Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kasia_CS 20:10, 10 lis 2018

Anda napisał(a)
Tutaj życie jest droższe, bo i za prąd, wodę, telefon, czynsz lub grunt płacisz o wiele więcej. Za dom bliźniak z ogrodem 400m2 30 km od Kolonii płacisz pół miliona euro.

Dobrze napisałaś, że ceny podobne tylko waluta inna

hmm, to pod Wwa (jednak bliżej niż 30km, bo z dalszych odległości cen nie słyszałam) ceny kształtują się za podobne domki w stanie surowym np około 700tys zl- miliona, choć ogródki zwykle mniejsze. Wychodzi na to, że gdyby porównywać zarobki, to w PL może być nawet drożej. Kiedyś widziałam jakiś artykuł gdzie były dane ile metrów mieszkania może kupić mieszkaniec różnych miast w Europie (głównie stolic). Polacy byli trochę w plecy jednak. Ogólnie chyba nawet wychodziło, że mieszkanie w Berlinie tańsze niż w Wwie, ale głowy nie dam

Gdyby nie te ceny na obrzeżach miasta, to chętnie kupiłabym ziemię i się wybudowała, zrobiła prawdziwy ogród nie na garażu ale skarbonka za krótka a większe odległości nie wchodzą w grę względu na pracę eM

Sorki za off top Ewcia
eVka 20:55, 10 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)

hmm, to pod Wwa (jednak bliżej niż 30km, bo z dalszych odległości cen nie słyszałam) ceny kształtują się za podobne domki w stanie surowym np około 700tys zl- miliona, choć ogródki zwykle mniejsze. Wychodzi na to, że gdyby porównywać zarobki, to w PL może być nawet drożej. Kiedyś widziałam jakiś artykuł gdzie były dane ile metrów mieszkania może kupić mieszkaniec różnych miast w Europie (głównie stolic). Polacy byli trochę w plecy jednak. Ogólnie chyba nawet wychodziło, że mieszkanie w Berlinie tańsze niż w Wwie, ale głowy nie dam

Gdyby nie te ceny na obrzeżach miasta, to chętnie kupiłabym ziemię i się wybudowała, zrobiła prawdziwy ogród nie na garażu ale skarbonka za krótka a większe odległości nie wchodzą w grę względu na pracę eM

Sorki za off top Ewcia

Warszawa zdecydowanie najdroższa w PL. Zarobki poprawiły się znacznie przez ostatnie lata ale i tak daleko nam do poziomu życia na zachodzie.
21:53, 10 lis 2018
Pięknie skoszona trawa pełnia sezonu gdyby nie łyse drzewa
Wiolka5_7 22:28, 10 lis 2018

effka napisał(a)

Zdecydowałam się na klina Golden Globe na dwie rabaty. Pozostałe do przemyślenia.
WidZiałam dZisiaj na pincie piękna glediczję Sunburst, pamiętając że Ty chcesz ją na placyk, pomyślałam że może i u mnie gdzieś by pasowała. Jest.niesamowita.

Fajne te klony,lubię takie kolorki mój brat szukał nawet niedawno,ale nie mieli już....
Oglądałam te glediczje na pinach w nowoczesnych ogrodach i jeszcze bardziej mi się spodobała.....jest taka jak chciałam...i kolor i wzrost i ,że jest taka ażurowa,żeby kiedyś za bardzo nie zacienić ogrodu

edit.widzę,że kosiłaś trawkę....ja już myślałam,ze zakończyłam koszenie...a tu po niedzieli jeszcze będę kosić,bo rośnie jak głupia ta trawa przed płotem
eVka 11:32, 11 lis 2018

Gabi1110 napisał(a)
Pięknie skoszona trawa pełnia sezonu gdyby nie łyse drzewa

To prawda, trawa trochę odżyła po ostatnim koszeniu. To chyba przez deszcze, które padały. Miejscami jest żółta, boję się że to jakiś grzyb. Mam specjalny preparat biologiczny, muszę doczytać czy mogę nim jesienią pryskać.
Pozdrawiam świątecznie. Ja zamiast iść w paradzie leżę znów z zatokami w łóżku...
Anda 11:38, 11 lis 2018

Współczuję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 11:42, 11 lis 2018

Anda napisał(a)
Współczuję.

Dziękuję, generalnie cała jesień pod znakiem zatok.
eVka 11:45, 11 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Fajne te klony,lubię takie kolorki mój brat szukał nawet niedawno,ale nie mieli już....
Oglądałam te glediczje na pinach w nowoczesnych ogrodach i jeszcze bardziej mi się spodobała.....jest taka jak chciałam...i kolor i wzrost i ,że jest taka ażurowa,żeby kiedyś za bardzo nie zacienić ogrodu

edit.widzę,że kosiłaś trawkę....ja już myślałam,ze zakończyłam koszenie...a tu po niedzieli jeszcze będę kosić,bo rośnie jak głupia ta trawa przed płotem

Myślę, że już drzewa o tej porze przebrane mocno, ciężko będzie coś ładnego znaleźć.
Glediczja to typowy soliter, jak dużą chcesz kupić? Ona pasuje chyba do każdego ogrodu, jest taka ażurowa, delikatna
Koś koś trawnik, przez te kilkunastostopniowe ciepełko wszystko rośnie.
Wiolka5_7 12:06, 11 lis 2018

effka napisał(a)

Myślę, że już drzewa o tej porze przebrane mocno, ciężko będzie coś ładnego znaleźć.
Glediczja to typowy soliter, jak dużą chcesz kupić? Ona pasuje chyba do każdego ogrodu, jest taka ażurowa, delikatna
Koś koś trawnik, przez te kilkunastostopniowe ciepełko wszystko rośnie.

Widziałam taką na oko ze 2,50 m....
eVka 12:35, 11 lis 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Widziałam taką na oko ze 2,50 m....

To już konkretne drzewko, możesz zapisać w jakiej cenie?