Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 08:10, 03 maj 2019

Wani napisał(a)
Ewa czytam u Malini że buksy chcesz kupować? U mnie po sąsiedzku piękne kule ale boję się tej ćmy, kuszą ale nie mogę się zdecydować.

Kochana ile ja już wiosną pięknych i niedrogich buksów widziałam, kul, topiarów, pięknych gęstych sadzonek na obwódki... Aż żal pisać. Ciągle się waham, ryzykować czy nie. Dobrze, że już mam 90% nadadzeń to aż tak nie kusi ale dosadziłabym jeszcze kilka kul czy stożków dla zimozieloności no i te obwódki...
Niby można profilaktycznie pryskać, dlatego zobaczę jak będzie w tym sezonie przy opryskach Lepinoxem. Czy dam radę etc. Jestem już po pierwszym oprysku.
Obwódku może zrobię dwie malutkie przy magnolii i róży, z cisami jednak ciężko bo przy magnolii kwaśno.
eVka 08:11, 03 maj 2019

Nowa12 napisał(a)

Mam i little lime i limelighty ale jeśli mogę być szczera to limelighty są o niebo piękniejsze.

Nie mam niestety porównania.
eVka 08:12, 03 maj 2019

malinia napisał(a)

O tak też tak myślę i dziś kupiłam 4;D

Ładne masz te sadzonki
malinia 08:14, 03 maj 2019

effka napisał(a)

Ładne masz te sadzonki

starałam się wybierać takie z grubymi głownymi gałązkami one potem mają więcej siły utrzymać resztę jako baza ( a trzymać mają co ...) .
Już się nie mogę doczekać aż zakwitną wiem że w tym roku szału nie będzie ale za rok już szansa większa . To już będzie chyba 10 bukietówka w ogrodzie
eVka 08:21, 03 maj 2019

Nowa12 napisał(a)
Ewuś wracając do klona Purple Globe to widziałam go w kilku szkółkach. Ale na grubszym pniu były tylko zaszczepione na wysokości 2,20 cm. Piękne były bo korona była już duża ale dla mnie to za wysoko. Chciałam takiego na maks. 1,80 cm. Takie były ale na chudziutkim patyczku. Ale mojemu eMkowi tak się spodobał, że będę go szukać dalej. Bo już zapadła decyzja, że ten i koniec .
A w ogóle to zdecydowanie za szybko Twój wątek pędzi . Nie nadążam .

Agata, bardzo się cieszę że Ci go podsunęłam i rak wam się spodobał. Dla mnie 2.20 m na grubym pniu byłby idealny! Szkoda, że mieszkasz tak daleko bo bym podjechała po niego.
Szukajcie szukajcie, będzie pięknie. On tak błyszczy z daleka w słońcu, bardzo zwraca na siebie uwagę

Co do wątku to bardzo się cieszę, że zaglądacie i rozmawiamy sobie To dla mnie naprawdę mega przyjemne
eVka 08:23, 03 maj 2019

malinia napisał(a)

starałam się wybierać takie z grubymi głownymi gałązkami one potem mają więcej siły utrzymać resztę jako baza ( a trzymać mają co ...) .
Już się nie mogę doczekać aż zakwitną wiem że w tym roku szału nie będzie ale za rok już szansa większa . To już będzie chyba 10 bukietówka w ogrodzie

Oj żebyś się nie zdziwiła, zaraz coś Ci pokażę

Edit:
Limki
Po zakupie w maju 2017:
To te patyczki między wierzbami

Sierpień 2017
Już kwitną

Lipiec-Sierpień 2018

Ciekawa jestem jakie będą w tym roku bo je bardzo mocno przycięłam
Wani 08:30, 03 maj 2019

Effka pewnie ani Ice Dance ani Variegata : one niziutkie są, nie doczytałam wczoraj :/ Trawa niecałe pół metra nie skomponuje się w luźnych nasadzeniach z ponad metrową hortensją, musiałabym sadzić piętrowo a tego nie chcę.

Co do buksów : mam dokładnie to samo : widzę ich mnóstwo w tym roku ale boję się brać.

Edit : a może hakone?
malinia 08:32, 03 maj 2019

Wani napisał(a)

Co do buksów : mam dokładnie to samo : widzę ich mnóstwo w tym roku ale boję się brać.

Edit : a może hakone?

mam to samo widzę ich bardzo dużo ale też sie boje stawiam na cisy
malinia 08:32, 03 maj 2019

effka napisał(a)

Oj żebyś się nie zdziwiła, zaraz coś Ci pokażę

czekam
eVka 09:00, 03 maj 2019

cd. Lipiec- Sierpień 2018

To te wielkie, bo te małe były dosadzone w 2018 r. ale mniejsze sadzonki niż te z 2017 r.