką przesłonę w sensie wysokości. Znalazłam zdjęcie swojej rabaty z 6 i 17 lipca - widać basen a mam przed nim posadzonych kilka miskantów. Wstawiłam u siebie.

Dzięki Kasiu, zerknij na foty powyżej, myślę, że stworzą jako taką przesłonę dla basenu? Wielkie dzięki jeszcze raz za poszukanie swoich fotek