eVka
09:46, 07 sie 2021

Witaj kochana!
Elu, ta biskupia jeżówki jest niesamowita. Kupiłam ją w zeszłym roku w LM, trzy sadzonki i trzymam kciuki, żeby zdrowo rosły bo niestety u mnie ślimaki kochają odmianowe jeżówki, zwykłych nie jedzą... francuskie pieski z nich

Ze szczawikiem walczę bez powodzenia. W tym roku wypleqię a za rok znów w tym samym miejscu się pojawi ale więcej. Porażka. Jeżówki rozdaję na lewo i prawo, czyszcząc że szczawika, więc poletko robi się coraz mniejsze. Docelowo mają zniknąć z rabaty obok piwonii na wjazdowej bo za gęsto tam jest.
Poprzesadzałam największe sadzonki na rabatę przy nowej ścieżce w trawniku a pozostałe wsadzę razem ze stipami pod brzozy na bylinówce za rożanką.
Muszę przeorganizować trochę całą rabatę wjazdowabo środek totalnie mi się nie podoba. Za duży chaos tam panuje. Przy okazji kładzenia nowej ścieżki wprowadzę lekki porządek. Jednak moja natura symetryczni-uporządkowana wygrywa

Elu, po moim 2 tyg. urlopie nie poznałam ogrodu, wszystko takie wielkie i piękne (niestety chwasty też, wielkie ale niepiękne).
Sesleria jesienna jest niesamowita, w rankingu niskich traw jest u mnie na równi lub tuż za hakonkami. Powiedz, dzieliłaś ją kiedyś? Chciałabym podarować Irence sadzonki, bo mnie prosiła ale nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Hakonki rozrastają się odrostami i łatwo je dzielić a seslerie trzymają mocną twardą wypukłą kępę, nie da się wbić w nią niczego. Może masz doświadczenie?
Wiesz co ona się ładnie rozrasta, co pół metra mogłaby być ale szałwia chyba będzie miała ciasno.
Lawenda przeżyła jakoś okropną zimę i przedwiośnie ale mam nauczkę, że trzeba ją dużo później ciąć. Nawet w połowie kwietnia.
Najpóźniej za tydzień, dwa muszę ściąć kwiatostany lawendowe bo już przekwitają i się kładą. Dam jeszcze trzmielom parę dni stołówkować się i leci pod nożyce elektryczne.
Pozdrawiam weekendowo znad jeziorka, milutko i cieplutko tu jest!