Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Wani 22:02, 02 maj 2019

Ewa czytam u Malini że buksy chcesz kupować? U mnie po sąsiedzku piękne kule ale boję się tej ćmy, kuszą ale nie mogę się zdecydować.
Nowa12 22:28, 02 maj 2019

effka napisał(a)

Bardzo żałuję, że nie byłam. Mogłyśmy się umówić mini wrocławskie spotkanie.

Co do little lime i komponujących się traw, znalazłam taką inspirkę:
https://images.app.goo.gl/sQCsiBUqxsibCbRL7
Np z carexami variegatus fajnie by wyglądała, jakieś niskie rozplenice?
Nie mam ich, rosną chyba do 1 m wysokości, więc coś mniejszego trawiastego trzeba by szukać.

Mam i little lime i limelighty ale jeśli mogę być szczera to limelighty są o niebo piękniejsze.
malinia 22:30, 02 maj 2019

Nowa12 napisał(a)

Mam i little lime i limelighty ale jeśli mogę być szczera to limelighty są o niebo piękniejsze.

O tak też tak myślę i dziś kupiłam 4;D
Wani 22:36, 02 maj 2019

Hmmm, ale dlaczego? Wyobrażałam sobie że little lime są po prostu mniejsze ale tak samo urodziwe.
Nowa12 22:43, 02 maj 2019

Wani napisał(a)
Hmmm, ale dlaczego? Wyobrażałam sobie że little lime są po prostu mniejsze ale tak samo urodziwe.

Nie są tak samo urodziwe. Mniejsze owszem ale sam kwiat nie jest tak piękny. Jak nie masz miejsca na limelighty to pewnie nie masz wyjścia ale mnie te little lime trochę rozczarowały.
Nowa12 22:45, 02 maj 2019

malinia napisał(a)

O tak też tak myślę i dziś kupiłam 4;D

Jakoś się nie dziwię bo też je uwielbiam .
Nowa12 22:51, 02 maj 2019

Ewuś wracając do klona Purple Globe to widziałam go w kilku szkółkach. Ale na grubszym pniu były tylko zaszczepione na wysokości 2,20 cm. Piękne były bo korona była już duża ale dla mnie to za wysoko. Chciałam takiego na maks. 1,80 cm. Takie były ale na chudziutkim patyczku. Ale mojemu eMkowi tak się spodobał, że będę go szukać dalej. Bo już zapadła decyzja, że ten i koniec .
A w ogóle to zdecydowanie za szybko Twój wątek pędzi . Nie nadążam .
eVka 07:49, 03 maj 2019

kaz742011 napisał(a)

Ale fajny plan. Ja też na ciurkadło choruję, ale na razie odpuściłam. Takie jakie bym chciała trochę za drogie jest. Ale jak już wszystko obsadzę to nie będzie na co kasy wydawać i może wtedy .

Jeszcze raz dziękuję za porady w sprawie różanki. Będzie szałwia przed. Tylko jeszcze nie wiem co pomiędzy .

Hania podsunęła mi ten świetny pomysł na mini oczko wodne. Mue wymaga ono ani dużych nakładów finansów ani dużo pracy więc czemu nie
Przy dużym oczku to już nie tak łatwo.

Nie ma za co, niewiele pomogłam. Szałwia i róże plus buksy, pięknie będzie. Szałwia powtarza kwitnienie to rzeczywiście będzie szał
eVka 07:55, 03 maj 2019

Wani napisał(a)
Effka na tej rabacie carex Ice dance i podoba mi się, dzięki!!!
Posadziliśmy wiśnie, jutro pomierzę jakie przestrzenie mam do zagospodarowania
Aaaa, cisy też posadzone : 90 cisów...

Carex ID a nie wolisz Variegaty? Ta druga trzyma ładne zwarte fontannowe kępy a ID się rozłazi kłączami, chyba że chcesz efektu zwartej obwódki bez widocznych pojedynczych kęp? Dziewczyny pisały, że jednak lepiej variegatę. Mam ją i jest extra. ID nie mam ale mam Red barona i widzę jaki problem jest z wyrastającymi np w środku hortensji kłączami imperaty.

Wiśnie piękne! A sadzenia 90 cisów nie zazdroszczę! Ale za to jaki efekt będziesz miała, tego zazdroszczę bo u mnie szmaragdowisko.
eVka 08:00, 03 maj 2019

Sima napisał(a)
Sprawy mini oczka tak na szybko.

Forum z inspiracjami: http://zielonozakreceni.pl/forum/ogrody-wodne-i-bagienne/4157-mini-oczka-wodne-czyli-woda-w-malym-ogrodzie
Tablica z inspiracjami: https://pin.it/klo4obcws5oukm
Artykuł o sposobach na mini oczko: https://ogrodywodne.pl/sadzawka_bezpieczna_dla_dzieci/
Literatury jest masa.

Z moich spostrzeżeń:
1. Dużo roślin (żarłocznych jak kosaćce) - 2/3 mam zarośnięte w sezonie.
2. Jak najmniej ziemi (tylko lilie sadze do ziemi, reszta jest w kamiennym żwirku)
3. Jak najmniej ryb - a najlepiej wcale jeśli są inne owady zjadającą komary (w zeszłym roku byłam bez ryb i nie miałam komarów - były wyjadane przez inne owady )
4. Bakterie startowe i podtrzymujące. Ja jeszcze używam wyciągu z olchy czarnej i aktywnego tlenu ;’(ten to raz na 1,5 miesiąca póki rośliny nie ruszą pełną parą, a jest ciepło) - wodę mam czystą i klarowną, bezpieczną dla fauny i to bez ludzkich filtrów! Wszystko sunie na naturze że tak powiem.
5. Dobór skał czy żwiru też może wspomóc ekosystem - ja mam zwykły gnejs
6. Miejsce bardziej w cieniu - nagrzewanie wody lubią glony (ale jak chcecie lilie to musi być słońce lub maksymalnie lekki półcień)

Haniu ale masz wiedzę w temacie oczek, extra. Bardzo Ci dziękuję, zaczynam czytać. Pewnie będę podpytywać o szczegóły, jeśli mogę. Planuję na razie dwa mikro oczka prostokątne z kastr.
Z tego co piszesz to nie wygląda to na jakieś bardzo skomplikowane, mam nadzieję że ogarnę. Miejsca w półcieniu mam, cieszy mnie że bez osprzętu można się obyć.
Oj napaliłam się bardzo!