Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 09:10, 03 maj 2019

Wani napisał(a)
Effka pewnie ani Ice Dance ani Variegata : one niziutkie są, nie doczytałam wczoraj :/ Trawa niecałe pół metra nie skomponuje się w luźnych nasadzeniach z ponad metrową hortensją, musiałabym sadzić piętrowo a tego nie chcę.

Co do buksów : mam dokładnie to samo : widzę ich mnóstwo w tym roku ale boję się brać.

Edit : a może hakone?

Powiem Ci, że Variegata jest wielka no ale metra nie ma.
Myślę, że jako niskie piętro przed hortką sie nada ale wiesz ja wszystko na czuja robię, znawcą nie jestem. Hakone są szerokie ale chyba nie wyższe od variegaty.
eVka 09:12, 03 maj 2019

malinia napisał(a)

mam to samo widzę ich bardzo dużo ale też sie boje stawiam na cisy

cisy też piękne nale te ceny...
Sima 09:14, 03 maj 2019

effka napisał(a)

Haniu ale masz wiedzę w temacie oczek, extra. Bardzo Ci dziękuję, zaczynam czytać. Pewnie będę podpytywać o szczegóły, jeśli mogę. Planuję na razie dwa mikro oczka prostokątne z kastr.
Z tego co piszesz to nie wygląda to na jakieś bardzo skomplikowane, mam nadzieję że ogarnę. Miejsca w półcieniu mam, cieszy mnie że bez osprzętu można się obyć.
Oj napaliłam się bardzo!

Ja już od roku prowadzę u siebie eksperyment - i na razie działa bez maszynerii i co ciekawe bez wymiany wody - co prawda oczko mam mini ale jednak duże, bo 1000 l (tyle epdm mi zostało z budowy).
Z micro oczkami będę postępować jak z pierwszym, ale planuje na zimę wylewać wodę i wlewać nową na wiosnę.

Nie jest skomplikowane - robią w necie z tego filozofię ale jak się trzymać wszystkich wskazówek (dużo roślin wodnych filtrujących wodę posadzonych w kamieniach) to powinno wyjść (to jak zakładanie trawnika - przygotowania procentują).

U nas w piątki na giełdzie kwiatowej jest giełda zwierząt - facet tam ma ładne wyrośnięte wodne rośliny. Oczywiście u niego żadne do mini oczka wodnego oprócz kosaćca oraz kaczeńca i rogatka. Inne tylko w formie mini bo zarosną - trzeba się dopytywać co ma na bierząco. Nie bierz od niego raków - bo ma tą zarazę amerykańską, a one lubią uciekać. Ma też fajne małże, ale woda musi mieć dobre parametry (u mnie żyją i mają się dobrze) - świetnie filtrują wodę.
malinia 09:15, 03 maj 2019

effka napisał(a)

Oj żebyś się nie zdziwiła, zaraz coś Ci pokażę

Edit:
Limki
Po zakupie w maju 2017:
To te patyczki między wierzbami

Sierpień 2017
Już kwitną

Lipiec-Sierpień 2018

Ciekawa jestem jakie będą w tym roku bo je bardzo mocno przycięłam

nooo to jak moje vanilki tak wystrzelą w tym roku będzie woooow ;-D
hehheheh
jak je krótko ciachnęłaś to będzie ciut mniej kwiatów ale dużo większych ostatnio pan na zielone pogotowie pokazywał różnicę wielkości kwiatów po krótkim cięciu i cięciu ciut wyżej po cieciu wyżej jest mniej kwiatów ale więcej
noooo limki są wyyyyypas dobrze że kupiłam wczoraj teraz jak widzę jakie są piękne u Ciebie to nie wiem czy ich nie dać w jakieś bardziej reprezentatywne miejsce ...;-D
Wani 09:34, 03 maj 2019

Tak patrzę na te limki i myślę że dla mnie little lime będą akuratne Bo ja nie chcę takiego efektu "catch eye" a raczej równe wypełnienie. Limelight mają miejsce na innej rabacie i tam będą mogły sobie królować

Co do buksów i cisów : ja bym chętnie kupiła ze trzy kule cisowe ale nigdzie nie mogę znaleźć, abstrahując już od ceny. Ewa wiesz może gdzie się da je kupić w okolicy?
malinia 11:02, 03 maj 2019

Wani napisał(a)
Tak patrzę na te limki i myślę że dla mnie little lime będą akuratne Bo ja nie chcę takiego efektu "catch eye" a raczej równe wypełnienie. Limelight mają miejsce na innej rabacie i tam będą mogły sobie królować

Co do buksów i cisów : ja bym chętnie kupiła ze trzy kule cisowe ale nigdzie nie mogę znaleźć, abstrahując już od ceny. Ewa wiesz może gdzie się da je kupić w okolicy?
ja kupiłam normalne cisty i będę je prowadzić na kule na kule cisowe wydałabym majatek
eVka 11:12, 03 maj 2019

Sima napisał(a)

Ja już od roku prowadzę u siebie eksperyment - i na razie działa bez maszynerii i co ciekawe bez wymiany wody - co prawda oczko mam mini ale jednak duże, bo 1000 l (tyle epdm mi zostało z budowy).
Z micro oczkami będę postępować jak z pierwszym, ale planuje na zimę wylewać wodę i wlewać nową na wiosnę.

Nie jest skomplikowane - robią w necie z tego filozofię ale jak się trzymać wszystkich wskazówek (dużo roślin wodnych filtrujących wodę posadzonych w kamieniach) to powinno wyjść (to jak zakładanie trawnika - przygotowania procentują).

U nas w piątki na giełdzie kwiatowej jest giełda zwierząt - facet tam ma ładne wyrośnięte wodne rośliny. Oczywiście u niego żadne do mini oczka wodnego oprócz kosaćca oraz kaczeńca i rogatka. Inne tylko w formie mini bo zarosną - trzeba się dopytywać co ma na bierząco. Nie bierz od niego raków - bo ma tą zarazę amerykańską, a one lubią uciekać. Ma też fajne małże, ale woda musi mieć dobre parametry (u mnie żyją i mają się dobrze) - świetnie filtrują wodę.

Rozumiem że piszesz o giełdzie na Giełdowej?
Powiedz, jak na zimę będę wylewać wodę to jak zimować rośliny z oczka?
Iwonka 11:43, 03 maj 2019

effka napisał(a)
Kasiu, zobacz jak przez rok grab ładnie się zagęścił. I tak za mało go przycięłam wiosną.
Maj 2018

Maj 2019

A wiązy widoczne na pierwszej fotce urosły z metr

Też mam tego graba trzeci rok, ale mój bardzo łysawy jest. Przycinałaś każdą gałązkę? Bardzo mi się podoba Wiązy na początku faktycznie szybko rosną, potem nieco zwalniają. Mam jednego takiego gagatka przy płocie Dobrze, że zwolnił, złości mnie tylko przysychanie liści pod koniec lata.
Klona Globossum bardzo ci polecam. O każdej porze roku zdobi i jak ostatnio nie przepadam za żółtymi liśćmi, tak te jego wyjątkowo mi nie przeszkadzają
eVka 11:45, 03 maj 2019

malinia napisał(a)

nooo to jak moje vanilki tak wystrzelą w tym roku będzie woooow ;-D
hehheheh
jak je krótko ciachnęłaś to będzie ciut mniej kwiatów ale dużo większych ostatnio pan na zielone pogotowie pokazywał różnicę wielkości kwiatów po krótkim cięciu i cięciu ciut wyżej po cieciu wyżej jest mniej kwiatów ale więcej
noooo limki są wyyyyypas dobrze że kupiłam wczoraj teraz jak widzę jakie są piękne u Ciebie to nie wiem czy ich nie dać w jakieś bardziej reprezentatywne miejsce ...;-D

Właśnie na tym mi zależało, żeby zostawić tylko grube gałązki na których wyrosną duże kwiaty. Drobne nie są ładne i tylko obciążają krzak.
Wybierz dla nich widoczne miejsce. Robią szał w lecie.
eVka 11:51, 03 maj 2019

Wani napisał(a)

One dominują na rabacie. Little Lime bardzie dyskretne

Wyślę Ci na priva szkółkę, w której widziałam w miarę tanie kule cisowe. Tylko proszę nie rozsylaj namiaru dalej. Chcę kupić tam kilka sztuk